Közélet

Tizenkét évre ítélték a több mint száz migránst teherautóba zsúfoló román embercsempészt

Tizenkét évre ítélték a több mint száz migránst teherautóba zsúfoló román embercsempészt

2016. december 13., kedd
Tizenkét évre ítélték a több mint száz migránst teherautóba zsúfoló román embercsempészt
Illegális bevándorlás - Tizenkét évet kapott a százhat emb

Tizenkét év fegyházbüntetéssel sújtotta a Szegedi Törvényszék kedden azt a román férfit, aki legalább 106 határsértőt zsúfolt egy szellőzés nélküli teherautó rakterébe tavaly nyáron.

A bíróság a teherautót vezető férfit különös kegyetlenséggel, több ember és 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletében és embercsempészés minősített esetében mondta ki bűnösnek. A bíróság az aradi férfit véglegesen kiutasította Magyarország területéről. Társát vagyoni haszonszerzés végett, az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettéért két év börtönre ítélték. A két férfit Romániában bízták meg azzal, hogy a szerb-magyar zöldhatár mellől illegális határátlépőket juttassanak Ausztriába. Az egyik férfi a mások által magyar területre juttatott embereket szállította teherautóval, társa pedig személygépkocsival hajtott előtte a rendőri ellenőrzések elkerülése érdekében.

Illegális bevándorlás - Tizenkét évet kapott a százhat emb

Az elsőrendű vádlott tavaly június 24-én 26 embert vitt Mórahalomról Ausztriába. Másnap hajnalban mindketten visszatértek a homokháti kisváros mellé, ahol az embercsempészek legalább 106 határsértőt zsúfoltak be a teherautó mindössze 2,5x5 méteres alapterületű, zárt, szellőzéssel egyáltalán nem rendelkező rakterébe. A vádlottak a tehergépkocsi hátsó ajtaját csak többszöri kísérletre, a bennlévőkre rányomva tudták becsukni. A túlterhelt jármű elindulni is alig tudott, néhány perc múlva az emberek dörömbölni kezdtek, késekkel megpróbálták a fémborítást kivágni azért, hogy levegőhöz jussanak. A sofőr ezt meghallva hajnali fél ötkor Mórahalom belterületén megállt, átszállt társa autójába. Úgy hajtottak el Románia felé, hogy a raktérajtót nem nyitották ki. A belülről nem nyitható raktérből az embereknek csak hosszas próbálkozás után sikerült az ajtó egyik szárnyát annyira kifeszíteniük, hogy a zárat elérve kiszabadítsák magukat. Eközben bent már többen eszméletüket vesztették, hárman életveszélyes állapotba kerültek az oxigénhiány miatt. A szakértői vélemény szerint a raktér levegője egy-két perc alatt felmelegedett. A bezsúfolt emberek - köztük gyermekek, csecsemők - az indulás után húsz-huszonöt perccel meghaltak volna. Az elsőrendű vádlott többféle vallomást tett, az embercsempészés bűntettét elismerte, de azt állította, kinyitotta a teherautó hátsó ajtaját. Társa azzal védekezett, nem tudott róla, hogy embereket szállít a teherautó, úgy gondolta, cigarettacsempészethez nyújt segítséget. Az elsőrendű vádlott és védője felmentés és enyhítés érdekében fellebbezett, a másodrendű vádlott három nap gondolkodási időt kért.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.