Kultúra

Szegedi Szabadtéri Játékok - A Reök-palota felújításának tizedik évfordulóját is ünneplik

Szegedi Szabadtéri Játékok - A Reök-palota felújításának tizedik évfordulóját is ünneplik

2017. január 27., péntek
Szegedi Szabadtéri Játékok - A Reök-palota felújításának tizedik évfordulóját is ünneplik
reok_palota

Az idén tíz éve felújított Reök-palota jubileumáról is megemlékezik idén a Szegedi Szabadtéri Játékokat szervező cég, amely a Regionális Összművészeti Központot is működteti.

A jubileumi év programjai január 31-én indulnak, amikor a szecessziós palota előtti teret elnevezik az épület tervezőjéről,

Magyar Edéről

- közölte a fesztivál igazgatója az MTI-vel.

Herczeg Tamás

kiemelte: a központban a tervek szerint az évforduló alkalmából két nagyon népszerű, világhírű művész alkotásaiból nyílik majd kiállítás. A Regionális Összművészeti Központ a nyári nagyszabású szabadtéri előadásokkal ellentétben szobaszínházi vagy független színházi törekvéseknek ad helyet. Az épületben új stúdiószínházi termet alakítottak ki, a befogadott produkciók mellett pedig az intézmény saját sorozatot is indított. A Szegedi Tudományegyetem bölcsészhallgatóinak bevonásával Réczei Tamás rendez felolvasó színházi előadásokat

Nyáry Krisztián

magyar költők, írók szerelemi életét feldolgozó irodalomtörténeti írásaiból. A rendkívül népszerű produkciók folytatásaként nyáron Újszegeden már nagyszínpadi bemutató készül. Herczeg Tamás emlékeztetett, hogy 2013-tól - amióta Harangozó Gyula művészeti igazgatóval közösen vezetik a fesztivált - minden évben növekedett a fesztivál jegyárbevétele. A belépők szeptember közepén induló árusítása óta januárra a tavalyi - rekordnak számító - jegyértékesítésből befolyt bevétel felét már meghaladták. A szakember szerint ez leginkább annak a bizonyítéka, hogy jól sikerült eltalálni a közönség érdeklődését. A 2012-es évhez képest az összes szegedi önkormányzati tulajdonú cég közül a Szegedi Szabadtéri Játékok volt, amely messze a legdinamikusabban, több mint 52 százalékkal tudta növelni saját bevételeit - közölte az igazgató. Az évad operabemutatóval indul, Puccini Toscáját tűzik műsorra. Visszatérnek a Dóm téri színpadra az olyan népszerű produkciók, mint a Mamma Mia!, melyet Magyarországon először Szegeden mutattak be, és egyedülálló módon negyedik éve szerepel a repertoáron. Újra látható a tavaly sikert arató korai musical, az Ének az esőben, melyet egy új Shakespeare-bemutató, A vízkereszt, vagy amit akartok követ. Az év sokak által várt musicalje A Notre Dame-i toronyőr európai premierje lesz a Budapesti Operettszínházzal koprodukcióban. Az évad idén a szokásosnál tovább tart, augusztus 24-én az Ajándékkoncerttel zárul, amely első felében a Kodály-évforduló alkalmából a zeneszerző műveit játssza a Szegedi Szimfonikus Zenekar, második felében pedig a harmincéves Szegedi Kortárs Balett legsikeresebb produkcióját, a Carmina Buranát láthatják a nézők. A kor népszínházi műfajának számító musicalek sikerei mellett az igazgató fontos előrelépésnek tartja, hogy meg tudták erősíteni a Szegedi Szabadtéri Játékok hagyományaihoz szervesen kapcsolódó próza- és operajátszást a Dóm téren. 2015-ben és 2016-ban is telt ház előtt ment a Tévedések vígjátéka, és sikert arattak az elmúlt évek operabemutatói, köztük a fesztivál történetében először Wagner-mű is, A bolygó hollandi. A Dóm téren hangosítással játszhatók az operák, így a szabadtéri játékok nem akusztikus erényeivel tud versenyezni, hanem - akár "műfajidegen" sztárok bevonásával is - inkább show-szerű elemekkel igyekeztek olyanokat a nézőtérre csábítani, akiket egy hagyományos előadás nem feltétlenül vonzott volna. A szakember bízik benne, hogy az idei Tosca, melyet válogatott operaénekesi gárda mutat be, a korábbi évekhez hasonlóan népszerű lesz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.