Közélet

SZMSZ-sértés balról, kivonulás jobbról – a balhés évzáró közgyűlés ellenzéki szemmel

SZMSZ-sértés balról, kivonulás jobbról – a balhés évzáró közgyűlés ellenzéki szemmel

2016. december 17., szombat
SZMSZ-sértés balról, kivonulás jobbról – a balhés évzáró közgyűlés ellenzéki szemmel
varosi_kozgyules001kf

Nem okozott meglepetést a 2016-os esztendő utolsó közgyűlése az ellenzéki képviselőknek, portálunknak arról nyilatkoztak többek között, már megszokták, hogy a városvezetés a saját szabályait is áthágja, ha az szolgálja a céljait, mint ahogy az sem újdonság, hogy egy ellenzéki képviselőnek még csak jó ötlete sem lehet, csakis a baloldalnak.

Balhéval indult az év utolsó

közgyűlése

, ki is vonult az ülésről négy fideszes képviselő,

Nógrádi Tibor

,

Kosik Dénes

,

Rózsavölgyi József

és

Mihálffy Béla

, majd a jobbikos

Tóth Péter

egyéni indítványait napirendre sem engedte venni a baloldali többség. Később is akadtak nézeteltérések és beszólások, szokás szerint ellenzéki képviselőket kértünk az ülésen történtek értékelésre. „Megszokhattuk a szegedi közgyűlésen, hogy a polgármester által generált kocsmai stílus és a szabályok be nem tartása uralja az ülést, ez most sem volt másként.

Botka László

saját előterjesztése ellen szavazott, majd SZMSZ-ellenesen

Kozma József

frakcióvezető vitát provokált a napirend elfogadása előtt. Nehezményeztük a szervezeti és működési szabályzat megsértését, amire a szokásos válasz érkezett, nevezetesen, hogy a városvezetés mindent törvényesen csinál, mi pedig nem. Ez megalapozta a karácsony előtti utolsó közgyűlés hangulatát” – közölte Nógrádi Tibor, a Fidesz-L.É.T.-frakció vezetője. Hozzátette, azért vonult ki a teremből és csak a szavazásra ment vissza, mert nem kívánt részt venni a hazugságok kommunikációjában és a törvénytelen működéshez sem szeretett volna asszisztálni. „Szegeden paradigmaváltásra lenne szükség, s ez a polgármester személyéhez köthető, aki politikai terméket gyárt mindenből az MSZP és a saját karrierje érdekében. Például a héten a kormány több tízmilliárdos beruházásról döntött Szeged javára, és a kormány, valamint a miniszterelnök szidalmazása a közgyűlésen továbbra is terítéken volt. Ez méltatlan a városhoz, nem szolgálja az érdekeit” – jegyezte meg.

varisi_kozgyules20_gs

Nógrádi kitért arra is, hogy pozitívumai is voltak a közgyűlésnek, például a 25 ezer forintos szülési támogatást támogatta az egész frakciójuk, de azon nem lepődött meg, hogy a KDNP módosító indítványát nem támogatta a baloldal, hiszen egy az ellenzéki padsorokból érkező indítvány a jelen felállásban nem kaphat többséget.

Haág: Ismét az erőpolitizálás dominált, de egy kérdésben meghátrált a baloldal

A KDNP-frakció vezetője,

Haág Zalán

a szülési támogatás kapcsán emlékeztetett, amire több képviselő is felhívta a figyelmet, hogy természetesen támogatandó az intézkedés, de Csongrád megyében is több településen ennél több segítséget nyújtanak. A frakció módosító indítványa arra vonatkozott, hogy ne csak a január elseje után születendő gyermekek szüleinek járjon az összeg, hanem mivel fél évig van mód a támogatás igénylésére, a jogszabály adta lehetőségekkel élve hat hónapra visszamenőleg is megadják. „Ez a város költségvetését minimálisan terhelte volna meg, de az erőpolitika itt is érvényesült, az MSZP-s többség nem fogadta el a kereszténydemokraták javaslatát” – mondta el portálunknak. Egy módosítójukat viszont befogadta a városvezetés, aminek a hátterében Haág meglátása szerint az áll, hogy egy esetlegesen korrupciógyanús ügyet nem tudtak volna elleplezni, így megszavazták a KDNP-s indítványt. Ez a Belvárosi híd közelében lévő ingatlan bérbeadásra, illetve közterület hasznosításra vonatkozik, amelyre eredetileg meghívásos pályázatot szerettek volna kiírni, azonban a KDNP bizottsági ülésen már két baloldali tagot meggyőzött, s végül a közgyűlésen is meghátrálásra kényszerítették a többséget.

