Egyház

Gáncs Péter: a betlehemi gyermek választ ad az ember istenéhségére

Gáncs Péter: a betlehemi gyermek választ ad az ember istenéhségére

2016. december 25., vasárnap
Gáncs Péter: a betlehemi gyermek választ ad az ember istenéhségére
Gáncs Péter

A betlehemi gyermek választ ad az ember istenéhségére - mondta Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke karácsonyi igehirdetésében vasárnap Budapesten, a Deák téri evangélikus templomban.

Az evangélikus püspök arról beszélt: a jászolban felsíró isteni gyermek minden ember után sír, Isten ugyanis vágyódik az ember után. Ugyanakkor a betlehemi csoda nemcsak az Isten ember utáni vágyódását hirdeti, hanem az ember olthatatlan istenéhségét is kész és képes csillapítani.

Gáncs Péter

rámutatott: a Betlehem szó jelentése a "kenyér háza", és ez a név egyben jel, üzenet is. A betlehemi kenyér évszázadok óta elég emberek millióinak, táplál mindenkit, aki a pásztorok nyomán eltalál Betlehembe. Felhívta a figyelmet arra, hogy 2016-ban sincs új, 21. századi módszer megtalálni az "élet kenyerét", de a napkeleti bölcsek és a pásztorok útja "ma is egészen jól járható", csak el kell indulni rajta. A tudós bölcsek és az egyszerű, tanulatlan pásztorok egyformán Isten szavára figyelve, neki engedelmeskedve jutottak el a jászolig. Gáncs Péter szólt arról is, hogy a "véres merényletekkel beárnyékolt múló esztendő" talán legsürgetőbb kérdése Európában és szerte a világon a szabadság és a biztonság egymásnak feszülése, a kérdés, hogy hol a határa az ember szabadságának. A francia egzisztencialista gondolkodó,

Jean-Paul Sartre

szerint az ember "szabadságra van ítélve". Kérdés, hogyan lehet ebből az ítéletből kegyelem, a kárhozatból ajándék. "Meggyőződésem, hogy az igazi szabadság elválaszthatatlan a Betlehemben született szabadító személyétől, attól a Jézustól, aki szabadon vállalta értünk a halált" - fogalmazott. Hozzátette: nem ünneprontás karácsonykor szólni arról is, amiért a betlehemi gyermek a világra született. De nemcsak "a jászol mögött fölsejlő" keresztről kell beszélni, hanem a föltámadás dicsőségéről, a "föltámadott úr fényéről is". Végül azt kívánta, hogy a "karácsonykor Betlehemben megszületett megtartó és szabadító Isten tegyen minket szabaddá egymás elfogadására, befogadására, szeretetére és szolgálatára".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.