Pontatlan és irreális bírságokat ró ki – Módosítót nyújt be a szegedi „kutyás rendelethez” a Jobbik

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

kutyafuttaban_mj-031

A kutyatartók a novemberi közgyűlés óta háborognak a baloldali többség által megszavazott, a közösségi együttélés szabályait – köztük a kutyák futtatását is – behatároló rendelet ellen, melynek elkészítésébe nem vonták be az érintetteket. Tóth Péter önkormányzati képviselő módosító indítványt nyújt be, nem pontosak ugyanis a kutyafuttatók területi megjelölései, illetve túl magas a kilátásba helyezett bírság összege is.

Átgondolatlan, látszik, hogy kapkodva készült a közösségi együttélést szabályozó rendelet, amelyről már elfogadása előtt is nagy vita bontakozott ki a közgyűlésben – mondja Tóth Péter, a Jobbik szegedi elnöke, a párt önkormányzati képviselője. Ahogy beszámoltunk róla, az ebtartókat érintő szabályok is szigorodtak, azok például akik nem a 18 kijelölt kutyafuttató valamelyikénél engedik el a kutyákat, akár 150 ezer forintra is büntethetők. A kutyások arra panaszkodnak, ez túl magas összeg, ráadásul a futtatók területe nem pontosan behatárolható, és nincsenek kitáblázva sem. Ráadásul anélkül fogalmazták meg a rendeletet tervezetét, hogy sem civilekkel, sem pedig állatvédő szervezetekkel nem egyeztettek előzetesen. A decemberi közgyűlésre egy módosító indítvánnyal készül Tóth, és mint sajtótájékoztatóján elmondta, ő – ellentétben például a rendeletet jegyző Nagy Sándorral (Együtt) – egyeztetésekbe kezdett az érintett szervezetekkel.

A jobbikos politikus leszögezte: szükséges a szabályozása a kutyasétáltatásnak és az ebek futtatásának is, de pontatlan a novemberi közgyűlésen a baloldali többség által elfogadott rendelet. Pontatlanok például a kutyafuttató helyek kijelölése, például az szerepel benne, hogy a Cserepes sortól délre el lehet engedni az ebeket, illetve arra is felhívta a figyelmet Tóth, hogy jelentősek a területi egyenlőtlenségek is. „Világosan látszik, hogy kapkodva készült el a tervezet, nyilvánvalóan jelezték a városnak, hogy nincs a közösségi együttélést szabályzó helyi rendelete, ezért gyorsan összedobtak egyet, ami számos furcsaságot tartalmaz a fűben való gördeszkázás megtiltásától egészen addig, hogy akár 200 ezerre is büntethetik azt, aki belelógatja a lábát egy szökőkútba” – részletezte Tóth Péter.

toth_peter_sajttaj003kf

Emlékeztetett, hogy a múlt heti városüzemeltetési bizottság ülésére a testület külsős tagja, Rácz Tibor egy előterjesztést nyújtott be, amit nem vett napirendre a grémium, majd sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy ha már a smart city, azaz okos város koncepcióról beszél a város, akkor egy „okos városban legyenek okosak a döntéshozók is”, és változtassanak a rendeleten. Tóth Péter a kutyásokkal és civilekkel folytatott megbeszélésekkel kapcsolatban elmondta, számos konstruktív javaslatot kapott, például arra is felhívták a figyelmét, hogy a kijelölt, bekerített kutyafuttatóknál nincsenek speciális kukák, amelybe az ebek ürülékét dobhatnák a gazdák. Ezzel kapcsolatban most készül egy felmérés, és jövő év elején, várhatóan a költségvetés tervezésekor fog ezzel kapcsolatban előterjesztést benyújtani. Elmondta azt is, hogy Szeged több városrészéből, például a Lechner tér környékéről és a Kálvária térről is érkeztek a párt felé jelzések, hogy a környékbeliek kutyafuttató kialakítását szorgalmazzák, az említett területeken ugyanis sehol nem lehet szabadon engedni az ebeket.

A decemberi közgyűlésre készülő előterjesztésében arra hívja fel a figyelmet, hogy túlzott mértékűek a kilátásba helyezett bírságok, és ahogy Rácz Tibor is a bizottsági előterjesztésében, úgy Tóth is arra fogja kérni az illetékes szakirodát, hogy folytassanak egyeztetéseket a civil és a kutyás szervezetekkel. Azt is tartalmazni fogja a jobbikos városatya indítványa, hogy pontosítsák a 18 kijelölt kutyafuttató helyét, hogy mindenki számára egyértelmű legyen, hogy például a Cserepes sortól délre vajon mely területig vagy utcáig lehet szabadjára engedni a négylábúakat. Rendkívül visszásnak tartja Tóth azt is, hogy míg a jelen rendelet súlyos bírságokat helyez kilátásba egy nem kijelölt helyen történő póráz nélküli kutyasétáltatásért, addig a város hosszú évek óta semmit sem kezd a kóbor állatokkal, pedig azok az emberekre is veszélyesek lehetnek.

Előző sztori

Csanád Béla-emlékestet tartottak Szegeden

Default thumbnail
Következő sztori

Őrizetbe vettek három nézőt a Nyíregyháza-SZEOL meccsen

Legutóbbi hasonló cikkek