Első fokon bűnösnek mondta ki a bíróság László Petrát, három évre próbára bocsátották (FRISSÍTVE)

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

laszlo_petra_per06_gs

Garázdaság vétségében bűnösnek mondta ki, és három évre próbára bocsátotta első fokon a Szegedi Járásbíróság csütörtökön azt az operatőrt, aki 2015 szeptemberében Röszke külterületén a rendőrsorfalat áttörő migránsokat rúgott meg.

A vádlott nem jelent meg a tárgyalóteremben, kérésére zárt láncú távközlési hálózaton keresztül hallgatták meg, miközben egy másik bírósági épületben tartózkodott. Ennek oka, hogy a rendőrség személyi védelmét rendelte el, így a személyi körülményeiről is zárt tárgyaláson kérdezték.

A vádlott szerkesztő munkatársával az N1 TV megbízásából a migrációs válságról készítettek anyagot Röszkén, a Dugonyi úti gyűjtőpontnál. Ekkor az út és a kukoricás között mintegy 1300 migráns tartózkodott, kora délután azonban négyszázan kitörtek a várakozásra kijelölt területről. A vádlott közvetlenül a rendőrsorfal mögött állva forgatott, amikor egy migráns lendületében nekifutott. Az operatőrnő azonban továbbra is a helyén maradt, és forgatott. Ezt követően a vádlott a következő fiatal férfit jobb lábával, talppal lábszáron rúgta, majd ezután egy szintén futó kislányt is térdmagasságában, jobb lábfejével megrúgott.

Ezután egy gyermekével kezében elszaladni próbáló férfit egy rendőr próbált visszatartani. Amikor kiszabadult, a vádlott a férfi haladási iránya felé emelte bal lábát, a bíróság álláspontja szerint azt azonban nem lehetett megállapítani, hogy hozzá is ért volna.

A televíziótól még az eset napján elbocsátott operatőr arra hivatkozott, hogy csupán töredékes emléke vannak, de felháborítónak találta a migránsok viselkedését, lábával pedig csak a rendőri intézkedés alól magukat kivonni akaró embereket próbálta távol tartani magától, csupán védekezett, tettével a rendőrök munkáját igyekezett segíteni.

A vádlott vallomása során arra is hivatkozott az ellene indult „gyűlöletkampány” megviselte, az első rendőri kihallgatása során emiatt ismerte el felelősségét. Akkor még úgy fogalmazott, „szörnyen sajnálja” a történteket. A nő kérdésekre válaszolva a tárgyaláson kitért arra is, a történtek és az őt ért fenyegetések miatt kisiklott az élete.

Nánási Illés bíró az ítélet indoklása során kifejtette, a vádlott a társadalmi normákkal nyíltan szembehelyezkedő magatartása alkalmas volt arra, hogy a jelenlévőkben és a történtekről híradásokat látokban megbotránkozást, felháborodást váltson ki. A bíró leszögezte, semmilyen bizonyíték nem támasztotta alá az operatőr védekezését, mely szerint jogos védelmi helyzetben volt és az őt érő támadást próbálta elhárítani.

A vádlott és védője felmentés érdekében fellebbezést jelentette be, így az döntés nem jogerős.

laszlo_petra_per01_gs

Korábban írtuk:

Garázdaság vétségével vádolja a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség László Petrát, az N1TV korábbi operatőrét, aki 2015 őszén Röszke külterületén a rendőrsorfalat áttörő migránsokat rúgott meg. Azzal vádolják, hogy két személlyel szemben sérülést nem okozó erőszakot alkalmazott, míg egy harmadik személy irányába erre kísérletet tett. Hamarosan ítélethozatal, az ügyész pénzbírság kiszabását kérte.

Csúszással kezdődött meg a migránsokat megrugdosó operatőr tárgyalása, és az is kiderült, hogy nem jön Szegedre László Petra, a nőt zárt láncú távközlési hálózaton keresztül, azaz videotelefonon hallgatták meg. Nem járult hozzá kép- és hangfelvétel készítéséhez sem, biztonsága érdekében pedig amikor a személyes adatait egyeztette a bíróság a nővel, kiküldték a sajtót is a tárgyalóteremből. Nánási Illés bíró azt közölte, óvintézkedés, hogy tévés kapcsolattal hallgatták ki a nőt, amire ugyanazért volt szükség, amiért korábban rendőrségi személyi védelmét is elrendelték – írta a Magyar Nemzet. Mint ismeretes, korábban halálos fenyegetéseket kapott az N1TV volt operatőre.

Az ügyész szerint bizonyított a garázdaság, pénzbüntetés kiszabását kérte László Petrára, tekintettel arra, hogy büntetlen előéletű, illetve kiskorú gyermeket is nevel.

Tavaly szeptember 7-én emeltek vádat László Petra ellen, mondván, hogy még tavalyelőtt ősszel a röszkei gyűjtőpontról kitört mintegy 400 migráns közül több személyt megrúgott. A vádlott egy fiatal férfit jobb lábbal, egy gyors mozdulattal, talppal lábszáron rúgott, majd egy kiskorú lányt is jobb lábbal, térdmagasságban megrúgott. A vádlott röviddel ezt követően egy gyermeket a kezében tartó férfi felé is rúgott, azonban a rúgás a férfit nem érte el.

A nyomozást még 2015. szeptember 10-én rendelték el László Petra ellen a két nappal korábban történt eset nyomán, amivel kapcsolatban a Demokratikus Koalíció és a Párbeszéd Magyarországért közleményben tudatta, hogy feljelentést tesznek, az N1TV pedig rendkívüli felmondással szüntette meg az operatőr munkaviszonyát. 2015. szeptember 11-én gyanúsítottként hallgatták ki a nőt.

A vádiratban az is olvasható, hogy sérülést nem okozó, de erőszakos magatartása alkalmas volt arra, hogy a helyszínen levőkben megbotránkozást, felháborodást váltson ki. Kitértek továbbá arra is, hogy a nyomozás során beszerzett bizonyítékok alapján megállapítható, hogy vádlott cselekménye nem volt alkalmas súlyosabb sérülés okozására, valamint nem merült fel adat arra nézve, hogy a vádlottat az erőszakos magatartás kifejtése során motiválta volna a sértettek származása, migráns volta. A Szegedi Járásbíróságon ma délelőtt kezdődik az ügy tárgyalása.

https://www.youtube.com/watch?v=_4TTBYP7lFk

László Petra a sajtónak küldött levelében kért bocsánatot, majd a Magyar Nemzetnek egy kiegészítést is küldött az alábbi szöveggel:

„Nehéz pontosan fogalmazni egy olyan helyzetben, amikor egy ember egész eddigi élete dől romba. Úgy gondoltam, hogy a »sajnálom és megbántam« világos megfogalmazása annak, amit most érzek egy öntudatlan, félelem szülte pánikreakció miatt. De talán ez még pontosabban kifejezi azt, amit most érzek: ŐSZINTÉN BOCSÁNATOT KÉREK A TÖRTÉNTEK MIATT AZ ÉRINTETTEKTŐL!”

no images were found

Előző sztori

Másodfokú figyelmeztetések az ónos eső és a havazás miatt péntekre

Következő sztori

Pénteki programajánló: Animal Ice Party, Zorall