Kajak-kenu: két paralimpikon csatlakozott az EDF DÉMÁSZ-Szegedi VE-hez

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szegedi_ve_sajttaj004kf

Két, a riói paralimpiát is megjárt sportoló is az EDF DÉMÁSZ-Szegedi VE-nél folytatja karrierjét: mint azt a klub a hétfői sajtótájékoztatóján bejelentette, Varga Katalin és Suba Róbert is a Tisza-parti klubhoz igazolt.

A 2016-os, riói paralimpia műsorán első alkalommal szerepelt a kajak-kenu: Magyarországot összesen négy sportoló képviselte a sportágból, és mint azt az az EDF DÉMÁSZ-Szegedi VE hétfőn tartott sajtótájékoztatóján kiderült, közülük ketten, így Varga Katalin és a Brazíliában ezüstérmet szerzett Suba Róbert is a szegedi egyesületet erősítik a folytatásban. Mint azt Sík Márton, a klub szakmai igazgatója elmondta, nem most kezdődött a közös pálya a szegedi egyesület és a két parasportoló között, tekintve, hogy a riói olimpiára is együtt készült a csapat – igaz, akkor még Suba Róbert bajai, Varga Katalin pedig honvédos színekben. „A szövetség kérésének megfelelően Győrfi Tamás és Csamangó Attila felkészítésével edzettek a paralimpiára. Jól sikerült a közös munka, már a kijutás is nagy eredmény, nem beszélve az ott elért helyezésről. Nem egy átmeneti időszakot zártunk le ezzel, hanem új lehetőséget nyitottunk ki” – fogalmazott Sík Márton, aki hozzátette: egy feltörekvő szakágról van szó, amelynek edzőtábori és egyéb költségeit is a Magyar Kajak-Kenu Szövetség finanszírozta, ezzel a lehetőséggel éltek a versenyzők. „Ez egy eredményes kezdet volt, ezeket az eredményeket kell úgy hasznosítanunk, hogy a jövőben belépő fiatal para versenyzőknek erőt adjon. Ez egy közös csapatmunka, amiből egyik fél sem hiányozhatott, nem volt ebben kiemelkedő szerepe az egyesületnek, a sportág érdeke az, hogy a többi para versenyző is lehetőséget kapjon” – tért ki a jövőbeli célokra az EDF DÉMÁSZ-Szegedi VE szakmai igazgatója.

szegedi_ve_sajttaj007kf

Varga Katalin ötödik helyen végzett Rióban a KL2-esek 200 méteres döntőjében. Mint azt kifejtette, azért is döntött a váltás mellett, mert úgy látta, Szegeden biztosítják a megfelelő motivációt számára, erre pedig legalább Tokióig számíthat. „Attila volt kint velem a paralimpián, jó élmény volt Rió. Meggyőzött, hogy van értelme ezt csinálni, szűk 3-4 hónapos közös munkánk volt, de velük szeretném együtt folytatni, mivel könnyedén tudunk együtt működni” – nyilatkozta a szegedi klub új sportolója, aki az idei feladatokról elmondta, elsőként minél hamarabb legyőzné azt a sérülését, ami még most is hátráltatja. 2016-nál mindenképpen jobb eredményt érne el az idei szezonban, azonban nehezebb terhelések egyelőre nem érhetik a kezét, még további vizsgálatok várnak rá, hiszen mint az orvosok is elmondták sérülésének már meg kellett volna gyógyulnia.

szegedi_ve_sajttaj005kf

Suba Róbert a lengyel Jakub Tokarz mögött végzett a második helyen a KL1-es kategória 200 méteres fináléjában: az eredmény kapcsán elmondta, a verseny ideje alatt volt benne keserűség, de utólag egyre szebben csillog az ezüst számára – négy év múlva, Tokióban pedig még fényesebb éremmel térne haza. „Egy iskolában dolgozom, ahol sorfalat álltak nekem a diákok, kivetítőn nézték a versenyeimet. Régóta együtt dolgozunk, Attiláékkal volt eddig legjobb a munka. Jól ráéreztek arra, hogy a parasportban milyen segítség szükséges, szakmailag kiemelkedőek” – mondta Suba Róbert, aki hozzátette: 2017-ben világbajnoki címet szeretne szerezni.

A két, immáron szegedi színekben versenyző sportoló egyik felkészítője, Csamangó Attila a kezdetekről úgy nyilatkozott, Suba Róbert kereste meg őket a közös munka ötletével, ennek próbáltak megfelelni szakmai tudás szintjén is. „Bennünket is meglepetésként ért a lépcsőfokok átugrása, amiket ők teljesítettek. Először a kvótaszerzés, a válogatók, majd a szétlövés, máris ott voltak az olimpián, majd jött egy második és egy ötödik hely” – mondta Csamangó Attila, aki úgy látja, folyamatosan, nagy léptékben fog fejlődni a szakág, még színvonalasabb, még erősebb lesz a mezőny, ezáltal a versenyzőknek és még többet kell dolgozniuk, de arra törekednek, hogy ezeknek is meg tudjanak felelni. Győrfi Tamás hozzátette, felváltva dolgoznak a versenyzőkkel, a motivációval és a munka minőségével pedig semmilyen kifogásuk nem lehet, hiszen a két tanítvány szinte mindent megcsinál, amit kérnek tőlük.

Varga Katalin és Suba Róbert egyaránt kiemelte a két szakember munkáját: ezzel kapcsolatos kérdésünkre Sík Márton úgy válaszolt, ez büszkeséggel tölti el a klubot, hiszen olyan csapatot sikerül építeni, akik nem csak az épek között boldogulnak, hanem egy ilyen extra munka során is jól veszik az akadályt: nem mellesleg mindkét edző másodállásban végzi ezeket a feladatokat, hiszen Csamangó Attila és Győrfi Tamás is a szegedi klub utánpótlásában dolgoznak.

no images were found

Előző sztori

Keddi programajánló: Bálint-napi vigasság, Házasság Hete

Következő sztori

Merkel: Európa csak akkor lehet erős, ha Németország és Franciaország is fejlődik