Közélet

Illegális bevándorlás - KKM: a kormány ellenáll a kettős nyomásnak

Illegális bevándorlás - KKM: a kormány ellenáll a kettős nyomásnak

2017. január 6., péntek
Illegális bevándorlás - KKM: a kormány ellenáll a kettős nyomásnak
Menczer Tamás

A magyar kormány továbbra is ellenáll a kettős nyomásnak: a határainkat illegálisan senki sem lépheti át, és Brüsszel a magyarok akaratával ellentétesen senkit sem telepíthet be Magyarországra - mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) sajtófőnöke pénteki sajtótájékoztatóján.

Menczer Tamás

kifejtette: a magyar kormány álláspontja szerint a "felebaráti szeretetbe" az beletartozik, hogy segítünk a bajba jutottakon a hazájukban vagy ahhoz közel, de "a felebaráti szeretetnek nem része", hogy terroristákat engedünk magunk közé, ez felelőtlenség, sőt ostobaság. Mint mondta, senki nem vitathatja, hogy "összefüggés van a terrorizmus és az illegális bevándorlás között", és idén a nyugat-balkáni útvonal felértékelődésével kell számolni. A magyar kormány álláspontja változatlan: Európa külső határainak megvédésére és olyan EU-n kívüli gyűjtőpontok létrehozására van szükség, ahol el lehet dönteni, ki jöhet be Európába és ki nem - mutatott rá. Hozzátette: ha ilyenek már lettek volna korábban, a berlini merénylő jó eséllyel sosem jutott volna be Európába, mert már a saját hazájában is összetűzésbe került a törvénnyel. A sajtófőnök felidézte:

Orbán Viktor

miniszterelnök a decemberi EU-csúcson azt javasolta, hogy azokat a bevándorlókat, akiknek a menekültkérelmét elutasítják, őrizetben lehessen tartani, de ezt a javaslatot elutasították. Pedig minden közösség alapszabálya, hogy ha valaki nem tartja be a közösség szabályait, azt először megkérik, hogy távozzon, és ha nem teszi, akkor segítenek neki ebben - közölte. Úgy vélte, Brüsszel erre képtelen, nincs is ilyen szándéka, "nem ismeri fel a veszélyt, az európai embereket nem védi meg, gyakorlatilag Brüsszel önvédelemből megbukott". Menczer Tamás hangsúlyozta: az európai biztonsági helyzet nem javult, inkább romlott az elmúlt időben, ezért arra kérte a külföldre készülőket, hogy tájékozódjanak az egyes országokra vonatkozó friss tudnivalókról a konzuli szolgálat honlapján, és regisztráljanak is ott az utazás előtt. Hozzátette: lényeges megadni a felkeresendő várost, városrészt is, ez egy esetleges terrortámadás esetén rendkívül fontos információ, hiszen így gyorsabban segíthetnek. A sajtófőnök több európai ország tekintetében ismertette a biztonsági tudnivalókat, a terrorkészültség szintjét és a várható ellenőrzéseket. Az összes magyar külképviselet a hét minden napján 24 órás ügyeletet tart, így baj esetén mindig lehet segítséget kérni az ügyeleti telefonszámon - magyarázta. Megjegyezte: a külképviseletek elérhetősége szintén megtalálható a konzuli szolgálat honlapján. Azzal kapcsolatban, hogy

Colleen Bell

budapesti amerikai nagykövet pénteken a követség honlapján bejelentette, hogy megbízatása végeztével, január 20-án távozik posztjáról, Menczer Tamás kérdésre elmondta: ahogyan azt

Szijjártó Péter

külgazdasági és külügyminiszter többször is jelezte, nagyra értékelik az amerikai diplomata munkáját, nagy szerepe van abban, hogy a kétoldalú politikai kapcsolatok javultak. Ha új amerikai nagykövet érkezik Budapestre, őt is szeretettel fogadják és vele is együttműködnek - közölte a sajtófőnök.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.