A jogi bizottságban az új tagokról: „bármilyen alapon dönthet a polgármester”

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

jogbiz_ules07_gs

Napirend előtt okozott vitát a jogi bizottságban a két új tag ügye. Binszki József szerint felmerülhet, hogy jogszerűtlenek lehetnek a későbbi döntések, a városháziak viszont nem aggódnak e miatt. A jegyzői iroda azt „nem bírta egyértelműen eldönteni”, hogy jogszerűtlen-e, ha egy jelölőszervezetnek két frakciója is van, ha az szmsz úgy fogalmaz, „egy párt a képviselő-testületben csak egy frakciót alakíthat”.

A Jogi, Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottság zárt ülésén mutatkozott be a két új tag – helyesebben most jelentek meg először. Mint korábban megírtuk, február 10-én a Demokratikus Koalíció (DK) két delegáltját eltávolították a jogi bizottságból. Az előterjesztést a polgármesterhez kötődik, de hivatkozási alapként az Összefogás Szegedért frakciót említette, ugyanis erre nevezte át a DK-frakciót a korábban kizárt két DK-s képviselő, Berkesi Ottó és Kardos Irén. Ebben már természetesen nem tag a korábbi frakcióvezető, az egyetlen megmaradt közgyűlési DK-s, Binszki József.

Úgy tűnik, az egykori koalíciós partnerek közötti ellentétek még mostanra sem csitultak el. Erre utal, hogy a jogi bizottság elnöki posztját is betöltő Binszki József felhívta a figyelmet a SZEGEDma cikkére hivatkozva, hogy már létezik egy MSZP-Összefogás Szegedért frakció. „A csoport megalakulását, vezetőjének személyét, tagjainak névsorát a Közgyűlésnek be kell jelenteni. Egy párt a képviselő-testületben csak egy frakciót alakíthat” – idézte a szervezeti és működési szabályzatot. Ez alapján vélelmezi, hogy nem az szmsz-nek megfelelően alakult meg az a frakció, amely kérte a polgármestert a DK-delegáltak lecserélésére, így azt javasolta, hogy az ezt tisztázó következő közgyűlésig ne vegyen részt a két új tag a jogi bizottság működésében. Aggodalmát fejezte ki Póda Jenő (KDNP) is, hogy „esetleg jogszerűtlenek lesznek döntéseik”, ami később problémákat okozhat a beruházásoknál.

Német Ferenc, a Fidesz külsős delegáltja megkérdezte, hogy tett-e törvényességi észrevételt Mózes Ervin címzetes főjegyző, de a Polgármesteri Hivatal munkatársai azt válaszolták: nem. Herédi Edit aljegyző elismerte, valóban van MSZP-Összefogás Szegedért és Összefogás Szegedért frakció is. „Nem bírjuk egyértelműen eldönteni” – válaszolták a jegyzői irodáról, amikor ennek jogszerűségéről érdeklődött Német Ferenc.

A jegyzői iroda egyik munkatársa szerint nincs probléma a tagcserékkel, mert a polgármester előterjesztésére a közgyűlés döntött, így nem kérdés, hogy érvényes a bizottsági tagok megválasztása. Azt is hozzátették, „bármilyen alapon dönthet a polgármester”. „Ha jogszerűtlen az eleje, a vége sem lesz jogszerű” – reagált Binszki József, utalva arra, hogy az előterjesztő a polgármester, de a kezdeményezés a Berkesi-féle Összefogás Szegedért frakciótól származik.

Egy felvetésnek, de nem indítványnak látta Binszki József aggályait az aljegyző, így nem is szavaztak a kérdésről. A jogi bizottság elnöke még megkérdezte a két új bizottsági tagot, hogy fel kívánják-e függeszteni tagságukat, pár másodperc után Kónya Zsolt csak fejingatással jelezte, hogy nem, Ollé György viszont ki is fejtette, hogy a „polgárjog ezt a kérdést világosan szabályozza”, s ez alapján „a már megkötött szerződések nem lesznek érvénytelenek”, ezért álláspontja szerint nem merülhetnek fel beruházásokat akadályozó problémák.

no images were found

Előző sztori

Kick-box: Pozsonyban léptek tatamira a Combat “D” SC versenyzői

Következő sztori

Nyolc tűzeset történt az elmúlt 24 órában