Kultúra

„Ha lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízen poroszkál” – Márton-napi hagyományok

„Ha lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízen poroszkál” – Márton-napi hagyományok

2016. november 11., péntek
„Ha lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízen poroszkál” – Márton-napi hagyományok
libanap_opusztaszer12_gs

Szent Márton napjához számtalan néphagyomány kötődik. Szegedi néprajzkutatóval beszélgettünk a paraszti hagyományokról, s arról, hogy mi maradt meg ezekből napjaink konzumvilágában.

„Egyházi kötődésű ünnepről beszélünk, ez

Szent Márton

püspök emléknapja, másrészt viszont a Halottak napjához hasonlóan ebben is látok egy kis divatjelenséget. Az utóbbi pár évben nagyon népszerű lett, néhány város fesztivált is épít rá, közelebb került az ünnep a populáris kultúrához és ezzel az elüzletiesedéshez” –

Deme Ágnes

szegedi néprajzkutatóval Szent Márton napjáról beszélgettünk. A katolikus ünnep eredetileg a paraszti élethez kötődött, november 11. már a római időkben is a téli évnegyed kezdetét jelentette. Ekkor fejezték be az őszi munkákat a mezőgazdaságban, s léptek át az advent időszakába, ami egy visszafogottabb, önmérsekletet követelő időszak volt, a „karácsony böjtje”.

Betakarították a terményt, leszüretelték a szőlőt, így minden adott volt egy nagy lakomához, mert Márton napja volt az utolsó lehetőség a kicsapongásra karácsonyig. Ekkor vágták le azokat a hízott ludakat, amelyek tavasszal keltek ki, s egész nyáron tömve voltak. A hagyomány úgy tartotta, hogy aki november 11-én nem eszik ludat, az egész évben éhezik, azaz az ekkor tapasztalt bőséget megpróbálták kiterjeszteni egész évre, szinte egy „bőségvarázsló rítusként”. A ludat általában megsütötték, ludas kásaként, levesként fogyasztották, zsemlegombóccal ették. A papnak is gyakran küldtek a libából, jellemzően a farhátrészt, innen származik a püspökfalat elnevezés. Márton lúdját Márton pohara kíséri, mert általában ekkorra forr ki az újbor a szeptemberi szüret után. Márton vesszeje a gazdasági év lezáráshoz köthető, a gazda ekkor fizette ki a pásztorokat. Cserébe ők egy sokágú vesszőt adtak, úgy tartották, ahány boga van, úgy fog szaporodni a jószág a következő évben. „Ha lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízen poroszkál” - időjárási babonákról is mesélt Deme Ágnes, azt hitték, hogy pont a Márton napi idő fordítottja következik be karácsonykor. Miután elfogyott a lúd, a mellcsontjának a szügyéből is jósoltak, ha vöröses volt, akkor szeles napokat vártak, ha fekete, akkor hideget és kevés havat, fehér esetén pedig nagy hóesést és jó termést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.