Sport

A portugáliai világbajnokságra készülnek a szegedi kempósok

A portugáliai világbajnokságra készülnek a szegedi kempósok

2017. április 24., hétfő
A portugáliai világbajnokságra készülnek a szegedi kempósok
BC5K1133

A héten rendezik meg Portugáliában a kempo világbajnokságot, ahol az SZTE EHÖK SE két versenyzője, Székács Ádám és Niedermayer Bence képviseli a szegedi színeket. A két versenyzővel többek között erről a kevésbé ismert küzdősportról, valamint a felkészülésükről is beszélgettünk.

Nagy megtiszteltetés érte az SZTE EHÖK SE két harcosát, ugyanis Székács Ádám és Niedermayer Bence is bekerült a világbajnokságra készülő magyar kempo válogatott keretébe. A magyar csapat tagjai a portugáliai Albufeira városában küzdenek meg az érmekért április 26. és 30. között. A Nemzetközi Kempo Szövetség (IKF) tizennegyedik seregszemléjére huszonkilenc magyar sportoló utazik el, ahol a csapat vezetője,

Lacza Ádám Illés

azt várja a versenyzőktől, hogy maximálisan tegyék oda magukat a tornán és nyújtsák tudásuk legjavát.

Székács Ádám

és

Niedermayer Bence

már nem először utazhat el erre a nagyszabású megmérettetésre, így rendelkeznek már némi rutinnal a világbajnokságot illetően. A tavalyi vb-t a román fővárosban, Bukarestben tartották, akkor a magyar válogatott megnyerte a 16 éven aluliak világkupáját, a felnőttek világbajnoki mezőnyében pedig az előkelő harmadik helyen végzett. A nemzeti válogatott nem kevesebb, mint hatvanegy érmet gyűjtött össze a 2016-os versenyen, így most is a jó eredmények reményében utazik el a csapat.

BC5K1125

Az SZTE EHÖK SE versenyzői

Kalmár István

vezetésével edzenek minden nap, aki tapasztalatával és tudásával segíti elő tanítványai fejlődését. Az mester versenyzőként legutóbb profi MMA szabályrendszerben, nehézsúlyban (+93 kg) lett Florida bajnoka második magyarként, mivel kiütötte az első menetben a mexikói-amerikai

Gino Tuterát

. Ahogy azt Niedermayer Bence mondja, nekik is az MMA küzdelem a fő profiluk, de a kempo versenyek nem igényelnek speciális felkészülést. „Nekem egy hónapja volt MMA címmérkőzésem, ahol sikerült magyar bajnoki címet szereznem, így folyamatosan edzésben vagyunk, nem kell külön készülnünk a kempo versenyekre, persze most kifejezetten a világbajnokságra való élesítés a cél” – teszi hozzá Székács Ádám. „Az MMA-ban, ahogy azt a megnevezés is mutatja, szinte minden küzdősport elemei megtalálhatóak, a birkózástól kezdve a jiu-jitsun keresztül az ökölvívásig, nagyon komplex, sok képességet igénylő sport. Azt gondolom, hogy ez a legtöbb mindent megengedő küzdősport, talán a legkeményebbnek is mondható. Tulajdonképpen a kempoban is ugyanígy megtalálható minden, azzal a különbséggel, hogy itt kicsit külön vannak bontva a technikai és harci elemek.” A kempo versenyek általában úgy épülnek fel, hogy az első napokon a technikai számokban mérik össze tudásukat a versenyzők, a versenyek utolsó napjain kerül sor a küzdelmekre. Ahogy Niedermayer Bence mondja, ez azért van így, mert a küzdelemben benne van a sérülés veszélye, sérülten pedig nem lehet végrehajtani a technikai elemeket. „A világbajnokságon két versenyszámban indulunk, lesz egy földharc, ahol nem lehet ütni vagy rúgni, itt tényleg minden a helyes technikáról és a technikai elemek kivitelezéséről szól. A másik versenyszám az úgynevezett full-kempo, itt már kesztyű és sípcsontvédő is van a versenyzőkön a speciális kempo-ruhán túl, itt a földre vitel előtt lehet ütni és rúgni is, ezután viszont a birkózó elemek kerülnek előtérbe” – magyarázza Bence.

