Aradi diákok vendégeskedtek Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

hatartalanul_moravarosi

Közösen a biztonságos környezetért! a címe a Határtalanul ! HAT 16-02-0065 projektnek, mely a Szegedi Szakképzési Centrum Móravárosi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, valamint az Aradi Csiky Gergely Főgimnázium között valósult meg a 2016/17-es tanévben.

Májusban zajlott le a magyarországi vizit. Szegedre érkezett 21 aradi turizmus és élelmezés orientációjú szakos tanuló. A projekt során találkoztak a szegedi rendészeti szakos diáktársaikkal.

Érkezéskor Krämmer Erika a projekt koordinátora fogadta a vendégeket, majd Feketű Béla igazgató köszöntötte őket. Az iskola bejárása alatt betekintettek több tanműhelybe, szaktanterembe, megnézhették többek között a hegesztők gyakorlatát, a villamosipari labort, az edzőteremben éppen önvédelmet gyakorló rendészeket, a laborban zajló kémiai kísérleteket, és bepillanthattak a hűtő-klímás felnőttoktatásba is, ahol a tanulók egész Magyarország területéről érkeztek azért, hogy a Móravárosiban válhassanak igazi szakemberekké.

Az iskolai programok feledhetetlen eseménye volt az élménypedagógiás foglalkozás, melyet Berki Tibor és Asbóth Norbert koordinált. Hozzávetőlegesen 50 tanulót sikerült oly módon elvarázsolniuk, hogy, elfeledve határokat, országokat, iskolákat, osztályokat, együtt gondolkodva, együtt mozogva élvezhették a felajánlott kihívásokat.

Ez után, a szakmai program részeként, együtt látogattak ki a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz, ahol érdekes és hasznos információkat tudhattak meg az igazi szakemberektől, a tűzoltóktól. Felülhettek a tűzoltó autóba, kipróbálhatták a működő tűzoltó tömlők irányítását, végig nézhettek egy riasztást is.

Ugyancsak a szakmai programhoz tartozott a vízi mentők bemutatója és tájékoztatója. Megtudhatták, hogyan működnek az oxigénpalackok, hogyan kell embert menteni a vízből, kipróbálhattak egy igazi búvárruhát, végül motorcsónakázhattak egy igazi mentőhajóval.

A szakmai együttműködés zárásaként elkészült a projekttermék is, mely egy A3-as méretű fotókkal illusztrált plakát, melyen, két nyelven (magyarul és románul), szerepelnek azok a megfontolandó tanácsok, melyeket az együtt töltött idő alatt közösen fogalmaztak meg. A szakmai programok szervezése, koordinálása és szakszerűsége Ménesi Zoltán tűzoltó alezredesnek köszönhető.

A szabadidős foglalkozások közé tartozott a szegedi nevezetességek megtekintése egy olyan városnézéssel egybekötve, ahol a szegedi tanulók vállalták az idegenvezetői szerepet. Bánszki Edit osztályfőnök elmondta, hogy a tanulók nagyon lelkesen készültek a közös programok szervezésére.

Köszönhetően a remek időnek, sor került egy közös sárkányhajózásra is a Tiszán. A Szegedre érkező határon túli vendégek számára kihagyhatatlan az ópusztaszeri kirándulás. Még a legtöbb szegedi fiatal számára is új élményként hatott a Feszty körkép megtekintése és a skanzenek meglátogatása. A fiatalok között barátságok szövődtek, közös facebook csoporton belül kommunikálnak, remélhetőleg határtalanul élik majd életüket.

„Megtanultuk, hogy csapatban az erő, imádtam a sárkányhajózást” – nyilatkozott élményeiről Kopasz Nikolett.

„Nagyon jó volt, mikor ott voltunk, nagyon gyorsan elszállt az idő, és mikor ők itt voltak, az is nagyon tetszett, egyrészt azért, mert közösen kirándulhattunk, másrészt azért, mert új arcokat láthattunk, barátságokat szőhettünk” – fogalmazott Nagy Márk.

Előző sztori

Elhunyt Rubovszky György KDNP-s országgyűlési képviselő

Következő sztori

Marihuánát és potencianövelőt találtak a pénzügyőrök Röszkén