Írjon nekünk

Közélet

Kopjafát avattak Gyálaréten a forradalom évfordulóján + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pinyo.jpg

Megjelent:

gyalaret_unnepseg025kf

Összefogással őrizni hitünket, történelmünket, magyarságtudatunkat, szép magyar nyelvünket – Recskó Béla zentai fafaragó utat mutat a gyálaréti közösségnek.

84 esztendőt követően avattak újra köztéri emlékművet Szeged-Gyálaréten. 1932-ben közadakozásból állították fel a haranglábat, most ugyanígy a helyiek összefogásával, közadakozásból és társadalmi munkában alakították ki a kopjafás nemzeti emlékhelyet a falu főterén a Gyálaréti Civil Összefogás Közhasznú Egyesület szervezésében. A kopjafát – melyet az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulója alkalmából rendezett szombati ünnepségen adtak át – Recskó Béla zentai festőművész és fafaragó készíttette az egyesület megbízásából. A négy oldalára vésett évszámok: 1848-49, 1920, 1943, 1956 mind-mind olyan, a magyar nemzet szempontjából meghatározó, sorsfordító eseményeket szimbolizálnak, melyekre emlékezni a mai és a jövő generációinak egyaránt kötelességük. Az alkotás tetején lévő csillag a Teremtőt hívja a főtérre.

gyalaret_unnepseg007kf

A megható, érzelemgazdag ünnepségen beszédet mondott Nógrádi Tibor (Fidesz-L.É.T.) önkormányzati képviselő, aki úgy fogalmazott, a magyarság minden harminc évben egyszer az aktuális európai harcok fősodrába kerül, így volt ez 1956-ban, 1989-90-ben, és most 2015–2016-ban is: újra és újra meg kell mutatnunk hitünket, erőnket, elszántságunkat, egységünket. A magyar nemzet 1956-ban irányt mutatott Európának, és a jelen kor népvándorlási válságában is példát ad a kontinensnek a nemzeti identitás őrzésével. Hiszen – szögezte le – Európának csak akkor van jövője, ha túlteszi magát az egyre szembetűnőbb identitásválságon, és képes megvédeni biztonságát, önazonosságát. Mindez pedig csak akkor lehetséges, ha tiszteletben tartja, sőt erősíti a nemzeti identitásokat, a nemzeti sajátosságokat, hiszen a sokszínűségében válik erőssé és versenyképessé.

B. Nagy László (Fidesz) országgyűlési képviselő is a migrációs válság során mutatott erőfeszítéseket állította párhuzamba az 1956-os küzdelemmel. Mint mondta, Európának újra ás újra meg kell mutatnunk, hogy a magyarság megvédi alapértékeit, identitását, hazáját.

Marjanucz László történész, a Szegedi Tudományegyetem oktatója a forradalmat és szabadságharcot méltatva úgy fogalmazott, 1956 vitte be a halálos döfést a kommunizmus testébe, a totalitárius rendszer később nem tudott már olyan erőt kifejteni, mint azelőtt, azaz a magyar forradalom kódolta a kommunizmus bukását.

gyalaret_unnepseg022kf

Nógrádi Zoltán polgármester Mórahalom város ajándékát hozta el a gyálarétieknek, egy nemzeti zászlót, és arra kérte a helyieket, legyen ez jelkép: a továbbiakban is olyan elszántsággal és akarattal védjék, őrizzék közösségüket, a hazához, a nemzethez tartozásukat, mint amilyen erőről a kopjafa állításával tanúbizonyságot tettek. A lobogót Valkonyné Kelemen Ildikó zászlóanya vette át. Mórahalom szalagja mellé odatűzte saját szalagját a Kecskési Cikér Egyesület és a Klebelsbergtelepi Polgári Kör Egyesület is. A kopjafát és a nemzeti lobogót Kondé Lajos, a szegedi dóm plébánosa szentelte fel. Koszorút helyeztek el a három civil egyesület, valamint B. Nagy László, Nógrádi Zoltán és Nógrádi Tibor is. Az eseményhez kapcsolódóan Posta Piroska kiállítását nyitották meg a művelődési házban, majd az Indigó együttes adott fergeteges koncertet.

Szabó László és Molnár Irén, a Gyálaréti Civil Összefogás Közhasznú Egyesület két vezetője, a kopjafaállítás és az ünnepség két fő kezdeményezője úgy tartja: 1956 szelleme az a fényes csillag, mely máig hatóan utat mutat minden magyar embernek. A mai magyarok legfőbb dolga: összefogva őrizni a hitünket, történelmünket, magyarságtudatunkat, szép magyar nyelvünket, és ezt a tudást átadni gyermekeinknek. Ezt üzeni a gyálarétieknek a kopjafa és a nemzeti emlékhely.

Hírzóna

Ez is megtörtént Vásárhelyen: van Gogh újratöltve

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pinyo.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az Élményfestés rendezvénysorozat második foglalkozásának keretében.

Tovább olvasom

Hírzóna

Jótékonysági táncgálát rendeznek Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pinyo.jpg

Megjelent:

Szerző:

A Gyermekklinika Intenzív Osztályának támogatása céljából.

Tovább olvasom

Közélet

Orbán: Közép-Európa lesz Európa jövője

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pinyo.jpg

Megjelent:

Szerző:

Készen is állunk erre a küldetésre – fogalmazott a miniszterelnök.

Tovább olvasom

Aktuál