Kultúra

1956 a fiatalok szemével - középiskolások versenye az Emlékpontban

1956 a fiatalok szemével - középiskolások versenye az Emlékpontban

2016. november 8., kedd
1956 a fiatalok szemével - középiskolások versenye az Emlékpontban

Négy hódmezővásárhelyi középiskola hat csapata fogadta el az Emlékpont meghívását az Add tovább! címmel az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulójához kapcsolódóan meghirdetett keddi vetélkedőjére. A versenyzők egy kötelező – 1956 Hódmezővásárhelyen –, valamint egy szabadon választott ötvenhatos témából összeállított előadással érkeztek az erőpróbára, amelyek során alkalmazhattak szöveges prezentációt, hang-, kép- és filmbejátszásokat is.

A két csapatot indító Németh László Gimnázium első csoportja a sztálini személyi kultuszt mutatta be a kolhozosítástól a koncepciós perekig, de nem kerülte el a diákok figyelmét, hogy Sztálin halálakor Budapesten törvénybe foglalták a generalisszimusz „történelmi érdemeit”. A Corvin Szakképző Iskola első csapata egy kulák család sorsát az otthoniaknak írt fiktív levélben mutatta be, a marhavagonban történő internálástól a táborok elégtelen ellátásán át a kitelepítettek mindennapi szembesüléséig a bizonytalansággal. A Németh László Gimnázium második csapata az 1956-os női sorsokat igyekezett bemutatni. A tanulók szóltak az 1956. december 4-i, a forradalom leverése után egy hónappal szervezett, asszonyok tüntetéséről, és bemutatták a tizenhárom éves miskolci kislány, Misley Emese sorsát, akit útban hazafelé egy tüntetésen a karhatalom „figyelmeztető lövése” sebesített meg halálosan. A Corvin Szakközépiskola második csapata az 1956-os nyári olimpia magyar-szovjet vízilabda-mérkőzését idézte meg filmfelvételekkel, míg a hozzá írt és előadott sportkommentár nemcsak a melbourne-i mérkőzést magyarázta szakszerűen, de a magyar-szovjet összecsapás politikai hatásait is megosztotta a hallgatósággal. A Gregus Máté Szakiskola diákjai Nagy Imre miniszterelnök hódmezővásárhelyi születésű felesége, Égető Mária élettörténetébe adtak bepillantást. Mint a versenyzők elmondták, Égető Mária 1925-ben kötött házasságot a későbbi kormányfővel és itt, Vásárhelyen is elmondta, hogy férjét Rákosi Mátyás nem szíveli. Az előadásból kiderült, hogy férje haláláról csak annak kivégzése után két hónappal értesülhetett, azt viszont, hogy hol nyugszik Nagy Imre, 1970-ben bekövetkezett haláláig nem tudhatta meg. A versenyt záró előadásában az Eötvös Szakgimnázium csapata az akkori két kisfiú, Kovács János és Csics Gyula rajzokkal illusztrált naplói alapján foglalták össze a Budapest belvárosában 1956-ban történteket. A

Kovács Imre Attila

irodalomtörténész vezette zsűri,

Miklós Péter

történész, az Emlékpont intézményvezetőjének és

Zeman Ferenc

, a közgyűjtemény történészének közreműködésével a történelmi és sporttudósítást bemutató –

Banga Beáta

szaktanár által felkészített – corvinos

Gémes Tamás

,

Kis Kamilla

,

Kurucz Dóra

,

Bugyi Olivér

és

Mamuzics Vivien

összeállítású csapatot ítélte a legjobbnak, azonban az Emlékpont nemcsak a győzteseket, hanem valamennyi résztvevőt emléklappal és ajándékkönyvekkel jutalmazott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.