Kultúra

A kolozsvári Sapientia Egyetemen tartott előadást Miklós Péter

A kolozsvári Sapientia Egyetemen tartott előadást Miklós Péter

2016. december 11., vasárnap
A kolozsvári Sapientia Egyetemen tartott előadást Miklós Péter
1211_Kolozs_07

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kolozsvári karának Magyarok szovjet fogságban 1944 és 1953 között című programsorozatának nyolcadik előadását tartották december 8-án este.

Az esemény vendége

Miklós Péter

történész, a hódmezővásárhelyi Emlékpont intézményvezetője volt, akinek előadásának témája a szovjet megszállás délkelet-magyarországi történetének, valamint az azt követő deportálások és kényszermunkatáborokba való hurcolásoknak a bemutatása volt. Az erdélyi magyar egyetemre

Murádin János Kristóf

kancellár meghívására érkezett Miklós Péter mintegy másfél órás tudományos előadásának három egységében ismertette Magyarország szovjet megszállásának dél-alföldi különlegességeit, szólt a kényszermunkatáborba hurcoltak emlékeinek összegyűjtése és megőrzése kapcsán jelentkező szakmai és kutatási problémákról, valamint bemutatta az Emlékpont kiállításainak és egyéb rendezvényeinek a koncepcióját, s az intézményben folyó tudományos kutatások programját. „A szovjet megszállás délkelet-magyarországi történetének egyik legfontosabb momentuma, hogy a Vörös Hadsereg egységei 1944 szeptemberében ebben a térségben érték el először a trianoni Magyarország határát. Vagyis a mai magyarországi területen élő lakosság ebben a régióban találkozhatott leghamarabb a szovjet berendezkedéssel. A megszállók ugyanis már akkor minden stratégiailag fontos – például közigazgatási, pénzügyi, katonai – posztot saját szövetségeseikkel, a magyarországi kommunistákkal töltöttek be” – mondta Miklós Péter. Előadásából az is kiderült, hogy abban a térségben a helyi németek – akiket a kollektív bűnösség elvének alkalmazásával csoportosan megbélyegeztek – érintette legnagyobb mértékben a málenkij robotra való hurcolás, de természetesen nagyon sok magyar is megismerhette a szovjet kényszermunkatáborok keserű világát. A gulágot megjártak emlékeinek az összegyűjtése kapcsán jelentkező kutatási problémák közül Miklós Péter kiemelte a következőket. „Egyrészt az túlélők olyan borzalmakon mentek keresztül, amelyekről nagyon nehéz beszélni, ezért fontos, hogy a visszaemlékező és a kutató között valamilyen arányú – legalább minimális – bizalom legyen, másrészt a szocializmus korában a szovjetek által elhurcoltak – mind egyéni, mind közösségi szinten –tabusították életük ezen részét, emiatt pedig évtizedekig homály fedte ezeket az emlékeket” – fogalmazott az Emlékpont vezetője.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.