Közélet

Szijjártó: ostobaság lenne még több tagállami jogkört átadni az EU-nak

Szijjártó: ostobaság lenne még több tagállami jogkört átadni az EU-nak

2017. január 5., csütörtök
Szijjártó: ostobaság lenne még több tagállami jogkört átadni az EU-nak

Ostobaság lenne még több tagállami jogkört átadni Brüsszelnek, különösen akkor, amikor látható, hogy a történelmi kihívásokra a tagállamok adnak használható válaszokat - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön az MTI-vel.

A tárcavezető arra reagált, hogy

Martin Schulz

, az Európai Parlament (EP) elnöke a német Süddeutsche Zeitung lapnak adott interjújában úgy nyilatkozott: "a Kohl-Mitterrand generáció még azzal a mondattal utazott Brüsszelbe, hogy az erős Európa a mi országunk érdeke. Az Orbán-generáció azt mondja: országunk érdekeit Európával szemben kell megvédeni. Mintha azokat Brüsszelből támadnák." Az EP elnöke szerint a nemzetállamok éveken át egyre több hatáskört ruháztak át Brüsszelre, de a legtöbb kormány ezt nem magyarázta el a polgárainak. Akik Brüsszelben valamit megszavaznak, "úgy tesznek otthon, mintha egy anonim hatalom kényszerítette volna őket", és "ez halálos" - vélekedett.

Szijjártó Péter

mindezzel kapcsolatban kiemelte: Martin Schulz téved, erős Európai Uniót ugyanis csak erős tagállamok alkothatnak. Ostobaság lenne még több tagállami jogkört átadni Brüsszelnek, különösen akkor, amikor jól látható, hogy a történelmi kihívásokra a tagállamok adnak használható válaszokat - mutatott rá. Úgy vélte, az EU az illegális bevándorlással szemben évek óta tehetetlen, "Brüsszel önvédelemből megbukott". Szijjártó Péter úgy fogalmazott, "olyantól várni, hogy megvédjen, aki a veszélyt sem ismeri fel, na az halálos".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.