Egészség

Ijesztő adat: Fogaink több mint fele lyukas vagy hiányzik

Ijesztő adat: Fogaink több mint fele lyukas vagy hiányzik

2017. március 20., hétfő
Ijesztő adat: Fogaink több mint fele lyukas vagy hiányzik
egeszseges_szaj_vilagnapja001kf

Elborzasztó állapotok uralkodnak a magyarok szájában, a gyerekek többségének legalább 4 lyukas vagy tömött, a felnőtteknek pedig akár 15-nél is több lyukas, tömött, esetleg hiányzó foga van. Ma tartják a World Oral Health Day-t, vagyis a Egészséges száj világnapját.

A szájhigiénia fontosságára, a szájüregi betegségekre hívták fel a figyelmet fogorvoshallgatók az Egészséges száj világnapján. A Szegedi Tudományegyetem mind a 380 hallgatója, valamint a dentálhigiénikus szakon tanulók négy helyszínen osztanak fogkrémeket, szóróanyagokat, s adnak hasznos tanácsokat, arról, hogyan kell ápolni ínyünket és fogainkat, s miről ismerhetjük fel időben a szájüregi elváltozásokat. A figyelemfelkeltő kampánynak Magyarországon óriási jelentősége van, a szájüregi megbetegedésekkel kapcsolatos adataink katasztrofálisak. Szájüregi rákos megbetegedés terén első helyen állunk az Európai Unióban, világrangsorban pedig a nyolcadikok vagyunk.

Vályi Péter

, a Paradontológiai Tanszék vezetője szerint az ország gazdasági helyzetére nézve ez riasztó adat. "Legalább 4 lyukas vagy tömött foga van a gyerekeknek, a felnőtteknek pedig akár 15-nél is több, köztük hiányzó, lyukas, illetve tömött. Ha a bölcsességfogakat is ide számítjuk, akkor a felnőttek fogainak felével van baj." A tömény alkoholok fogyasztása, valamint a dohányzás mind hozzájárulhat a szájüregi daganatos megbetegedések kialakulásához, ráadásul Vályi szerint egyre több fiatalnál jelentkezik a kór. Szakorvossal viszont időben kiszűrhetőek és kezelhetőek a szájüregi megbetegedések, szűrővizsgálatokra járni évente legalább két alkalommal kellene. Fogat mosni naponta kétszer, legalább két percig szükséges, a tapasztalatok viszont azt mutatják, aki nem időzítős elektromos fogkefét használ, vagy nem méri más módszerrel a fogmosás idejét, nem tartja be ezt az alapvető szabályt sem. "A fogkefével történő tisztítás mellett a fogközök tisztítása is fontos, hiszen a fogszuvasodás és fogágygyulladás jelentős része ezeken a területeken alakul ki. Ami a neszeszerbe kell: fogkefe, fogselyem vagy fogköztisztító kefe, utóbbit naponta egyszer érdemes használni."

Laczkóné Turzó Kingától

, a fogorvoskar dékánjától megtudtuk, az Egészséges száj világnapját 2013 óta minden évben március 20-án rendezik meg. A világ legnagyobb fogászati szövetsége az FDI szervezésében indult a nemzetközi kampány, melyhez a világ 130 országa, köztük Magyarország is csatlakozott. A hallgatók négy helyszínen osztanak ajándékokat, még ezekben a percekben is. A Dugonics téren, a Rektori Hivatal előtt, a Magyar Ede téren, az SZTE-ÁJTK előtt, a Kárász utca Széchenyi tér felőli végénél és az Aradi vértanúk terén.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.