Elismerések átadásával zárta az évet a megyei közgyűlés

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

megyei_kozgyules10_gs

Átadták a Csongrád Megyéért Emlékérmeket és a Csongrád Megye Sportjáért Emlékérmeket is a megyei közgyűlés ünnepi évzáró ülésén. Kakas Béla elnök az évet értékelve kiemelte, kiegyensúlyozott gazdálkodást folytattak, jelenleg tíz pályázatban érintettek, illetve arra hívta fel a figyelmet, hogy munkájuknak nagy a felelőssége, hiszen a megye hatvan településén élő négyszázezer ember boldogulásáért dolgoznak.

A Gál Ferenc Főiskola (GFF) Klebelsberg-termében tartott évzáró ünnepi közgyűlésen Kozma Gábor rektor a grémium tagjait köszöntve kiemelte, hogy az egyházi fenntartású GFF mindig is úgy gondolta, hogy partnere minden olyan szervezetnek és kezdeményezésnek, ami a köz javát szolgálja és a Csongrád Megyei Önkormányzatnak is. Elmondta, hogy az 1930-ban alapított főiskolának jelenleg 1222 hallgatója van, és immár nemcsak Szegeden, hanem Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is végzik oktató-nevelő munkájukat. Köszöntőjében kitért arra, hogy a Dóm téren a szellem és a lélek találkozik, hiszen a fogadalmi templom szomszédságában található a püspökség, a GFF, illetve az SZTE, és a két oktatási intézmény egymást segítve tevékenykednek, kezdetektől feladatuknak tekintik a közjónak a szolgálatát.

Az ünnepi közgyűlésen Kakas Béla elnök a 2016-os esztendőt értékelve beszámolt arról, hogy az idei költségvetésük kereteit alapvetően az állami támogatás összege határozta meg, ami 254,4 millió forint, amely kiegészült a korábbi évekbe felhalmozott tartalék forrásokkal, ami összességében 222,7 millió forintot tesz ki. Az év során többször módosították a bevételi és kiadási előirányzatokat a pályázati tevékenységükhöz kapcsolódóan. Elmondta, hogy a megye jelenleg 10 pályázatban érintett, amiből 7 pályázat ténylegesen is beépült a költségvetési rendeletbe. Sikeres pályázatból két egyedülálló kiadványt is készítettek, Rejtett kincsek címmel kötetbe rendezték a megye képzőművészeti értékeit, míg az 56-os forradalom és szabadságharc évfordulójára elkészült a megyei közgyűlési tag Miklós Péter történész által szerkesztett „Szikra, láng, hamu” című könyv, amely a Csongrád megyei forradalmi eseményeket veszi számba.

Cél a megyei foglalkoztatás bővítése

A futó pályázatok közül a foglalkoztatás elősegítésére vonatkozó paktum projektet emelte ki Kakas Béla, valamint a Szeged-Ópusztaszer közötti kerékpárút megépítésére vonatkozó pályázatot. Ezeken felül a Budapesti Víz Világtalálkozó és a Párizsi Klíma Megállapodás kapcsán a Csongrád megyei klímastratégia kidolgozására elnyert pályázatot említette az elnök. Elmondta, hogy a megyében tevékenykedő civil és egyéb szervezeteket 7,2 milliós keretükből tudták támogatni, az összeget teljes egészében felhasználták. Többek között részt vettek a Bursa Hungarica ösztöndíj rendszerben, melyen keresztül több mint 160 megyében élő szociálisan rászoruló diák kapott támogatást. Kiemelten támogatták a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságot is, így segítve a migrációs folyamatok által érintett déli határszakaszon végzett munkájukat. Az idei évhez kapcsolódik, hogy megvásárolták a Belvedere-palotában található MSZP-s irodákat és a DABIC Kft.-ben üzletrészt vettek.

