Jazz a kamaszok nyelvén

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Vidéki turnéra indul Náray Erika énekesnő, színésznő a Budapest Jazz Orchestrával áprilisban. Az öt állomásos dupla koncertsorozat a kamaszokat szólítja meg, a felnőtteknek szóló esti előadással pedig Ella Fitzgeraldra emlékeznek.

Öt vidéki városban, Mosonmagyaróváron, Hódmezővásárhelyen, Kaposváron és Nagykanizsán koncertezik Náray Erika és a Budapest Jazz Orchestra. Az énekesnő és a big band közös küldetése a jazz megszerettetése a fiatal korosztállyal.

„A diákok többsége nem is sejti mennyi jazzt hallott már a mesékben, például a Macskafogóból vagy a Disney rajzfilmek varázslatos világából” – mondta Náray Erika, aki kiváló partnerre talált a zenekarban, akik koncertjeiken és az évek óta futó nyári jazz táboruk keretében folyamatosan keresik a lehetőséget az ifjúság zenei nevelésére.

„Azon túl, hogy az igényes kultúra fogyasztása, az arra való nyitottság fontos forrása a személyiség fejlődésének és a műveltségnek, a jazz különleges élményt is nyújt a hallgatóságnak” – tette hozzá Kollmann Gábor, a zenekar vezetője.

Náray Erika hangsúlyozta: a rendhagyó tanórák évek óta nagy sikert aratnak – mind tanulói, mind pedagógusi oldalon -, hiszen az iskolán kívüli világból érkező előadó izgalmas zenei élménnyel és plusz ismeretekkel egészíti ki az iskolai tananyagot. Ők azonban ennél most tovább léptek, és az osztályterem falain kívüli közös koncertélményt kapcsolják össze a jazz sajátosságaival, mindezt hiteles magyar előadók segítségével, interaktív módon.

Az ingyenes koncertre felső tagozatos és középiskolás diákokat várnak, míg az esti előadás a felnőtteknek szól, abból az alkalomból, hogy Ella Fitzgerald, a jazz nagyasszonya idén száz éve született. A legendás énekesnő tizenháromszor nyerte el a legrangosabb zenei díjat, a Grammy-t, dalai mai napig slágerek. Ki ne ismerné például a Cheek to Cheek, a Puttin’ on the Ritz vagy a Let’s face the music and dance című dalokat.

Náray Erika és a Budapest Jazz Orchestra közös produkciója egy sztárfellépővel is kiegészül minden városban.

A diákoknak szóló koncertet a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

Az időpontok:
ápr. 25. Mosonmagyaróvár
máj. 12. Hódmezővásárhely
máj. 17. Kaposvár
máj. 19. Dunaújváros
máj. 29. Nagykanizsa

Előző sztori

Országos Elektronikus-zenei Találkozó és Verseny Sándorfalván

Következő sztori

Móra 100 – Kiállítás a szegedi Tömörkény-gimnázium tanulóinak alkotásaiból