Írjon nekünk

Bulvár

Tüttő kutyának is csípte a lábát a járdára szórt só

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

hack_janos004kfMár csak a járdán látható foltok árulkodnak róla, hogy a múlt heti erős fagy miatt hol homokkal, hol sóval szórták le az utakat. A legnépszerűbb szegedi kutyás közösségi oldal felhasználói sokat is bosszankodtak utóbbi miatt, különösen nagy problémát jelentett ez Hack Jánosnak, kinek vakvezető kutyája mancsát csípte ki a só.

“Arra lettem figyelmes, hogy pár lépés után nem akar tovább menni a kutyám, félt, pedig ha munkáról van szó, nem ismer lehetetlent. Toporgott, lassabban haladt, megállt és emelgette a lábait. Megvizsgáltam a talpát, mert belerakta a kezembe, hogy segítsek rajta. Akkor éreztem, hogy a száraz idő ellenére nedves a mancsa, valószínűleg a só kezdett el felolvadni rajta. Később a hóban próbálta meg lemosni magának, egészen elképesztő, ahogyan gondolkodik, ahogyan helyzeteket old meg” – idézte fel portálunknak a múlt hét pénteki eseményeket.

A Szegedi kutyások Facebook-csoportban, ahol Hack János tippeket kért a közösségtől, a felhasználók rögtön a segítségére siettek: Tüttő, a hatéves vakvezető kutya két pár cipőt kapott ajándékba. “Sajnos nem váltak be a cipők, mert bizonytalanná vált benne a közlekedése, még otthon is, ahol csak szoktatni próbáltuk. Játékos keretek között ismertettük vele, hogy megtanuljon nem azzal foglalkozni, ami a lábán van. Ám egy tapodtat sem volt hajlandó menni. Úgy döntöttük, inkább nem erőltetjük, a kiképző is azt mondta, hogy elmehet a kedve a munkától.”

A járdát sózni nem tilos, de konyhasó és útszóró só helyett a fás szárú növények védelme érdekében alternatív csúszásmentesítő megoldásokat választani. Ilyen lehet a kalcium-kloriddal kevert jégoldó zeolit, mely bár drágább a berögzült konyhasónál, nem marja ki az állatok lábát, nem tesz kárt a cipőkben, a ruhában, ráadásul havazás előtt is kiszórható. A faforgács is jó megoldás lehet, akárcsak a homok, ugyanakkor kevésbé szép és koszos megoldást jelenthet még a hamu is.

Hack Jánosnak azóta van kutyája, hogy teljesen elveszítette látását. Korábban született a vártnál, s annak ellenére, hogy gyermekként gyengébben látott a többieknél, az orvosok arra figyelmezették, nincs kizárva, hogy megvakul. Ez 19 évvel ezelőtt következett be, akkor még egy ideig Orosházán élt.

hack_janos001kf

A férfi csak néhány hete lakik a Tisza-parti városban, a fővárosból költözött Szegedre, mert ide csábította a szerelem. Díjnyertes labradorjával rendszeresen sétálnak a városban, a négylábú segítségét hívja akkor is, ha hivatali ügyeit kell intéznie, vagy ha egy újabb esélyórára kell igyekeznie valamelyik szegedi iskolába, esetleg vállalathoz. Tüttő favorit az iskolákban, a gyerekek imádják. “Hozzá van szokva a figyelemhez, imád a középpontban lenni. Fontos azonban, hogy ha rajta van a hám, idegenek nem simogathatják, a közlekedésből nem szabad kizökkenteni” – figyelmeztette azokat, akik nem ismerik a vakvezető kutyákkal kapcsolatos szabályokat. Hozzátette, ha hívják, szívesen vállal érzékenyítő kurzusokat gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Vallja, nincs buta kérdés, hiszen a megválaszolatlan témák csak további feltevéseket, félreértéseket szülnek, így nem ismerik meg a fogyatékkal élők mindennapjait, s azt sem tudják, hogyan lehetnének segítségükre az utcán vagy a tömegközlekedési eszközökön.

Minden napra jut valamilyen atrocitás – avatott be az elkeserítő részletekbe, még a legjobb szándékú gyalogos is képes balesetveszélyes szituációba keverni őt csak azért, mert nem tudja, hogy milyen módon segíthetne neki. A tömegközlekedéssel sem jobb a helyzet, gyakran a vezetők hozzáállása is hagy kívánnivalót maga után. “Kedd reggel történt, hogy a buszsofőr nem nyitott ki az első ajtót. Megesik, hogy nem állnak be rendesen a buszmegállóba, mankóval és kutyával pedig speciális a helyzet, alig tudunk felszállni a járműre, hát még ha nem is alacsonypadlós járat. A másik, amikor nem szól a hangosbemondó és nem tudom, melyik megálló következik. Volt, aki elnézést kért ezért, és volt, aki közölte, őt zavarja a hang.” Hack János szerint így is óriási különbség van a szegediek és a budapestiek mentalitásában, saját bevallása szerint sosem költözne vissza a fővárosba. “Bőven elég csak a féléves ellenőrzésekre visszajárni Tüttővel.”

Bulvár

Megszületett Balogh Zsolt kislánya

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

Szerző:

A MOL-Pick Szeged játékosa a Facebook-oldalán osztotta meg az örömhírt.

Tovább olvasom

Hírzóna

Vontatóba rongyolt az autó, a sofőr meghalt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

Szerző:

Vontatóval ütközött az autó ennyi maradt belőle.

Tovább olvasom

Bulvár

Ötvenéves frontemberét ünnepli a Tankcsapda!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

Szerző:

Ünnepi tankdübörgés!

Tovább olvasom

Aktuál