Közélet

Schiffer András Szegeden: Illúzió a régi világ újjáépítése

Schiffer András Szegeden: Illúzió a régi világ újjáépítése

2016. december 4., vasárnap
Schiffer András Szegeden: Illúzió a régi világ újjáépítése
schiffer_andras02_gs

Az ökopártoknak ki kell mozdulniuk a zöld sarokból, mivel van igény a rendszerkritikus politikára a Lehet Más a Politika volt társelnöke szerint. Schiffer András a SZTEP vendégeként járt Szegeden, előadásán pedig szó esett az ökopolitika lehetőségeiről, az LMP hibáiról, arról, hogy mennyire liberális a neoliberalizmus, illetve hogy miért hatnak máig az SZDSZ bűnei.

„A zöld pártok nem jegesmedve-, bogár- vagy gleccservédő ezoterikus környezetvédők gyülekezetei” – szögezte le a Szegedi Politológus Hallgatók Egyesületének „A zöld pártok jövője” című rendezvényén

Schiffer András

. Hozzátette: nem igaz, hogy Kelet-Európában nincs kereslet az ökopártokra, mint ahogy az sem igaz, hogy az LMP sorsa az lenne, hogy egy nagyobb párttal koalíciót alkotva a környezetvédelmi tárcáért legyen felelős egy koalíciós kormányzaton belül – bár a Jobbik egyszer 2011-ben az EFOTT fesztiválon poénkodva felajánlotta bálnavédelmi tárcát a Lehet Más a Politikának. A volt országgyűlési képviselő kiemelte, hogy a környezet magában védhetetlen, ugyanis hiába dolgozik keményen egy elkötelezett környezetvédelmi miniszter, aki hazánk 93 ezer négyzetkilométeren tevékenykedik, ettől a bolygónak nem lesz jobb, mivel jóval több összetevőből áll a probléma.

schiffer_andras01_gs

„Az ökopolitika rendszerkritikus irányzat, amely a globalizmussal és a kapitalizmussal szemben fejt ki kritikát. Ma Nyugat-Európában a rendszer válságára választ adó pártokra van kereslet, egy ökopártnak nem a zöld sarokban kell játszania, hanem belelépnie a politikacsinálásba és minden területen tevékenykednie” – fejtette ki Schiffer András. Az ökológiai problémák nem magukban állnak, hanem rendszerválságról kell beszélni. „Erre a válságra egyrészt a zöld pártok adnak a probléma gyökerét megragadó választ, másrészt pedig a populista jobboldal azzal reagál, hogy megpróbálja újjáteremteni a „régi világot”, ez azonban illúzió” – hangsúlyozta az előadó. Schiffer András szerint az egész világon gondot jelent az, hogy a szocialista-konzervatív-liberális politikai felosztás már nem érvényes, ugyanis ezek XIX. századi jelzők, a XXI. század irányzatait ezekkel a szavakkal már nem lehet leírni, mint ahogy szabad piacról sincs értelme beszélni már.

„Ma technokrata-populista-ökopolitika hármasról érdemes beszélni, ezek az irányzatok érzékelik a rendszerválságot”

- mondta el az LMP volt társelnöke. Egy ökológiai probléma csak akkor tud politikai felhajtóerőt teremteni, ha a probléma hatásait a saját bőrükön érzékelik a választók, vagy ha nagyon nagy katasztrófa történik: például a fukushimai katasztrófa után a német zöld párt ugrásszerű népszerűség-növekedést ért el.

Liberális köntösbe bújt poszt-bolsevikok

A rendezvényen, melyet

Löffler Tibor

, politológus, az SZTE ÁJTK Politológiai Tanszékének docense moderált, felmerült a hazai liberális politikai szereplők helyzete is. Kelet-Európában terminológiai zűrzavar uralkodik, semmi sem az, aminek látszik, a baloldali pártok kulturális értelemben baloldaliak, viszont gazdasági szempontból a jobboldal felé húznak, és ez igaz fordított esetben igaz, a jobboldaliak is csak kulturálisan jobboldaliak, gazdaságilag inkább balosok – hangzott el. Schiffer András szerint

azok a politikai szereplők, akiket ma Magyarországon liberálisoknak neveznek, valójában poszt-bolsevik politikát folytatnak,

semmi közük

Deák

vagy

Jászi

elveihez, hagyományaikban inkább az ötvenes évekhez nyúlnak vissza, mint az erkölcsi igazság kizárólagos birtokosai, akik megsemmisítenek bárkit, aki máshogy gondolkodik. „Ezt képviseli a DK és képviselte az SZDSZ, ennek pedig semmi köze a liberalizmushoz” – fogalmazott az egykori képviselő. Kiemelte: jogos a jobboldal kritikája e „liberálisokkal” szemben, azonban a populista jobboldal általános liberalizmus-kritikájával szembehelyezkedik, első sorban akkor, amikor az egyenlő méltóság elvét kérdőjelezi meg. Főként árulkodó, hogy egyébként a Fidesz is neoliberális politikát folytat a gazdaságban,

Orbán Viktor Margaret Thatcher

gazdaságpolitikáját valósítja meg

Bethlen István

politikai rendszerében.

loffler_tibor_schiffer_andras02_gs

Schiffer András hangsúlyozta a Szabad Demokraták Szövetségének máig ható politikai hibáit. „Az SZDSZ romboló tényező volt a magyar politikai életben – ne felejtsük, hogy a Fidesz is az SZDSZ támogatásával indult el, Orbán Viktor az SZDSZ-el közösen követelte

Antall Józseftől

a privatizáció erőltetését” – fejtette ki. Az, hogy ma Magyarország leszakadóban van, függ a külföldi tőkétől, növekednek a társadalmi különbségek, az SZDSZ által elültetett politikai „kultúrához” vezethető vissza, vagyis a privatizáció, a külföldi tőke bevonásának túlerőltetéséhez hasonlóan, valamint

a szabad demokratákhoz köthető az a hozzáállás is, hogy akkor vagy jó politikus, ha nem hiszel semmiben.

