A light üdítők még rosszabbak, mint a cukrosak

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

BC5K9734

Doppingellenes és helyes táplálkozásról, felkészülésről szóló előadást rendezett hétfőn este a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület.

Az Agórában megtartott eseményen a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület klubigazgatója, Petrovics Kálmán úgy nyitott, fontosnak tartják, hogy átadják a gyerekeknek azt, hogy miért fontos az a szemlélet, hogy nem mindent jelent az eredmény. Igyekszenek minden sportolójuknak minden legális lehetőséget arra, hogy eljuthassanak oda, ahova a tudásuk és tehetségük predesztinálja őket, de azt is fontosnak tartotta, hogy a bajnok kifejezés nem csak azt jelenti, hogy valaki aranyérmet nyer, hanem akár azt is, hogy valaki a mindennapi edzéseken legyőzi önmagát.

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője elóadásában kiemelte: negatív a mai világ hozzáállása az élsporthoz. A kérdés szerinte nem az, hogy a doppingolás az ellenőrzés előtt jár-e, hanem az, hogy mennyivel. A tiltott szerek használata beletartozik a társadalom négy nagy problémájába, azaz az alkoholizmus, a dohányzás, a kábítószerek használata mellett jelen van. Felhozta az amerikai atléta, Marion Jones példáját, aki hiába folyamodott elnöki kegyelemért, nem kapott, sőt, az USA elnöke azt válaszolta, hogy aki szégyent hoz a hazájára, az ne is reménykedjen kegyelemben, így le kellett töltenie féléves börtönbüntetését is a mellett, hogy egy életre eltiltották a sportolástól. Magyarországon egyébként 2013 óta a büntetőtörvénykönyv is kitér a doppingolásra, 2-8 év szabadságvesztéssel lehet büntetni azt, aki ilyen cselekedet követ el.

A MACS vezetője úgy folytatta, az anabolikus szteroidok még mindig a legjobb izomerő fokozók, és azért is próbálkoznak vele sokan, mert nagyon könnyű hozzáféréssel bír. Korunk egyik legnagyobb problémája lehet a táplálékkiegészítő, amelyre az élsportolók rászorultak, viszont sok olyan szer is belekerülhet, így szennyeződhetnek ezek a készítmények, amelyek eltiltást vonhatnak maguk után – a felelősség pedig mindig a sportolóé. A londoni olimpián minden egyes vizsgált sportoló úgy nyilatkozott, hogy használ valamilyen táplálékkiegészítőt, korábban ez az arány mindössze 40% volt. A szakember azt tanácsolta a fiataloknak, lehetőleg ne használjanak izomtömegnövelőket, zsírégető és fogyókúrás szereket, potencianövelőket és energiaitalokat, utóbbit Litvániában például a 18 éven a aluliak körében be is tiltották.

Gődény György, szakgyógyszerész, fittness szakedző és egyben amerikai futballista a legális teljesítményfokozásról beszélt. Ő is kitért rá, hogy ma már mindenkinek használnia kell táplálékkiegészítőt, mert ezek nélkül hátrányba kerülhet, de csak olyan készítményeket szabad fogyasztani, ami ellenőrzött forrásból származik. Előadása során kitért az edzésrendszerekre, a megfelelő táplálkozási elvekre és a hasznos eljárásokra, így a regenerációra és a pszichológiai motiváció fontosságára. Hangsúlyozta, hogy az erőnléti edzőnek és a sportági edzőnek közösen kell dolgozniuk a sportolóval, a sport pedig elsősorban az egészségről szól – előfordulhat, hogy nem leszünk sikeres versenysportolók, de a mozgás hatására egészséges felnőttek lehetünk. Az előadássorozat végén Tasnády Beáta táplálkozási tanácsadó mondott néhány hasznos tanácsot a fiatalok számára, például azt, hogy a light üdítők károsabbak, mint a cukros társaik, mert éhséget okoznak és elhízáshoz vezethetnek.

no images were found

Előző sztori

Labdarúgás: új csatára szerint profiként kell tovább dolgoznia a SZEOL-nak

Következő sztori

Ópusztaszeren restaurálnák az előkerült Feszty-triptichont