Közélet

Szijjártó: a magyarok a saját pénzükből védik az EU határát

Szijjártó: a magyarok a saját pénzükből védik az EU határát

2016. november 16., szerda
Szijjártó: a magyarok a saját pénzükből védik az EU határát
Szijjártó Péter; Orbán Viktor

Az olasz kormányfő szavaival ellentétben a magyar kormány nem uniós pénzből épített kerítést a határra, a magyar emberek a saját pénzükből védik az Európai Unió határát - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán az MTI-vel.

A tárcavezető arra reagált, hogy

Matteo Renzi

olasz miniszterelnök kedden úgy nyilatkozott: "nem fogadjuk el, hogy az Európai Uniónak általunk befizetett pénzből falakat emeljenek". Az olasz kormányfő továbbá kijelentette: "ha az Európai Unió egyes tagállamai falakat építenek és csak akkor szolidárisak, amikor pénzt kapnak, akkor készen állunk megvétózni az unió költségvetését". Az igazi Európa nem "egoizmusból és falakból" áll - tette hozzá.

Szijjártó Péter

minderre reagálva közölte: "az olasz miniszterelnök jól láthatóan fél", hiszen egyértelmű, hogy az embereknek szerte a világban elegük van a bevándorláspárti politikából. Matteo Renzi "a félelmét próbálja meg agresszív nyilatkozatokkal palástolni, úgy akar erősnek látszani, hogy Orbán Viktort támadja" - vélekedett. A külügyminiszter megjegyezte: higgadtan és nagy türelemmel figyelik az olasz miniszterelnök "tényekkel is hadilábon álló nyilatkozatait". Szijjártó Péter hangsúlyozta: a magyar kormány nem uniós, "pláne nem olasz pénzből épített kerítést" a határra, a kerítést a költségvetésből finanszíroztuk, vagyis - "ha így érthetőbb Matteo Renzi számára" - a magyar emberek a saját pénzükből védik az Európai Unió határát. Úgy fogalmazott, az egoizmus nem az, ha megvédjük magunkat az ellenőrizetlen bevándorlási hullámtól, hanem az, "ha egy vezető akkor is ragaszkodik a véleményéhez, amikor a tények világosan mutatják, hogy téved".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.