Harrach Péter: március 15-e a szabadság és a hazaszeretet ünnepe

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Március 15. a szabadság és a hazaszeretet ünnepe, és az 1848-as hősök emléke megérdemli, hogy méltó és méltóságteljes ünneplést kapjanak – mondta a KDNP frakcióvezetője a Pest megyei Márianosztrán, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen szerdán.

Harrach Péter megjegyezte, vannak, akik méltó ünneplést tartanak, és vannak, akik gyűlölködnek közben. “Március 15. a méltó ünneplést kívánja meg” – emelte ki.

Az Európán végigsöprő forradalmakban a szabadság gondolata jelent meg – idézte fel a frakcióvezető, aki Szemere Bertalan egykori miniszterelnök, belügyminiszter szavait idézte: “Vannak idők, midőn a népek lelke, mint a mennynek kapuja, megnyilatkozik, és benne a szabadság érzete csudamódon revelálja magát.”

A kereszténydemokrata politikus azt mondta: március 15-én arra a lendületre, szabadságvágyra, hazaszeretetre emlékezünk, amely akkor felszínre tört.

Hozzátette: ez a nap a magyar nép számára a haza- és szabadságszeretet ünnepe. A mai világ számára szóló üzenete, hogy ma is fontos számunkra a szabadság, ami nem képzelhető el rendezett világ nélkül, a nemzet szabadsága pedig a függetlenség, a szuverenitás védelmét jelenti, és egyfajta önvédelmet is. A szabadságunk azt jelenti, hogy tudjuk, hol a helyünk a világban, betöltjük a feladatunkat, és nem engedjük, hogy külső nyomás befolyásolja az életünket – mondta Harrach Péter.

Kiss László (független) polgármester köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy március 15. a magyar történelem talán legbátrabb napja, és arra emlékeztetett, hogy akkor mindenki egyet akart.

Előző sztori

A vagyonok és a szabadság Botka beszédének középpontjában

Következő sztori

A rendőrség hat esetben intézkedett az állami rendezvény helyszínén