/

Három év felfüggesztett börtönre ítélték az életveszélyes sérülést okozó holland férfit

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

biro_birosag_per_itelet

Két év, végrehajtásában az I. fokon megállapított 5 helyett 3 évre felfüggesztett börtönre ítélte a Szegedi Ítélőtábla azt a holland férfit, aki Tiszajenőn a szomszédjánál dolgozó munkásra támadt, és annak életveszélyes sérülést okozott. Emellett az ítélőtábla 300 ezer forint pénzbüntetést is kiszabott.

A vádlott házastársával és gyermekével együtt 2013 decemberében költözött Tiszajenőre. Ingatlanjuk egy zsákutca végén helyezkedik el, míg az utca másik oldalán áll az a ház, amelyben az a férfi és felesége lakott, akiknek a sértett dolgozott. A szomszédok között 2014 tavaszán a telekhatárok és a területek közötti úthasználat miatt a jószomszédi viszony megromlott, azonban 2014. augusztus 4-ig sem szóváltásra, sem tettlegességre nem került sor a vitázó felek között.

Azon a napon a sértett egy társával együtt mezőgazdasági munkát végzett a vádlott szomszédjának részére. Amikor megérkeztek a házhoz, odament hozzájuk a vádlott házastársa, akivel a sértett szóváltásba került. Hamarosan a vádlott is csatlakozott feleségéhez, de a vitába nem szállt be, mert a magyar nyelvet nem beszéli, de a vita lényegével tisztában volt.

Amikor a sértett a veszekedést megelégelte, hátat fordított a vádlottnak, és elindult munkáltatója gazdasági bejárója felé. Ekkor a vádlott egy bottal, nagy erővel hátulról fejbe vágta a sértettet, aki azonnal a földre rogyott. Megpróbált ugyan felállni, de a vádlott újból lesújtott rá. A sértett társa ekkor leszállt a traktorról, egy husánggal a kezében a sértetthez rohant, majd az eseményeket látó munkáltatóval közösen a sértettet betámogatták a munkáltató házába. A sértett a bántalmazás következtében életveszélyes sérüléseket szenvedett.

Az ítélet indoklásában elhangzott: a vádlott súlyos bűncselekményt követett el, de az ítélőtábla figyelembe vette, hogy nem bűnöző életmódot folytat, a cselekményt indulati állapotban hajtotta végre. Ugyanakkor a bűncselekményt orvul, hátulról támadva, garázda módon követte el a vádlott, ezért indokolt pénzbüntetés kiszabása is. A két büntetés együtt eredményezheti a büntetési célok megvalósulását, azt, hogy a vádlott a jövőben bűncselekményt ne kövessen el. Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

Előző sztori

Olimpia 2024 – Borkai: csak akkor van esély, ha konszenzus van a támogatásban

Következő sztori

Enyhítette a bíróság a kilenc kiskorú gyermekét veszélyeztető anya büntetését