Közélet

Felfüggesztették a Népszabadság kiadását - szimpátiatüntetést tartottak a Kossuth téren (FRISSÍTVE)

Felfüggesztették a Népszabadság kiadását - szimpátiatüntetést tartottak a Kossuth téren (FRISSÍTVE)

2016. október 8., szombat
Felfüggesztették a Népszabadság kiadását - szimpátiatüntetést tartottak a Kossuth téren (FRISSÍTVE)
A kiadó felfüggesztette a Népszabadság kiadását

A kiadó Mediaworks szombattól felfüggeszti a Népszabadság nyomtatott és internetes formában történő kiadását a lap új koncepciójának kialakításáig, illetve megvalósításáig - közölte a társaság szombaton, az MTI-vel.

A Mediaworks tájékoztatása szerint az érintett területekhez rendelt munkavállalókat felmentik a munkavégzés alól, a szerződéses partnerek szolgáltatásait pedig időlegesen felfüggesztik. Az előfizetőknek a Népszabadság helyett más kiadványukat, illetve az előfizetésből a felfüggesztés idejére eső rész visszafizetését ajánlja fel a kiadó. A Népszabadság példányszáma az elmúlt tíz évben 74 százalékkal, azaz 100 ezer példányt meghaladó mértékben csökkent, aminek következtében a lap 2007 óta több mint 5 milliárd forint veszteséget termelt, és idén is jelentős veszteséget halmozott fel - közölték. Kiemelték, a kiadó arra összpontosít, hogy az iparági trendeknek leginkább megfelelő üzleti modellt találjon a Népszabadságnak, ennek érdekében pedig konzultációt kezdeményeznek az érintettekkel.

Ajánlatot tett a Mediaworks a Népszabadság szerkesztőségének

Ajánlatot tett a Mediaworks a Népszabadság szerkesztőségének - közölte a kiadó szombat este az MTI-vel. Hozzátették, hogy a felek megállapodtak: vasárnap folytatják az egyeztetéseket az üzemi tanács és a szakszervezet bevonásával. Közleményük szerint szombaton a Mediaworks menedzsmentje azonnali egyeztetést kezdeményezett a Népszabadság felfüggesztésével és újraindításával kapcsolatban Murányi András főszerkesztővel. A kiadó ajánlatot tett, mely szerint a Mediaworks haladéktalanul tárgyal a lap finanszírozásáról vagy újraindításáról, amennyiben a szerkesztőség vezetése olyan stratégiát és üzleti tervet tesz le az asztalra, amely alapján biztosítható a hosszú távú gazdaságos működés. A Népszabadság főszerkesztője ismertette a menedzsmenttel a szerkesztőség álláspontját, amely szerint a szerkesztőség határozott célja, hogy "együtt maradjon, kizárólag az eddigi, független szakmai minőséget állítsa elő". Hogy ez lehetséges-e és milyen formában és konstrukcióban, arról tovább egyeztetnek a felek - olvasható a Mediaworks közleményében. A Mediaworks szombat reggel tájékoztatott arról, hogy a kiadó szombattól felfüggesztette a Népszabadság nyomtatott és internetes formában történő kiadását a lap új koncepciójának kialakításáig. A kiadó döntését közleményében azzal indokolta, hogy a lap példányszáma az elmúlt tíz évben 74 százalékkal, azaz 100 ezer példányt meghaladó mértékben csökkent, így az 2007 óta több mint 5 milliárd forint veszteséget termelt, és idén is jelentős veszteséget halmozott fel. Tájékoztatásuk szerint az érintett területekhez rendelt munkavállalókat felmentik a munkavégzés alól, a szerződéses partnerek szolgáltatásait pedig felfüggesztik.

A Népszabadság mellett tüntettek a Kossuth téren

A sajtószabadságért Facebook-csoport szervezte rendezvényen részt vett a lap szerkesztőségének több munkatársa is, akik együtt, a lap mai - utolsó - számát hozva érkeztek a helyszínre. A tömegben több sajtóorgánum újságíróit, valamint ellenzéki politikusokat is látott az MTI tudósítója. A Parlament elé meghirdetett demonstrációra is átmentek az MSZP politikusai, köztük

Molnár Gyula

, a párt elnöke, valamint

Horváth Csaba

, és

Kunhalmi Ágnes

, de a tömegben feltűnt

Karácsony Gergely

PM-es polgármester,

Juhász Péter

, az Együtt, valamint

Molnár Csaba

, a DK politikusa. A résztvevők megtöltötték a tér közepét. Többen skandálták, hogy "Népszabadság", "Demokráciát", "Disznóság", "Nem hagyjuk", "Orbán, takarodj", illetve "Szabad ország, szabad média".

