Elkészült a kézzel másolt Biblia hasonmás kiadásának utolsó kötete

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

kezzel_masolt_Biblia_5

Advent harmadik vasárnapjára született meg a szegedi kézzel másolt Biblia tizedik kötete.

2015 szeptemberében elkészült az a fantasztikus öt kódex, mely a Biblia teljes szövegét tartalmazza – szinte oldalanként más és más személy kézírásával.

A Szegedi Bibilia (az Újszövetségi Szentírás egy kötetben) és a Magyarok Bibliája (az Ószövetségi Szentírás négy kötetben) névre keresztelt marhabőrbe kötött köteteket október 14-én zarándoklat keretében vitték el Rómába, és adták át személyesen Ferenc pápának.

Hogy itthon is nyoma maradjon ennek a nem mindennapi vállalkozásnak, és hogy széles körben hozzáférhető legyen, hasonmás kiadás is készült.

Az első kötet, amely az Újszövetségi Szentírás négy evangéliumát tartalmazza, 2015 karácsonyára jelent meg. 2016 januárjában kiadták a második újszövetségi kötetet: Az apostolok cselekedeteit, Szent Pál leveleit, a Katolikus leveleket, Szent János leveleit és a Jelenések könyvét; 2016 húsvétja után megjelent a harmadik kötet: a Tóra első két könyve; Péter-Pál ünnepére pedig kezébe vehette a kedves olvasó a negyedik kötetet, a Tóra második felét, A leviták és A számok könyvét, valamint a Második törvénykönyvet. A nyár folyamán újabb két kötettel, a történeti könyvekével szaporodott a sorozat. Az egyikben Józsué, A bírák, Rut és Sámuel két könyve szerepel, a másikban A királyok és A krónikák könyvei. Szent Márton napjára két újabb kötettel kedveskedttek a szerkesztők az olvasóknak és a könyvek másolóinak; a görögül írt könyvekével (Tóbiás, Judit, A makkabeusok 1. és 2., A bölcsesség, Sirák fia és Báruk könyve), és az egyéb írásokkal (Eszter, Jób, A zsoltárok, A példabeszédek, A prédikátor könyve és az Énekek éneke).

Az első kötet megszületése óta eltelt éppen egy esztendő. 2016 decemberében, Szent Miklós napjára elkészült a kilencedik, advent harmadik vasárnapjára pedig a tizedik, az utolsó kötet is, a próféták könyveivel. “Örömmel mondjuk Vörösmartyval: Ez jó mulatság, férfi munka volt! Szeretettel ajánljuk e könyvsorozatot mindazoknak, akik részt vettek ebben a páratlan munkában, és mindazoknak, akik kimaradtak belőle” – írja ajánlójában Benyik György Bibliakutató.

A kötetek nagy kedvezménnyel megrendelhetők a JATE Press online könyvesboltjában.

Előző sztori

Átadta összegyűjtött adományait a Szedeák + FOTÓK

Következő sztori

Emelkedik a polgármesterek díjazása