Közélet

A kemény mínuszok ára – magasabb távhő elszámoló számlákra készülhetnek a szegediek

A kemény mínuszok ára – magasabb távhő elszámoló számlákra készülhetnek a szegediek

2017. január 16., hétfő
A kemény mínuszok ára – magasabb távhő elszámoló számlákra készülhetnek a szegediek
tavfutes01_gs

A tavalyi ősz is hűvösebb volt a korábbi évekhez képest, januárban pedig rekord hidegek jöttek, ezért érdemes előre készülni a magasabb fűtésszámlára a 28 ezer szegedi távfűtéses lakás tulajdonosának – mondja Medgyes Tamás, a SZETÁV Kft. operatív igazgatója. Az érintettek a résszámlákban az előleg összegének növelését is kezdeményezhetik, így kevesebb lehet a nyári elszámolón szereplő összeg.

Szegeden a távfűtés elszámoló számlái igaz várhatóan csak a nyáron érkeznek meg a lakosokhoz, ám az már most is biztosra vehető, hogy többet kell fizetniük az ilyen lakásokban élőknek.

Medgyes Tamás

, a SZETÁV Kft. operatív igazgatója portálunkat arról tájékoztatta, hogy a távfűtéses lakásokban az általuk biztosítandó minimum hőmérsékletet önkormányzati rendelet szabályozza, ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy nincs két egyforma épület, lakás. „Ahhoz, hogy egy szigeteletlen épület szélfútta sarkán is biztosítani tudjuk a komfortos meleget, olyan fokozaton kell fűteni, ami egy jól szigetelt szomszédos házban már túlfűtést okozhat. Megfordítva: azzal nehéz számolni, hogy egy adott lakás összes szomszédja letekeri a radiátort, mondván, hogy így is elég meleg van, hiszen azokat a lakásokat is fűti valaki, konkrétan a szomszéd, aki így többet fűt, mégsem éri el a kívánt hőmérsékletet” – magyarázta. Megtudtuk, a szobákban 20 fokot, a fürdőszobákban 24, míg az előszobában és a konyhában 16 fokot kell biztosítania a SZETÁV-nak.

tavfutes03_gs

Medgyes Tamás kitért arra is, hogy a panelépületek hőszigetelő képessége köztudottan alacsony, így utólagos szigetelésük jó ötletnek tűnhet, azonban az egyes távfűtési körökre felfűzött épületek közül csak egyiket-másikat szigetelni valójában nem hozza meg a kívánt eredményt, mivel a rendszerben keringő víz hőmérséklete csak körönként állítható. A föld alatt futó távvezetékek, azaz fűtési körök átalakítása nem lehetetlen, de több százmillió forintos költségvonzata lenne, ami nem teszi ésszerűvé. Épületenkénti fogyasztói hőközpont kialakítására is van lehetőség, ami kizárólag csak az adott épületet szabályozza, ezzel az alulfűtés vagy éppen a túlfűtés kiküszöbölhető. „Az ilyen utólagos hőközpontokat a fogyasztók közössége, vagyis a ház tud kiépíttetni, és több ház meg is tette ezt már az elmúlt 2-3 évben, jelentősen növelve a lakók komfortérzetét. Természetesen partnerek vagyunk ebben a megoldásban, melynek költsége nagyjából másfél millió forint” – tette hozzá az operatív igazgató. Azt, hogy arányaiban mennyivel lesz drágább a távfűtés, egyelőre nem tudni, hiszen még nincs vége a fűtési szezonnak, de az már most is látható, hogy 2016 év végéig nagyjából 15%-os költségtöbblet már keletkezett. Medgyes Tamás elmondta, az őszi időszak mintegy 2 °C-kal volt hidegebb az elmúlt két fűtési szezon átlagánál. 1 fokos különbség 7% hőenergia felhasználás változást, azaz hideg esetén növekedést, meleg esetén pedig csökkenést okoz, így tehát közel 15% a költségtöbblet. Ez azonban természetesen csak a ténylegesen elhasznált hőmennyiség árára vonatkozik, az alapdíjra nem. A felhasználók fogyasztásnövekedésével megegyezően körülbelül 15%-os a gázfelhasználás növekedése a teljes szegedi távfűtés szintjén.

tavfutes02_gs

Év közben az előző 2 év átlaga alapján számolt résszámlák kerülnek kibocsátásra, az aktuális fűtési szezon tényleges fogyasztásának leolvasása és kiszámlázása áprilistól októberig, nagyrészt júliusban történik meg. Ekkor elszámoló számlát küld a szolgáltató, és ez fogja a hidegebb tél magasabb fogyasztását rendezni. A SZETÁV Kft. operatív igazgatója felhívta a figyelmet arra is, hogy mivel a továbbiakban is hideg idő várható, érdemes előre készülni a várható magasabb fűtésszámlára, akár tartalékolással, akár a résszámlákon szereplő előleg összegének növelésével. Ez utóbbit írásban, e-mailben vagy levélben, illetve személyesen lehet kérni a társaság ügyfélszolgálatán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.