varisi_kozgyules34_gs

A képviselő értékelte a napirend elfogadása körül kialakult botrányt is: „Kozma József arról beszélt, hogy államosítják az iskolákat. Ugyanazt a kifejezést használja egy teljesen másik folyamatra, mint amire az államosítást használták ők maguk, illetve szellemi-ideológiai elődjeik. Annak idején az egyházi és magániskolákat erőszakkal, akár politikai ellenfeleik, becsületes emberek fizikai megsemmisítésének árán érték el, és most ő beszél törvényesített erőszakról. Nonszensz, hogy erőszakról mernek beszélni annak a pártnak az utódszervezetének tagjaként, akik a Rákosi-korszakban azt a szégyenteljes államosítást megvalósították, és akik évtizedeken át kiszolgálták a kommunista rendszert” – utalt Haág Zalán a vitára. Szerinte semmiféle erkölcsi joga nincs a helyi MSZP-nek egy demokratikusan megválasztott kormány intézkedését ily módon bírálni, amikor is közvagyonból közvagyon lesz, és nem pedig emberek kisemmizésével együtt járó folyamatról van szó, mint a Rákosi-korszak idején.

Tóth: Nem lepett meg, hogy napirendre sem vették az indítványaimat

Már a héten tartott bizottsági üléseken elhangzottak alapján sejtette Tóth Péter, hogy a többség leszavazza két önálló indítványának már a napirendre vételét is. „Ha van valami előremutató javaslatom, akkor először ellentmondanak és mentegezőnek, majd behozzák saját indítványként, mint például az elektronikus menzafizetés esetében is történt. Először

Szentgyörgyi Pál

alpolgármester azzal hárított, hogy nagyon sokba kerülne egy ilyen rendszer kiépítése, majd háromszoros áron csak sikerült elfogadni az Etelka elnevezésű szoftvert” – magyarázta a városatya. Egyik indítványa a zöld rendszámos autók ingyenes parkolására vonatkozott, amiből Szegeden 1-2 darab lehet mindössze, amivel szerinte lehetett volna ösztönözni az autóvásárlást tervezőket. Ráadásul a legtöbb megyei jogú városban, például Hódmezővásárhelyen is van ilyen kedvezmény. Hangsúlyozta, ideiglenesen kellett volna bevezetni az ingyenes parkolást ezen járműtulajdonosok részére, másrészt nemcsak luxusautók rendelkeznek zöld rendszámmal. A másik indítványa a közösségi együttélés szabályait lefektető rendelet módosítására vonatkozott, amiről szintén nem eshetett szó a közgyűlésen. Tóth furcsállta, hogy Vásárhelyt hozták példaként, hogy az ott érvényes bírságolási tételeket vezették be Szegeden is, miközben a zöld rendszámos autók parkolásánál nem példálóztak a várossal, pedig ott nem kell fizetniük a parkolásért a környezetkímélő, a levegőszennyezettség csökkentéséhez hozzájáruló elektromos és hibrid gépjárművek tulajdonosainak.

