Közélet

Új oktatási kabinet a Szegei Ítélőtábla toronyában

Új oktatási kabinet a Szegei Ítélőtábla toronyában

2017. március 9., csütörtök
Új oktatási kabinet a Szegei Ítélőtábla toronyában
okt.kabinet7

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke által meghirdetett Fenntartható Fejlődés Programhoz kapcsolódóan a bíróság rendelkezésére álló helyiségek jobb kihasználása, hasznosítása érdekében új, korszerű oktatási kabinetet alakítottak ki a Szegedi Ítélőtábla legfelső szintjén, ahol egyszerre 18 személy képzése oldható meg.

A Szegedi Ítélőtáblán évek óta gondot okozott a táblabíróság dolgozóinak, a törvényszékekről érkező bírák, igazságügyi alkalmazottak és a gyakornokok számára tartott képzések elhelyezése. Az ítélőtábla épületén belül zajlott ugyan képzés, így például az elnöki kis tanácsteremben, a díszteremben, de egyik sem olyan helyiség, mely felhasználható oktatási célokra a napi munka megzavarása nélkül. Az ítélőtábla elnöke,

Harangozó Attila

2016-ben vetette fel az ötletet, miszerint a Sóhordó utcai épület tetőtérében, vagy mondjuk úgy, a tornyában alakítson ki a táblabíróság oktatótermet. Ez a helyiség korában szellőzőgépházként működött, amelynek a berendezése részben megszüntethető, részben áttelepíthető volt. Maga a beépítendő terület klasszikus padlástérként funkcionált minden burkolat és szigetelés nélkül, mintegy felerészben terhelhetetlen könnyűszerkezetes kialakítással. Ezen felül nem rendelkezett csatlakozási lehetőséggel a fűtési és hűtési rendszerhez sem. Épületgépész vélemények szerint a meglévő rendszerek átalakítása, bővítése aránytalanul nagy munkával járt volna, ezért az oktatási kabinet fűtését és hűtését önálló rendszerrel kellett megvalósítani. Nem volt megoldott a kulturált, balesetmentes megközelítés sem, és ki kellett építeni az elektromos és az informatikai hálózatot is. Ezek az átalakítások jelentős építészeti munkával és szakhatósági engedélyezéssel jártak. Mivel az érintett tetőszerkezetben és födémben statikai elemeket érintő átalakításokat kellett végezni, melyek az épület külső megjelenését is megváltoztatták, jelentős tervező munkát igényelt, és a helyi önkormányzat építési osztályának engedélyét is meg kellett kapni. Az átalakítással az épületben gyakorlatilag egy új szinten, új helyiség jött létre, ezért a tűzjelző rendszer átalakítását is el kellett végezni, valamint a katasztrófavédelmi hatóság szakhatósági engedélyét is meg kellett szerezni a használatbavételi engedélyhez. A sikeresen lebonyolított engedélyeztetési eljárások és építési munkák után kialakított oktatási kabinet alapterülete 50 négyzetméter. Ebből a hasznos, teljes belmagasságú terület 26 négyzetméter. A különleges kialakítású terem három irányból kap természetes fényt és egy időben 18 főnek lehet képzést tartani. Valamennyiük számára biztosított a legkorszerűbb számítógép, míg az előadók külön, projektorral felszerelt számítógépet használhatnak munkájuk során. Az oktatási kabinet kialakítása és berendezése mintegy bruttó 12,5 millió forintba került, amelyhez az anyagi fedezetet az Országos Bírósági Hivatal biztosította. Az új oktatási centrumban már a télen megkezdődtek a képzések, és több tanácskozásnak is helyet adott a terem.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.