Közélet

Megfelelő a védelmi művek állapota az Alsó-Tisza vidékén

Megfelelő a védelmi művek állapota az Alsó-Tisza vidékén

2016. december 9., péntek
Megfelelő a védelmi művek állapota az Alsó-Tisza vidékén
hdr

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság idén is elvégezte az ár- és belvízvédelmi művek felülvizsgálatát működési területén. A vízügyi szakemberek az ellenőrzés során megállapították, hogy az igazgatóság ár- és belvízvédelmi műveinek védelmi képessége megfelelő, az esetleges védekezési feladatok megoldására alkalmas.

A vonatkozó kormányrendelet értelmében az ATVIZIG szakemberei elvégezték az ár- és belvízvédelmi művek, a műtárgyak, tartozékok, a védekezési berendezések, gépek, eszközök és felszerelések, a gát- és csatornaőrtelepek, védelmi központok, szivattyútelepek stb. állapotának felülvizsgálatát. Az ellenőrzések eredményeit, tapasztalatait kiértékelték, és a szükséges elvégzendő feladatokról intézkedési tervet készítettek. A belvízvédelmi szemlék során a szakemberek bejárták az igazgatóság kezelésében lévő 1287 kilométer hosszú kizárólagos állami tulajdonú, valamint a vízgazdálkodási társulatoktól és önkormányzatoktól átvett mintegy 3500 kilométernyi csatornahálózat meghatározó helyeit és műtárgyait, ellenőrizték a szivattyútelepeket és csatorna őrtelepeket. Az ATIVIZIG kezelésében lévő műtárgyak, szivattyútelepek jellemzően működőképesek. A belvízvédelmi művek kapacitása a korábbi évekéhez hasonló, azonban karbantartásukra, a létesítmények állagjavítására további források szükségesek. A felülvizsgálat az árvízvédelmi és folyószabályozási művekre is kiterjedt. Az árvízvédelmi biztonságot nagymértékben befolyásoló, a szakbizottságok azonnali beavatkozást igénylő meghibásodást a védműveken nem találtak. Az igazgatóság munkatársai a hajóútban található akadályokat eltávolították, a hajózási jeleket felújították. A mértékadó árvízszintek – az országos MÁSZ felülvizsgálat eredményeként – jelentősen megemelkedtek, így a védvonalak előírás szerinti kiépítése megoldandó feladat, melyet európai uniós forrásból tervez az igazgatóság megoldani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.