/

Ahova Szenteste Jézus helyett a terroristák látogatnak el

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

karacsony_damaszkusz_mgreen_twitter

Miként ünneplik Közel-Kelet háború dúlta térségeiben a karácsonyt? Állítanak-e karácsonyfát Szíriában? Fodor István vallástörténésszel eredtünk az Iszlám Állam és más terrorszervezetek által pusztított vidék keresztényeinek nyomába.

Kevesen tudják, hogy a Közel-Keleten nem kevés keresztény hívő él. Pedig ez nem meglepő, hiszen 2000 éve jöttek létre az első közösségek a Földközi-tenger keleti felében, az ókorban Antiochia, Jeruzsálem vagy Alexandria ugyanolyan fontos vallási központ volt, mint Róma. Sajnálatos módon még karácsony idején is rengeteg hír szól arról, hogy a térség 17 millió keresztényéből mennyien szenvednek. A polgárháború dúlta Szíriában minden tizedik ember keresztény, de még Irakban is élnek Jézus, sőt Szent János követői is. Nem csoda, hogy a Szeged-Csanádi Egyházmegye közössége nemrégiben egyetlen felhívásra 11 millió forintot adott össze a szíriai keresztények megsegítésére.

Az ünnepi készülődés közepette sem kérdéses, hogy gondolnunk kell azokra, akik ezeket a napokat jóval nehezebb körülmények között élik meg. Fodor István szegedi vallástörténészt kértük arra, hogy beszéljen a térségben élő keresztények és nem keresztények karácsonyáról.

„Szíriában – pontosabban megfogalmazva a területén – a legősibb keresztény közösségek képviselői élnek, a mai fogalmaink szerint az úgynevezett ókeleti kereszténység részét képezvén. A különféle nehézségek ellenére – amelyek muszlimokat és keresztényeket egyaránt sújtanak – december eleje óta már tart a karácsonyi készülődés, számos városban, beleértve Aleppót is, már felállították a karácsonyfákat” – mondta el a kutató. Szíriában a vallási különbségek elfogadása, a békés egymás mellett élés nagy múltra tekint vissza. Ebből azonban most szinte semmit nem tapasztalhatnak meg a polgárháború sújtotta ország lakói. Fodor István szerint az Aszad-rezsim által uralt részeken könnyebb az élet a kisebbségek – így a keresztények – számára, hiszen Bassár el-Aszad is az alaviták közé tartozik, akik az ország népességének alig hét százalékát adják.

Irakban kevesebb keresztény él, s érdekes módon az ország legnagyobb fáját is egy muzulmán üzletember állította. A Telegraph számolt be arról, hogy egy üzletember a keresztények irányába érzett empátiája jeleként az iraki főváros központjában az eddigi legnagyobb, körülbelül 26 méteres, karácsonyfáját állíttatta fel. A karácsonyfa állításával kapcsolatban Yassir Saad azt mondta, ezzel a gesztussal szeretnének csatlakozni a keresztény testvéreink ünnepléséhez, egyúttal az iraki emberek szenvedéseit kívánják némileg enyhíteni, mert nemrég zajlottak le Moszulnál újabb összecsapások.

„Ez a fa a szeretet és a békét hivatott reprezentálni” – nyilatkozta Saba Ismael, az egyik helyi tanár. A pedagógus hozzátette: „Azt kívánom minden iraki kereszténynek, hogy mihamarabb vissza tudjanak térni a hazájukba, és békében, normális életet tudjanak élni.” Fodor István szerint ezt valóban megérdemelnék a keresztény közösségek, akik a 2003-as amerikai invázió óta rengeteget szenvedtek – többek között az Iszlám Állam rémuralma miatt.

Default thumbnail
Előző sztori

Mol-INA-ügy - Horvát miniszterelnök: Horvátország visszavásárolja az INA-t a Moltól

Következő sztori

A Jézuskától a céges buliig – A karácsony mint folyamatosan változó ünnep

Legutóbbi hasonló cikkek