Kultúra

Vagonkiállítás a holokauszt áldozatainak emlékére + FOTÓK

Vagonkiállítás a holokauszt áldozatainak emlékére + FOTÓK

2017. május 8., hétfő
Vagonkiállítás a holokauszt áldozatainak emlékére + FOTÓK
0508emlekpont_holokauszt

Megérkezett Békéscsabára az Élet Menete Alapítvány holokauszt-vándorkiállítása. Az országban korábban már több mint kilencven helyszínén látható tárlat a csabai pályaudvaron álló korabeli vagonban mutatja be a holokauszt történéseit, hogy a mai kor fiataljai is képet kaphassanak a vészkorszakról – annak a reményében, hogy az soha ne ismétlődhessen meg. A kiállítás hétfői megnyitóján beszédet mondott Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi Emlékpont intézményvezetője.

A megnyitón a most kilencven éves holokauszt-túlélő,

Forgács János

idézte fel az 1944–45-ös év eseményeit. Az akkor tizenhat éves, gödöllői fiatalembert családjával először Hatvanba szállították. Arról tájékoztatták őket, hogy Németországba viszik dolgozni, azonban amikor egy német tiszt a hatvani bevagonírozásnál pisztolyával főbe lőtt egy hordágyon szállított, szélütött férfit, már tudták: szörnyű sors vár rájuk. Forgács János négy-négy hónapot töltött Auschwitzban és Dachauban, ahol rettenetes körülmények között dolgoztatták őket, míg a gyengékre és betegekre a gázkamrák és a krematóriumok vártak. A szovjet és a nyugati szövetséges erők közeledtével az őrök elmenekültek, s magukra hagyták a rabokat, akik végül a közeli városban találkoztak a bevonuló amerikai katonákkal. - Az emberi minőséget és az emberi méltóságot vették el a nácik a haláltáborokba hurcolt zsidóktól – jelentette ki beszédében

Miklós Péter

történész. Az Emlékpont intézményvezetője emlékeztetett: minden civilizált európai gondolkodó, demokratikus elkötelezettségű politikus és történelmi egyház elhatárolódott a hitleri Németország náci vezetésének rémtetteitől, akik nem emberként tekintettek a zsidókra, az „anyagháború” idején még a kivégzés golyóját is sajnálták a fajelméletük által kirekesztettektől. A történész hangsúlyozta: a ma élők feladata, hogy beszéljenek a holokausztról, hogy az ne ismétlődhessen meg, de és beszéljenek az embermentőkről is, akik a náci rendszer kegyetlen bosszúját kockáztatva mentették üldözötteket, akik között a zsidók mellett ott voltak a cigányok, a színes bőrűek, a homoszexuálisok és a fogyatékossággal élők is. Az emlékeztetés feladatát vállalja Hódmezővásárhelyen az Emlékpont berkeiben működő Magyar Tragédia 1944 kiállítóhely is, ahol a holokauszt gyermekáldozatainak emlékét is őrzik. A megnyitón felszólalt még

Kiss Tibor

, Békéscsaba alpolgármestere,

Ugrai Gábor

, a helyi Városvédő és Szépítő Egyesület elnökségi tagja,

Verő Tamás

főrabbi, valamint

Valastyán László

, az Élet Menete Alapítvány kuratóriumi tagja. A vándorló vagonkiállítás május 13-ig látogatható a békéscsabai vasútállomáson.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.