Közélet

Nem hagyják ellátás nélkül a hajléktalanokat a dermesztően hideg hétvégén

Nem hagyják ellátás nélkül a hajléktalanokat a dermesztően hideg hétvégén

2017. január 6., péntek
Nem hagyják ellátás nélkül a hajléktalanokat a dermesztően hideg hétvégén
szolidaritas_ejszakaja37_gs

Egyelőre nem keresik többen a szegedi átmeneti szállókat és nappali melegedőket. Tavaly a legnagyobb hidegben sem teltek meg a hajléktalan szállók, leszámítva az Indóház téri, kisebb létszám fogadására alkalmas intézményt.

Dermesztő hideget és hóesést jósol az időjárás-előrejelzés január 7. és 10. között, a mínusz 15 Celsius-fokos fagyos esték várhatóan szombaton és vasárnap köszöntenek ránk. Az utcán tölteni az éjszakát mínusz 5 fokban már életveszélyes, pedig sajnos Szegeden is sokan vannak, akik a szabad ég alatt kénytelenek átvészelni a téli estéket. Egyelőre nem emelkedett meg a szegedi átmeneti szállók kihasználtsága, a hétvégére sem várnak jelentősebb létszámnövekedést. Az Indóház téren jelenleg 14 nő, a Bajai úti 53 fős éjjeli menedékhelyen körülbelül 40 hajléktalan kap szállást, míg a Moszkvai körúti szállóban 50 férfinak van hely, de ott is akadnak még szabad helyek - tudtuk meg

Vasúth Andreától

, az Indóház téri telephely vezetőjétől.

Szegedről is őket hívják!

A Máltai Szeretetszolgálat Regionális Hajléktalan Diszpécserszolgálatának feladata a hajléktalan emberek gyors, szakszerű segítséghez juttatása a jelzőrendszer segítségével. Ha azt tapasztalják, hogy a fedél nélkülieket télen megfagyás fenyegeti, hívják a 76/485-582 telefonszámot! A Máltai Szeretetszolgálat intézményei egyetlen hajléktalan embert sem utasítanak el.

"Ha véletlenül megtelnének ezek a helyek, akkor sem marad senki ellátás nélkül. Az intézménybe akkor is befogadjuk, senki sem marad az utcán. Tavaly nem volt rá példa, hogy beteltek volna a helyeink. Csak a nők esetében szokott, mert elég kevés a férőhely, de a férfiaknál nem volt még telt házunk" - folytatta. Akik a dermesztő hideg ellenére is inkább az utcán maradnak, számukra a Máltai Szeretetszolgálat szociális munkásai nyújtanak segítséget. Krízisautókkal járják be azokat a környékeket, ahol teaosztó járataikból kifolyólag tudják, gyakran húzzák meg magukat fedél nélküliek. Erős fagyok idején plédeket és takarókat osztanak közöttük, fokozottan figyelnek rájuk. Vasúth Andrea ezzel kapcsolatban megjegyezte, napi rendszerességgel érkeznek hozzájuk telefonhívások olyan szegediektől, akik szeretnének segíteni az utcán élőkön, de nem tudják, hogyan és milyen elérhetőségeken keresztül vehetnék fel a kapcsolatot az szociális munkásokkal. "Sokan nem merik megszólítani a hajléktalanokat, félnek tőlük. Azt szoktuk javasolni, érdeklődjenek náluk, szükségük van-e orvosra, mentőre, mert elképzelhető, hogy fagyási sérüléseik vannak. A Máltai Szeretetszolgálat diszpécserközpontjából kirendelt munkatársak fel tudják mérni, mire van szüksége a fedél nélkülinek, így a mentőt sem kell feleslegesen értesíteni, kihívni."

hajlektalanszallo001kf

A nappali melegedőkben 5-10 fővel nőtt meg a rászorulók száma az elmúlt napokban, nagyobb változásra itt sem számítanak. A telephelyvezető szerint sokan nem tudják, milyen lehetőségeik vannak a városban, pedig a nappali melegedőben 7-17 óráig nyújtanak tisztálkodási, mosási lehetőséget, itt intézhetik ügyeiket, nézhetnek tévét és olvashatnak újságot a hajléktalanok. Jelenleg 80 adag meleg étel osztására van lehetősége a szociális szolgáltató központnak, az ebédet 11-13 óra között osztják. Vasúth Andrea elmondta, pályázati pénzből van lehetőségük szombaton és vasárnap reggel péksüteményeket osztani 60 főig, hétvégéken a népkonyha pedig 15 óráig van áll nyitva. Hozzátette azt is, az éjjeli menedékhelyek 18 órától másnap 8 óráig vannak nyitva, igyekeznek intézményeik nyitvatartási idejét átfedésben szervezni. "Az éjjeli menedékhelyeken nincs étkeztetés, itt pihenni, tisztálkodni és mosni lehet. A Hajléktalanokért Közalapítvány által jelenleg közbeszerzés alatt van egy pályázatunk, melynek révén naponta egyszer meleg ételt tudunk majd biztosítani az átmeneti és éjjeli menedékhelyeken is. Ez bármikor elkezdődhet."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.