Közélet

Pontatlan és irreális bírságokat ró ki - Módosítót nyújt be a szegedi „kutyás rendelethez” a Jobbik

Pontatlan és irreális bírságokat ró ki - Módosítót nyújt be a szegedi „kutyás rendelethez” a Jobbik

2016. november 28., hétfő
Pontatlan és irreális bírságokat ró ki - Módosítót nyújt be a szegedi „kutyás rendelethez” a Jobbik
kutyafuttaban_mj-031

A kutyatartók a novemberi közgyűlés óta háborognak a baloldali többség által megszavazott, a közösségi együttélés szabályait – köztük a kutyák futtatását is – behatároló rendelet ellen, melynek elkészítésébe nem vonták be az érintetteket. Tóth Péter önkormányzati képviselő módosító indítványt nyújt be, nem pontosak ugyanis a kutyafuttatók területi megjelölései, illetve túl magas a kilátásba helyezett bírság összege is.

Átgondolatlan, látszik, hogy kapkodva készült a közösségi együttélést szabályozó rendelet, amelyről már elfogadása előtt is nagy vita bontakozott ki a

közgyűlésben

– mondja

Tóth Péter

, a Jobbik szegedi elnöke, a párt önkormányzati képviselője. Ahogy

beszámoltunk róla

, az ebtartókat érintő szabályok is szigorodtak, azok például akik nem a 18 kijelölt kutyafuttató valamelyikénél engedik el a kutyákat, akár 150 ezer forintra is büntethetők. A kutyások arra panaszkodnak, ez túl magas összeg, ráadásul a futtatók területe nem pontosan behatárolható, és nincsenek kitáblázva sem. Ráadásul anélkül fogalmazták meg a rendeletet tervezetét, hogy sem civilekkel, sem pedig állatvédő szervezetekkel nem egyeztettek előzetesen. A decemberi közgyűlésre egy módosító indítvánnyal készül Tóth, és mint sajtótájékoztatóján elmondta, ő – ellentétben például a rendeletet jegyző

Nagy Sándorral

(Együtt) – egyeztetésekbe kezdett az érintett szervezetekkel. A jobbikos politikus leszögezte: szükséges a szabályozása a kutyasétáltatásnak és az ebek futtatásának is, de pontatlan a novemberi közgyűlésen a baloldali többség által elfogadott rendelet. Pontatlanok például a kutyafuttató helyek kijelölése, például az szerepel benne, hogy a Cserepes sortól délre el lehet engedni az ebeket, illetve arra is felhívta a figyelmet Tóth, hogy jelentősek a területi egyenlőtlenségek is. „Világosan látszik, hogy kapkodva készült el a tervezet, nyilvánvalóan jelezték a városnak, hogy nincs a közösségi együttélést szabályzó helyi rendelete, ezért gyorsan összedobtak egyet, ami számos furcsaságot tartalmaz a fűben való gördeszkázás megtiltásától egészen addig, hogy akár 200 ezerre is büntethetik azt, aki belelógatja a lábát egy szökőkútba” – részletezte Tóth Péter.

toth_peter_sajttaj003kf

Emlékeztetett, hogy a múlt heti városüzemeltetési bizottság ülésére a testület külsős tagja,

Rácz Tibor

egy előterjesztést nyújtott be, amit nem vett napirendre a grémium, majd

sajtótájékoztatóján arról beszélt

, hogy ha már a smart city, azaz okos város koncepcióról beszél a város, akkor egy „okos városban legyenek okosak a döntéshozók is”, és változtassanak a rendeleten. Tóth Péter a kutyásokkal és civilekkel folytatott megbeszélésekkel kapcsolatban elmondta, számos konstruktív javaslatot kapott, például arra is felhívták a figyelmét, hogy a kijelölt, bekerített kutyafuttatóknál nincsenek speciális kukák, amelybe az ebek ürülékét dobhatnák a gazdák. Ezzel kapcsolatban most készül egy felmérés, és jövő év elején, várhatóan a költségvetés tervezésekor fog ezzel kapcsolatban előterjesztést benyújtani. Elmondta azt is, hogy Szeged több városrészéből, például a Lechner tér környékéről és a Kálvária térről is érkeztek a párt felé jelzések, hogy a környékbeliek kutyafuttató kialakítását szorgalmazzák, az említett területeken ugyanis sehol nem lehet szabadon engedni az ebeket. A decemberi közgyűlésre készülő előterjesztésében arra hívja fel a figyelmet, hogy túlzott mértékűek a kilátásba helyezett bírságok, és ahogy Rácz Tibor is a bizottsági előterjesztésében, úgy Tóth is arra fogja kérni az illetékes szakirodát, hogy folytassanak egyeztetéseket a civil és a kutyás szervezetekkel. Azt is tartalmazni fogja a jobbikos városatya indítványa, hogy pontosítsák a 18 kijelölt kutyafuttató helyét, hogy mindenki számára egyértelmű legyen, hogy például a Cserepes sortól délre vajon mely területig vagy utcáig lehet szabadjára engedni a négylábúakat. Rendkívül visszásnak tartja Tóth azt is, hogy míg a jelen rendelet súlyos bírságokat helyez kilátásba egy nem kijelölt helyen történő póráz nélküli kutyasétáltatásért, addig a város hosszú évek óta semmit sem kezd a kóbor állatokkal, pedig azok az emberekre is veszélyesek lehetnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.