Az európai uniós forrásokról szólva Kakas Béla arról tájékoztatott, hogy idén márciusig 17 felhívás jelent meg a megyei tervezési körbe tartozó prioritástengelyekhez kapcsolódóan Az ITP-ben foglalt ütemezés alapján Csongrád megyében a tizenhét felhívás közül idén 11 a teljes rendelkezésre álló kerettel nyílt meg, 6 pedig a források egy részével. Külön szólt a megyei önkormányzat egyik projektjéről, a szintén TOP forrásból finanszírozott Csongrád Megyei Foglalkoztatási Együttműködések, Paktum programról. Ebben a megyének és konzorciumi partnerének, a Csongrád Megyei Kormányhivatalnak összesen 1 milliárd forint forrása áll rendelkezésre. A megyei paktum kapcsán fontos nevezte Kakas Béla annak ernyőszervezeti feladatát a helyi projektek felett, valamint azt, hogy a stratégiának összhangban kell lennie a megyei jogú városok projektjeivel.

Szorosabb kapcsolat a lengyel testvérmegyével

A Magyar-Lengyel szolidaritás éve kapcsán rendezett programok közül példaként elmondta, hogy szeptemberben Łódź Vajdaság vezetésének meghívására a Regionális Mix fesztiválon mutatkozott be a Csongrád Megyei Értéktár, valamint Üllési Fonó Néptáncegyüttes, és tárgyalásokat folytattak a jövőbeni stratégiai és gazdasági együttműködésekről. Októberben az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulója kapcsán a kormányhivatal és a megyei önkormányzat közös megemlékezést szervezett, ahol magas rangú lengyel delegációt fogadtak, majd novemberben Witold Stępieńnek, Łódź Vajdaság Marsalli Hivatal vezetőjének felkérésére Kakas Béla előadóként vett részt a Nemzetközi gazdasági együttműködés a V4 országokban Kína bevonásával című gazdasági konferencián, képviselve hazánkat és Csongrád megyét. A közgyűlési elnök beszámolt arról is, hogy december közepén Almási István, Hódmezővásárhely polgármesterének meghívására, a lengyelországi Przemysl erődrendszernél avatnak emléktáblát az I. világháborúban ott harcolt és elesett vagy megsebesült Csongrád megyei honvédek emléke előtt tisztelegve.

Jövőre folytatják a megyejárást

A testület egyhangúan döntött arról, hogy pályázatot nyújtanak be az Interreg-IPA Magyarország-Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program felhívására, ami illeszkedik a kenderprogramhoz. Kakas Béla az ülésen elmondta, felkeresték a Vajdaságban kenderrel foglalkozó szakembereket és Zentán folytattak megbeszéléseket, melynek eredményeként közösen pályáznának, amelyből a kenderprogram kezdő lépéseit finanszírozhatnák. Mivel Zentán bezárt a cukorgyár, az ott élő termelők váltásra kényszerülnek, így jöhet szóba a kendertermesztés, illetve azt is fontosnak nevezte Kakas Béla, hogy a korábban kendertermesztéssel és feldolgozással foglalkozó szakemberek átadják tudásukat a fiatal generációnak.

Elfogadták a megyei közgyűlés jövő évi munkatervét is, amelyben az is szerepel, hogy 2017-ben Mindszenten, Ópusztaszeren, Derekegyházán, Kiszomboron, Ásotthalmon és Üllésen fognak kihelyezett üléseket tartani.

A Csongrád megyéért tevékenykedőket díjazták

Az elmúlt évek hagyományainak megfelelően az évzáró ünnepi közgyűlés díjátadással zárult. átadták a Csongrád Megyéért Emlékérmeket, összesen öt személy munkáját ismerve el. A díjat Túros András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke; Kertész Péter, az Ópusztaszeri Történeti Emlékpark igazgatója; Szanka József műgyűjtő; Lovas Ildikó író, kritikus, műfordító és Szél István vadász vehette át. A közgyűlésen három fő a Csongrád Megye Sportjáért Emlékérmet vehette át. Idén Nógrádi Tibort, az MLSZ Csongrád megyei igazgatóját; Mihállfy Zsoltot, a Zsombói SE elnökét és Benkő István atlétikai klubalapító munkáját ismerték el.

no images were found

Előző sztori

Adományozás a rendőrségi lelki napon

Következő sztori

Palkovics: a külföldi diákok számára is vonzó agrár-felsőoktatás kialakítás a cél