Szerdai programajánló: Roma Szakest, Vén Rókák

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

belvarosi_mozi1

Roma Szakestre vár a Millenniumi Kávéház, kiállítás nyílik a Tiszatáj Szalonban és a a Somogyi-könyvtárban, hangversenyt tartanak az SZTE Rektori Épületében, valamint moziba látogat az SZTE EHÖK.

Kóthay Gábor Munkácsy-díjas grafikusművész, tipográfus kiállítását az alkotó tárlatvezetésével tekinthetik meg az érdeklődők a Somogyi-könyvtárban. A fontmunkások a könyvtárba mentek című program 17 órakor kezdődik a Dóm téri bibliotéka első emeleti folyóiratolvasó-termében. Kóthay Gábor a tervezőgrafika többféle műfaját műveli, többek között betűtervezéssel, tipográfiával foglalkozik. Jelentős arculattervezési projektek résztvevője, belsőépítészeti installációs gyakorlattal is rendelkezik. Mintegy félszáz betűcsaláddal gazdagította a teljes ábécét magában foglaló betűtípusok százezres táborát. (Az informatikában használatos „font” kifejezés jelentése az Idegen szavak szótára szerint: karakterkészlet, a számítógép-program azonos típusba tartozó betűinek, ill. jeleinek összessége.) A kiállítás június 26-ig tekinthető meg.

„Ködfátyol-kép az emberek…” címmel 18 órától a Tiszatáj Szalonban Nátyi Róbert művészettörténész nyitja meg az Arany 200 – az SZTE Kulturális Irodája által kiírt hallgatói képzőművészeti pályázat díjnyertes alkotá­sainak kiállítását. Közreműködik: Borovics Tamás színművész.

A Szabadegyetem következő előadását Mándity István egyetemi adjunktus (SZTE GYTK) tartja “Változatos kémiai reakciók áramlásos reaktorban” címmel az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban (TIK) 18 órától.

A Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium szervezésében táncházat tartanak 18:30-tól a Millenniumi Kávéházban. “Itt a helyed, ha szeretsz táncolni, ha nyitott vagy a roma/cigány kultúra iránt, ha megismernél egy jó közösséget! Gyere el akkor is, ha csak hallgatnál egy igazán igényes autentikus cigányzenét. A jó hangulatról a Karaván Familia gondoskodik” – invitálnak a szervezők.

Pukánszky Béla (gordonka) és Dombiné Kemény Erzsébet (zongora) hangversenye várja az érdeklődőket az SZTE Rektori Épület Dísztermében 19 órától. Dombiné Kemény Erzsébet és Pukánszky Béla egyetemi oktatók a Szegedi Tudományegyete­men. Első diplomájukat mindketten a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Szegedi Tagozatán szerez­ték. Kemény Erzsébet 1986-ban Artisjus-díjat, 2007-ben pedig Artisjus zenepedagógiai díjat kapott. Zongorakísérőként Európa számos országában hangversenyezett. Több zenepedagógiai témájú köny­ve jelent meg. Pukánszky Béla 1976-ban Báthory Sándornál szerzett gordonkatanári diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Szegedi Tagozatán. 1985-től az SZTE oktatója, pedagógiai tárgyakat tanít, és a JGYPK Gyógypedagógus-képző Intézetét vezeti. Kemény Erzsébettel évtizedek óta szonáta-párost alkotnak. Főleg barokk és romantikus műveket tűznek műsorukra.

Az SZTE EHÖK Kulturális és Szabadidő Bizottsága által szervezett Mozi esten a “Vén Rókák” című filmet tekinthetik meg az érdeklődők szinkronosan 20.30-tól a Belvárosi Moziban. Részletek és jelentkezés ITT.

