Közélet

Katonaelődök nyomában a Doberdó-fennsíkon

Katonaelődök nyomában a Doberdó-fennsíkon

2016. november 30., szerda
Katonaelődök nyomában a Doberdó-fennsíkon
katonaelodok_nyomaban_doberdo_005

Az első világháború néhány nevezetes helyszínét nézték meg az olaszországi többnemzeti gyakorlaton résztvevő magyar katonák.

A magyar katonák jelenleg az Európai Unió védelmi együttműködésébe (European Union Defence Cooperation Initiative – EU DECI) bevont nemzetek gyakorlatán vesznek részt Olaszországban és szabadidejükben látogattak el az egykori harcok emlékhelyeire. „Doberdó a magyarok számára egy különleges fogalom. Mindig tanulhatunk a múlt eseményeiből és a csatatereken járva megérthetjük az első világháborúban lezajlott küzdelmes harcokat. Itt sokkal könnyebben át lehet élni azokat az érzéseket, fájdalmakat, amelyeket a magyar katonák írtak le leveleikben, megemlékezéseiben.” – mondta a helyszínen

Drót László

ezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokhelyettese. A Doberdó-fennsíkon, San Martino del Carso falu határában és attól északra, a Monte San Michele csúcsain és lejtőin az első világháború idején nyolc magyar ezred harcolt, köztük a szegedi 46. gyalogezred, a debreceni 39. és a székesfehérvári 17. honvéd gyalogezred. A San Martino del Carso-i templomdombon állt egy magányos eperfa, amely tanúja volt a közelében zajlott véres küzdelmeknek és doberdói fa néven vonult be később a gyalogezred, majd Szeged város történetébe. A császári és királyi szegedi 46. gyalogezred parancsnoksága kezdeményezte a hadtestparancsnoknál az állandó tűzben álló, immár elhalt fa kivágását és a szegedi múzeum részére történő elszállítását. A fa ünnepélyes búcsúztatása 1916. július 4-én történt. A dombon elültetett kis eperfa a doberdói fa Magyarországra küldésének századik évfordulóján került Olaszország földjébe Szegedről. A közelben áll a Nagyváradi 4. Magyar Királyi Honvéd Gyalogezred emlékműve, amelyet az ezred katonái azért készítettek, hogy hozzátartozóiknak legyen hova elzarándokolni és emlékeztesse őket szeretteik szenvedéseire. A településen található egy kis múzeum, amely a Nagy Háború idején a közelben harcolt olasz, osztrák-magyar és magyar alakulatok által a harcok során használt, a környéken talált emléktárgyakat mutatja be. A Hódmezővásárhelyről érkező katonáknak különleges pillanat volt, amikor a falu közelében megnézhették a szegedi 46. gyalogezred parancsnokságának harcálláspontját, a közelben található dolinát és az ott felállított emlékköveket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.