Az SZDSZ bűne az az attitűd is, hogy a belföldi konfliktusokat külföldön próbálják meg intézni, a külföldi sajtóban való üzengetés által, várva arra, hogy a bölcs Nyugat tegyen rendbe mindent.

Szellemi erőtér nélkül nincs hatékonyság

Schiffer András a párt kezdeteiről mesélve elárulta, hogy nem volt jó választás a Lehet Más a Politika név, mert hiába származik az elnevezés a nemzetközi rendszerkritikus mozgalom jelszavázból, mégis sok olyan ember csatlakozott a párthoz, akinek erről fogalma sem volt és azt gondolta, hogy az LMP-ben nem lesznek ellentétek, hatalmi harcok, azonban a párt politikusai soha nem mondták, hogy a politika több ezer éves törvényszerűségeit meg lehet változtatni.

„Ma már nem éri meg egy pártnak saját médiát működtetnie, az LMP választási sikereinek elmaradása nem ebben keresendő” – válaszolt Schiffer András arra a felvetésre, hogy az LMP szerény választási teljesítménye a párt alacsony média-megjelenésének köszönhető. Az internet világában már nem elég a televízióban vagy az újságok hasábjain hirdetnie egy pártnak a saját világnézetének megfelelő igazságot, főként abban a tekintetben, hogy a magyar televíziózás közelről sem alkalmazza az egyenlő tisztelet elvét. Schiffer András pozitív példaként emelte ki a Jobbik „Hazai Pályán” című ingyenes lapját, mivel ezzel az eszközzel a párt folyamatosan informálja a saját szavazóbázisát. „A lényeg, hogy az interneten bukkanjon fel megfelelő helyen és mennyiségben a párt, az LMP jelenléte az internetet 10% a pártok közt, ami egy 5%-os párttól igen szép teljesítmény” – fogalmazott a párt egykori vezetője. A politikus szerint az LMP problémája a szellemi erőtér hiánya. Valóságmagyarázók, véleményvezérek minden politikai oldalon megtalálhatóak, csak az LMP-nél nem, ami komoly gond. Megszületik egy politikai döntés, a politikusok elővezetik azt, de a publicisták nem magyarázzák el sokszorosan annak lényegét.

"A legnagyobb baj pedig az, hogy az LMP nem rendelkezik vidéken véleményvezérekkel, akkor tudna hatékonyan működni a párt, ha az egész országban meglennének az igehirdetői”.

– mondta el. Azért van táptalaja azon kritikai hangoknak, melyek szerint az LMP hangja nem hallatszik, mert nincs közvetítő közeg, ami elengedhetetlen egy párt hatékony működéséhez. Az LMP szervezeti kiépítetlensége összefügg a szellemi erőtér hiányával, a párt társelnökeinek nincs hatása a vidéki szervezetekre, a vidéki választókerületek kétharmadában inaktív az LMP.

loffler_tibor_schiffer_andras01_gs

A múltról szólva az LMP volt társelnöke kihangsúlyozta: a posztkommunista országokban a kilencvenes években rendszerkritikus álláspontot képviselni, a kapitalizmus bírálni politikai öngyilkosság volt, mert először lekommunistázták, azután lefasisztázták az embert, mivel az emberekben illúziók éltek a kapitalista jólétről, melyek kétségekkel párosultak.

A multikulti nem megoldás

„Ne gondoljuk, hogy a kerítés, vagy a Brüsszel-Ankara megállapodás megoldás lesz a migrációs válságra” – hangoztatta Schiffer András a bevándorlási krízis kapcsán. Hozzátette: a zöld pártok már a kilencvenes években felhívták a figyelmet arra, hogy a bolygó eltartó képessége csökken, azonban akkor ezt is ezotérikus környezetvédelemnek titulálták. A migrációs krízis összefügg a globális kapitalizmus válságával, a globalizmus pedig megadta a végső lökést a migrációnak, mivel a világ másik felén élő fiatal ugyanazt a ruhát hordja, ugyanazt a gyorsételt eszi, mint a nyugaton élők, ezért úgy érzi, neki is kijár az gazdaságilag vezető országok életszínvonala, ezért pedig hajlandó útra kelni. Az európai zöld pártok idiotizmust mutatnak a migráció kérdésében az LMP volt társelnöke szerint. „Fontos, hogy a kulturális sokféleség nem egyenlő a multikulturalizmussal, a kultúrák közti párbeszéd kiemelt jelentőséggel bír, de

meg kell őrizni a saját hagyományokat, nem összekeverni a kulturális sajátosságokat,

legfontosabb pedig az, hogy mindenki emberhez méltó körülmények között élhessen a saját szülőföldjén” – fogalmazott Schiffer András. A politikus hangot adott azon véleményének, miszerint a kvótareferendum kapcsán a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Demokratikus Koalíció életveszélyes helyzetbe hozta a magyar ellenzéket, mivel ahelyett, hogy csendben ignorálták volna a kampányt, aktív tevékenységükkel alapot adtak annak, hogy a Fidesz plusz identitást kreáljon a szavazóknak az ellenzékkel szemben. „Ez hozzájárult ahhoz, hogy az urnák elé járuló több mint három millió szavazó külön identitást kapjon, ez pedig azért nagyon veszélyes, mert egymillióval több szavazót jelentett a kormány számára, mint 2014-ben” – fűzte hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.