Folyamatos kiállítások, programok:

osnyomtatvany_kiallitas001kf

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Klebelsberg Könyvtárának ősnyomtatványaiból nyílt kiállítás, a német nyomdászmesterek által készített kötetek közül több szerzője magyar, az egyikben szereplő lapszéli jegyzetek pedig a “szögedi” írásbeliség legrégebbi emlékei. A kiállítás katalógusa szerint bár a szegedi egyetem könyvtára nincs még százesztendős – az elődintézmény, a kolozsvári universitas gazdag bibliotékája az első világháborút lezáró békekötést követően Erdélyben maradt – régikönyv-állománya országosan is jelentős. A legtöbb muzeális kötet 1949 és 1952 között a főúri és egyházi gyűjtemények államosítása során került a könyvtárba. A tárlat látogatói megismerhetik az egyetemi könyvtár legrégebbi nyomtatványát, egy 1476-ban Velencében megjelent Bibliát, két német mester Franz Renner és Nicolaus von Frankfurt munkáját. A klasszikus szerzők művei és a ferences barátok munkáját segítő bibliamagyarázatok mellett a kiállított kötetek között szerepel Thuróczy János Chronica Hungarorum cím műve, amely első kiadása 1488-ban készült Brünnben.

„Te vagy az én teljességem”: Szent Flóriántól Szent II. János Pálig – szentek a művészetben címmel, a május 4-i Szent Flórián nap kapcsán kiállítás nyílt a Somogyi-könyvtár első emeletén. A tárlat, amelyhez tűzoltó-történeti kiállítás is kapcsolódik (lévén Szent Flórián a tűzoltók védőszentje), április 28-tól május 31-ig tekinthető meg. A könyvtár művészeti albumaiból összeállított anyag válogatást kínál a 3-4. századi római vértanúk (Szent Flórián, Szent Márton, Szent Sebestyén, Szent György) ábrázolásaiból, valamint megemlékezik Szent Lászlóról és Szent II. János Pálról is.

olimpia02

Az olimpiák történetét mutatja be a Móra Ferenc Múzeum új kamarakiállítása: az „Olimpiák a gyűjtő szemével” című tárlaton egy magángyűjtő, Szegi László relikviái mellett olimpikonjaink ikonikus tárgyait is kiállítják. Látható lesz az a fém fáklya, mellyel az 1936-os, berlini olimpiai lángot hozták az országhatártól egészen Kecskemétig: összesen 114 futó vitte az ereklyét ezen a szakaszon. Ezen az olimpián 10 aranyérmet szereztek a magyar sportolók. A kiállítás képeslapokon, plakátokon, kitűzőkön, autogramkártyákon, olimpiai belépőjegyeken keresztül szemlélteti az újkori olimpiák elmúlt százharminc évét. A tárlaton látható Vajda Attila pekingi aranyérme, melyet kenu 1-esben szerzett 2008-an, illetve 2004-es athéni bronzérme is. Megtekinthető még a Kovács Koko István által dedikált boxkesztyű és Papp László autogramkártyája is.

Európában egyedülálló több ezer darabból álló Informatika Történeti Kiállítás tekinthető meg 1300 négyzetméteren, Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság jelentős szellemi és anyagi ráfordítással hozta létre és folyamatosan fejleszteni a világ vezető informatika történeti múzeumaival vetekedő kiállítást. A múzeumban olyan gépeket, eszközöket ismerhetnek meg és próbálhatnak ki a látogatók, amelyek a számítástechnika fejlődését mutatják be a kezdetektől egészen napjainkig. Több száz tonna számítástechnikai berendezés, ami nélkül nem lenne érintőképernyő, laptop, okostelefon, internet. Eddig még a világon sehol sem látott Neumann relikviákat is megcsodálhatnak az érdeklődők, amelyekkel a XX. század egyik legnagyobb, magyar tudósának állítanak emléket.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Előző sztori

Gyurcsány: még az idén megállapodnak a közös jelöltállításról

Következő sztori

Felkerült a parlament honlapjára a tavaszi adócsomag