Kossuth-kifli dukált a március 15-i tápéi megemlékezéshez + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

tape_marcius_15_megemlekezes001

A szabadságharc bár katonailag elbukott, szellemileg győzedelmeskedett – Görgeyvel vontak mérleget a Fidesz és a KDNP által szervezett március 15-i tápéi ünnepségen.

Szeged-Tápén is tartottak szerdán ünnepi megemlékezést a Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt szervezésében az egykori községháza előtti országzászlónál, amit a 1948-ban a forradalom centenáriumán emeltek.

A megjelenteket a szervezők nevében Kohári Nándor köszöntötte. Az ünnepség szónoka, Zakar Péter történészprofesszor több történetet elevenített fel a márciusi ifjak nemzedékének eltökéltségéről. Az egyébként jó szándékú de tehetségtelen hadvezérnek bizonyuló Mészáros Lázárral konfrontálódó ifjú Petőfi, a még fiatal őrnagyként a tekintetes Heves vármegyét felszerelési hiányosságok miatt jól kiosztó Görgey Artúr, Degré Alajos, Vahot Imre és mások személyes példái mutatják, hogy ennek a nemzedéknek közös jellemzője volt a lelkesedés és a szellemi fölény.

De nem csak a fiatalok alkottak nagy dolgokat. 1848 tavaszán a pozsonyi országgyűlés két hét alatt olyan törvények sorozatát hozta létre, amelyek a modern Magyarország alapjait vetették meg. Az akkori vezető politikusok Batthyány Lajos miniszterelnökkel az élen még saját személyes érdekeik és főként személyes vagyonuk kárára is hoztak intézkedéseket, ha a köz érdeke úgy kívánta. A jobbágyfelszabadítást még a győztes osztrákok sem merték visszavonni, az 1867-es kiegyezés részeként pedig a többi áprilisi törvény zöme is újból hatályossá vált, megteremtve egy példátlanul sikeres fejlődés alapjait.

A szabadságharc másik meghatározó csoportja az 1848-as néha vesztes csatákban erővé formálódó honvédség volt. A harc mesterségét kitanulva 1849-ben már többnyire másfélszeres túlerővel szemben is képesé vált ez a hadsereg a biztos győzelem kivívására, Komáromnál Görgey a kétszeres túlerőben lévő Haynau arcvonalát szakítja át. Ezt a hadsereget csak az orosz beavatkozás eredményeként előálló több mint háromszoros túlerő volt képes legyőzni. A másfél éves küzdelem mérlegét még az elnyomás legsötétebb éveiben, az 1850-es évek elején éleslátóan vonta meg Görgey Artúr: a szabadságharc bár katonailag elbukott, szellemileg győzedelmeskedett.

Zakar Péter áttekintését követően a megemlékezés koszorúját Haág Zalán önkormányzati képviselő, a KDNP városi elnöke és frakcióvezetője, Rózsavölgyi József önkormányzati képviselő (Fidesz), valamint László Anna és Miklós Mihály tápéi lakosok helyezték el.

Az ünnepség után a jelen lévők megkóstolhatták a Miklós Mihályné által készített Kossuth-kiflit.

no images were found

Előző sztori

Csütörtöki programajánló: öREÖK szerelmek, Reppszakkör

Következő sztori

Haág Zalán 1848/49 hőseiről Móravároson: “Ők hazafiak voltak, és nem a pillanatnak játszottak” + FOTÓK