Nagy Sándor

alpolgármester pedig azt kifogásolta, hogy miért nem az előző közgyűlésre nyújtott be előterjesztést, amivel kapcsolatban a jobbikos városatya megjegyezte, az önkormányzat apparátusa hónapokig dolgozhat egy előterjesztésen, neki azonban a rendelkezésére álló mindössze három nap alatt nem volt ideje az egyeztetéseket lefolytatnia a kutyatartókkal. Tóth Péter leszögezte, attól, hogy leszavazták az indítványait, még nem veszik el a befektetett munkája, beépíti a Jobbik programjába.

varisi_kozgyules32_gs

Elmondta azt is, hogy a 25 ezer forintos szülési támogatást támogatta, mint ahogy minden kisgyermekes családokat érintő előterjesztést. „Egy ilyen intézkedést azután behozni a közgyűlés elé, hogy öt óvodát bezáratott a baloldali városvezetés, álszent dolognak tartom. Ahhoz, hogy több gyerekről beszélhessünk Szegeden, a környezeti feltételeket is rendbe kell tenni. A Jobbik ezért mondja, hogy a CSOK-hoz kapcsolódóan telekvásárlásnál kedvezményt kellene nyújtania az önkormányzatnak. Ezzel nem veszítene a város, hanem csak nyerne” – részletezte az önkormányzati képviselő.

Szentistványi: Hajmeresztő hazugságokkal érvel a városvezetés

A szülési támogatás ötletét üdvözlendőnek tartott

Szentistványi István

független képviselő is, ám azt érdekesnek tartotta, hogy a rászorultságot nem veszi figyelembe a baloldali városvezetés, hanem mindenkinek jár a 25 ezer forint. A megye névadó városában az egy főre eső jövedelmet is nézik, cserébe magasabb összeget kapnak. Botka László polgármester nem értett vele egyet, s azt hangoztatta, hogy Szeged messze a legtöbbet fordítja szociális támogatásra. „Hazugságra épül ez a kommunikáció a városvezető részéről ez esetben, de jól megfigyelhető taktika ez, hiszen egy egyszerű félmondattal kommunikál a polgármester, ami bár hazugság, az adott pillanatban megáll. A sok esetben személyeskedő, méltatlan támadásokat nehéz úgy kompenzálni, hogy az átjöjjön például a közgyűlést szemlélőknek” – magyarázta. Elmondta, ha valaki végiggondolja a Botka-féle érvelést, jelen esetben hogy azért tudnak több támogatást adni a megye névadó városában, mert sokkal kevesebb gyermek születik, bárki beláthatja, hogy ez a kijelentés hajmeresztő hivatkozási alapnak. Szentistványi megjegyezte, mivel sokkal kisebb városról van szó, valóban kevesebb gyermek születik egy évben, de a településnek is sokkal kevesebb pénzből kell gazdálkodnia, mint Szegednek.

varosi_kozgyules024kf

Másik példaként azt hozta fel, amit szintén előszeretettel hangoztat Botka László, hogy a kormány nem ad forrásokat szociális ellátásokra. Szentistványi szerint a teljes igazsághoz az is hozzátartozna, hogy a városvezető elmondja, hogy a kormány elvitte a feladatok nagy részét is. „Könnyű egy városnak a felcímkézett, vagyis konkrét feladat ellátására érkező pénzt szétosztania. Az az igazán nagy kérdés, hogy amikor nem így kapjuk a forrásokat, hanem mi magunknak kell kigazdálkodnunk a büdzséből, akkor hogyan differenciálunk. Amikor a szociális területre fordított gyalázatosan kevés pénzt kritizálom vagy éppen javaslatot teszek átcsoportosításokra, akkor mindig ideges lesz a polgármester, mert tudja jól, hogy a közgyűlési vitában ezt a tényt meg kell próbálnia elmismásolni” – magyarázta a független önkormányzati képviselő. Szentistványi szerint ebből a parttalan vitáktól övezett helyzetből egy kiút van, nevezetesen, hogy a februári közgyűlésre, amikor is a város költségvetését tárgyalják, például a szociális rendelet módosítása kapcsán egy rendkívül részletes előterjesztést kell készíteni, akár több tízoldalas háttértanulmánnyal alátámasztva. Mint mondta, ezen fog dolgozni a következő időszakban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.