Csongrád megye első világháborús katonáira emlékeznek Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

meghivo_doberdo11A Nagy Háború centenáriuma alkalmából méltó módon emlékezik az isonzói fronton harcolt sok száz Csongrád megyei katonára a Csongrád Megyei Kormányhivatal, a Meritum Kulturális és Művelődési Közhasznú Egyesület, az olaszországi Karszti Barlangkutató Egyesület Történeti Kutatások Osztálya és a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége Szegedi Tagozata. A megemlékezés jegyében kiállítások nyílnak, tudományos szimpóziumot rendeznek és rendhagyó történelem órákat tartanak általános és középiskolásoknak a kormányhivatal Rákóczi téri épületében. A programsorozat fővédnöke dr. Simicskó István, honvédelmi miniszter.

November 10-én 16 órakor eddig még nem látott tárlattal, a” 46-os bakák az isonzói fronton” című kiállítással nyílik a rendezvénysorozat. Hegyi Endre hódmezővásárhelyi magángyűjtő korabeli, üveglemezre fényképezett fotógyűjteményének legszebb darabjait mutatják be. A képek hitelesen mutatják be a cs. és kir. szegedi 46. gyalogezred s a fronton szolgáló olasz katonák mindennapjai, amit a háború poklában megéltek. A fotók beszédes környezetbe kerülnek, hiszen a kiállítás szakmai szervezői – a szegedi Meritum Kulturális és Művelődési Közhasznú Egyesület és a San Martino del Carso-i Karszti Barlangkutató Egyesület Történeti Kutatások Osztálya – arra törekedtek, hogy a háborút speciális olasz és magyar szemüvegen át is láttassák, olyan szimbólumok által, amelyek a két nemzet számára ugyanúgy érthetőek. Így bemutatják a „A költő és a doberdói fa” című tablósorozat is, amelynek mondandója középpontjában Giuseppe Ungaretti olasz költő és a szegedi negyvenhatosok jelképe, a doberdói fa áll.

A doberdói fa, a szegedi gyalogezred jelképe a Doberdó szívéből, San Martino del Carso templomának maradványai közeléből éppen száz évvel ezelőtt, 1916 júliusában került Magyarországra. Ez, a helytállást és a reményvesztettséget egyaránt láttatni képes műtárgy is a kiállítás része lesz – a szegedi Móra Ferenc Múzeum hozzájárulásával kerül a kiállítások középpontjába. „A Doberdó akkor és most” című tablósorozat képei pedig a Doberdó legfontosabb történeti és harci helyszíneit mutatja be egykori és a mai, száz évvel későbbi állapotukban.

A megemlékezés részeként november 11-én 10 órakor kezdődik a tárlathoz kapcsolódóan az a tudományos szimpózium, melynek témája a 46-os gyalogezred története és első világháborús szereplése. Ide történelemtanárokat, és a történelem iránt érdeklődő látogatókat várnak, határon innen és túl.

A kiállítás ideje alatt, november 14-21 között Hegyi Endre és Szanka József magángyűjtő, valamint Tóth István történész-muzeológus és a Meritum Egyesület tagjai tartanak rendhagyó történelemórákat a helyszínen. A több, mint egy héten át tartó program az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatásával valósul meg.

A mostani rendezvény voltaképpen a folytatása annak a néhány héttel ezelőtti olaszországi programnak, amellyel a Doberdón elesett sok ezer magyar és olasz áldozat emléke előtt tisztelegtek a szervezők. A centenárium alkalmából október közepén két napos megemlékezést rendeztek az olaszországi csaták egyik helyszínén, San Martino del Carso településen. Ennek keretében a két, korábban szembeálló nemzet képviselői eperfacsemetét ültetettek a harcoktól kipusztult fa egykori helyén. Egy emléktáblát is állítottak, amely Nagy Imre, az 1956-os forradalom mártír miniszterelnökének emlékét őrzi, aki ott teljesített frontszolgálatot, valamint Gönczy Lajosét, aki harmadik helyezést ért el magasugrásban az 1900-as párizsi olimpián és a san martino-i karszton vesztette életét.

Az Isonzó-fronton 1915 nyarától 1917 októberéig vívta az olasz haderő az osztrák-magyar seregekkel a híres-hírhedt isonzói csatákat, szám szerint tizenkettőt. Az osztrák-magyar haderő, – melynek felét magyar katonák alkották-, a Doberdó-fennsíkon építtette ki az első védelmi vonalakat az itt harcoló, túlnyomórészt magyar ezredekkel.

Budapestről, Temesvárról, Debrecenből, Nagyváradról, Székesfehérvárról és Szegedről vonultak be azok a katonák, akik ezt a kiemelt frontszakaszt védelmezték.

Előző sztori

Életet mentett a katasztrófavédelemtől nyert érzékelő

Következő sztori

Tabuk nélkül Szeged sportjáról – második Sport Klubját tartja a Tisza Lajos Közéleti Egyesület