Kempo

A kempo jelentése az ököl törvénye. A kempo egy tradicionális távol keleti harcművészeten alapuló, korszerű, állandóan fejlődő és megújuló sport. Ez a harcművészeti stílus az európai ember számára, az ő kultúrájához, életviteléhez kialakított önvédelmi rendszer. Megtalálhatók benne a karate alapállásai, lépései, védései, ütései, mindemellett a karate és a thai-boksz rúgásait is gyakorolják a kempot tanulók. Nem szabad elfeledkezni a judo, a jitsu, a birkózás fogásairól, földre viteleiről, fojtásairól, feszítéseiről sem, ami fontos, nem elhanyagolható része a kempo anyagának. Ezen felül megtalálhatóak benne az önvédelmi technikák és formagyakorlatok is, amit folyamatosan gyakorolnak és fejlesztenek a tanulók.

A világbajnoki keretbe a hazai versenyeken elért eredmények alapján lehet bekerülni. A világbajnokságra a XIII. Felcsút Kupa Nemzetközi Kempo Bajnokságon hangoltak a szegedi versenyzők, amelyen több mint 110 induló vett részt, Lengyelországból és Szlovákiából is érkeztek versenyzők. Székács Ádám itt mindkét világbajnoki számában bajnok lett, így kedvező előjelekkel utazhat Portugáliába. A magyar válogatott tagjai ritkán edzenek együtt, hiszen az ország különböző pontjairól kerülnek be, de különböző szemináriumokon, illetve versenyeken találkoznak. Bence és Ádám nagyjából négy éve űzik ezt a sportágat, arra is kíváncsiak voltunk, hogy kerültek kapcsolatba a kempoval. „Engem az egyik barátom hozott le az edzőterembe, nem konkrétan a kempo miatt, hanem inkább az MMA részére, aztán valahogy itt ragadtam, Kalmár István pedig megszerettette velem a kempot” – mondja Niedermayer Bence. „Régebben küzdősportoltam, de aztán abbahagytam egy jó pár évre, aztán elkezdett hiányozni az edzés és a versenyzés. Először édesapámnak mondtam, hogy vigyen le boxolni, aztán ahogy beszélgettünk, szóba került a thai-boksz is, végül az MMA mellett döntöttem és Bencéhez hasonlóan én is itt ragadtam” – teszi hozzá Székács Ádám. Az edzések általában két órásak, ebből 30-45 perc az erőnléti bemelegítés, ezután kicsit fejlesztjük a technikát, utána pedig mindig a küzdelemre kerül a hangsúly. Mivel az edzőnk birkózó volt korábban, így ezeket az elemeket jobban meg tudja mutatni az edzéseken, ennek a technikai hátterébe jobban bele tudunk merülni, ezért a földharcot jobban rá tudjuk erőltetni az ellenfeleinkre.”

BC5K1128

„Kalmár István mindig azt kéri tőlünk, hogy a lehető leggyorsabban fejezzük be a mérkőzéseket, de a földharcban vagyunk talán erősebbek. Ami viszont örökérvényű igazság, hogy a boxolókkal birkózunk, a birkózókkal pedig boxolunk, hogy az ellenfelek erősségeit kiiktassuk” – mondja nevetve Székács Ádám. A csapat április 24-én utazik el Portugáliába, 25-én kerül sor a mérlegelésekre, 26-án kezdődnek a versenyek. „A versenyek közeledtével már az étkezésre is nagyon oda kell figyelni, hogy meg tudjuk tartani, vagy éppen el tudjuk érni a versenysúlyunkat. Ilyenkor kerül előtérbe a fogyasztás” – teszi hozzá Bence. Az SZTE EHÖK SE tavaly lett a Magyar Kempo Szövetség tagja, és ahogy a srácok mondják, azóta több kempo versenyen tudnak elindulni. „Ezek a versenyek mindig nagyon jól meg vannak szervezve, nagyon színvonalasak. Az MMA-ban szoktunk külföldre is járni, legutóbb Prágában voltunk, ahol edzőmérkőzéseket vívtunk, de itthon is szoktunk nemzetközi versenyeken harcolni. Felcsúton legutóbb például a szlovák válogatott ellen vívhattunk, de korábban a román nemzeti csapat versenyzőivel is megküzdhettünk” – zárja Niedermayer Bence.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.