Közélet

Az eurócsoport elnöke visszautasította a lemondását sürgető felszólításokat

Az eurócsoport elnöke visszautasította a lemondását sürgető felszólításokat

2017. március 23., csütörtök
Az eurócsoport elnöke visszautasította a lemondását sürgető felszólításokat

Jeroen Dijsselbloem, az eurócsoport elnöke szerdán sajnálatát fejezte ki egy heves tiltakozást kiváltó kijelentése miatt, amely szerint a dél-európai országok "piára és nőkre" költötték el a pénzüket. Ugyanakkor visszautasította a lemondását sürgető felszólításokat.

"Sajnálom, ha valakit sértett a megjegyzésem" - közölte a holland pénzügyminiszter, aki szerint kijelentésének "közvetlensége" a "holland nyíltsággal, a kálvinista kultúrával" magyarázható. "Nem szándékozom lemondani" - szögezte le, hozzátéve, sajnálja, hogy félreértették a szavait, amelyekbe tévesen magyarázzák bele az Európai Unió északi és déli tagállamai közötti ellentétet. Egy hétfői német lapinterjúban Dijsselbloem miközben fontosnak nevezte a nehéz helyzetben lévő országoknak nyújtott pénzügyi mentőcsomagokat, kijelentette, "nem költhetem minden pénzemet piára és nőkre, hogy aztán segítséget kérjek". Később ezt úgy magyarázta, hogy ez a mondat saját magára vonatkozott. A megjegyzés miatt António Luís Santos Da Costa portugál miniszterelnök és Matteo Renzi volt olasz kormányfő lemondásra szólította fel az eurócsoport elnökét. Előbbi szerint Európa elveszti a hitelességét, ha Dijsselbloem nem mond le. Mások mellett Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke is elfogadhatatlannak nevezte a kijelentést, azt "rasszistának és szexistának" minősítette. Jeroen Dijsselbloemnak hivatalosan 2018 januárjában jár le a mandátuma, a sajtó jelentései szerint azonban már ezen kijelentések előtt is ingott a széke, miután hazai pártja, a Munkapárt (PvdA) hatalmasat bukott a múlt heti hollandiai választásokon, így valószínűleg nem lesz tagja a következő kormánynak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.