Hargitai Miklós

, a szerkesztőség munkatársa, a Sajtószakszervezet helyi alapszervezetének vezetője elmondta: a szombati ügyeletre kollégáit már nem engedték be az épületbe. "Ez mindent elmond arról, mennyire volt ez gazdasági döntés" - jegyezte meg. A lap felfüggesztése mintegy nyolcvan embert érint. "Fogalmam sincs mit fogunk csinálni" - fogalmazott Hargitai Miklós, hozzátéve: egyelőre a becsomagolt személyes holmijukhoz sem férnek hozzá. Hargitai Miklós arról is szólt, hogy voltak a lépésnek voltak előjelei, ide sorolta többek között a kollektív szerződés felmondását a lapnál. Az - egy létráról megafonon keresztül felszólaló - szakszervezeti vezető azt hangsúlyozta: az újság dolga, hogy ellenőrizze a hatalmat. "Azért nem lesz hétfőtől Népszabadság, mert túl jól tette a dolgát" - mondta. Kitért arra is, hogy a lap munkatársainak 2008 óta nem emelték a fizetését, viszont 2010 óta kétszer is csökkentették. "Mostantól olyan országban élünk, ahol a Magyar Idők meséli el, hogy mi történik a politikában" - fogalmazott Hargitai Miklós, hozzátéve: "nagyon pici területre szűkül vissza a sajtószabadság". A rendezvényen felszólalt Tamás Gáspár Miklós filozófus, aki azt mondta: "abban a helyzetben vagyunk, hogy a vezetők a magyar nép ellenségei, és ezt még csak el sem lehet mondani". Úgy fogalmazott: rövidesen vége van a sajtószabadságnak és szólásszabadságnak, ha ezt hagyjak.

Murányi András

, a napilap főszerkesztője a téren újságíróknak elmondta: szombaton tárgyaltak a kiadó képviselőivel, egyelőre nincs megegyezés, vasárnap folytatják. A kiadó azt kérte tőlük, tegyenek le egy üzleti tervet, amellyel rentábilissá tehető a lap. Ilyet 12 óra alatt nem lehet összeállítani - tette hozzá. A főszerkesztő közölte: vasárnap megpróbálják fölvenni a munkát, fontosnak tartaná, hogy hétfőn megjelenjen a lap, de egyelőre ez nem valószínű. A kollégák szeretnének együtt maradni, és továbbvinni a lap szellemiségét - hangsúlyozta. A Mediaworks kiadó szombaton jelentette be, hogy felfüggesztette a Népszabadság nyomtatott és internetes formában történő kiadását a lap új koncepciójának kialakításáig, illetve megvalósításáig. A kiadó döntését közleményében azzal indokolta, hogy a Népszabadság példányszáma az elmúlt tíz évben 74 százalékkal, azaz 100 ezer példányt meghaladó mértékben csökkent, aminek következtében a lap 2007 óta több mint 5 milliárd forint veszteséget termelt, és idén is jelentős veszteséget halmozott fel.

A DK nemzetközi fórumokhoz fordul a Népszabadság felfüggesztése miatt

A Demokrata Koalíció (DK) nemzetközi fórumokhoz fordul a Népszabadság felfüggesztése miatt; többek között az Európai Uniót, az Európa Tanácsot, az EBESZ vezetőit, valamint a nemzetközi sajtó képviselőit is tájékoztatják a történtekről - jelentette be a párt szóvivője szombati sajtótájékoztatóján.

Gréczy Zsolt

azt mondta: a nemzetközi szervezetektől azt várják, hogy "ítéljék el az Orbán-kormány cselekedetét, amellyel újabb lépést tett arra, hogy felszámolja a maradék sajtószabadságot Magyarországon". A Népszabadság megölése a magyar demokrácia, a magyar sajtószabadság elleni legaljasabb támadás - fogalmazott Gréczy Zsolt. Hozzátette: "nincs kétségünk, hogy legnagyobb politikai napilap, a demokratikus Magyarország egyik legfontosabb képviselőjének elhallgattatása az Orbán-kormány egyik legaljasabb gaztette". Mint mondta, támogatják a lap szerkesztőségét küzdelmében, szolidárisak a szerkesztőség munkatársaival, olvasóival, a demokratikus Magyarországgal és készek a lapért folytatott küzdelemben bármilyen módon részt venni. A DK számára "nem kétséges, hogy az egész történet mögött az Orbán-kormány áll" és szerinte nem lehet nem észrevenni, hogy amikor Lázár János londoni útja derült ki, gyakorlatilag "lefejezték az Origó-t", amikor pedig Rogán Antal "helikopteres botránya", és Matolcsy György "ingatlanbotránya" került elő, pár nap alatt "kivégezték a Népszabadságot is". Gréczy Zsolt azt mondta: a DK az orbáni diktatúra kiépülésének újabb fejezetét látja ebben a történetben és szerintük "az Orbán-kormány itt nem fog megállni". A DK a kormánytól is azonnali választ vár arra, hogy igaz-e az a pletyka, miszerint az utóbbi egy-két napban Mészáros Lőrinc, gyakorlatilag Orbán Viktor közvetlen környezete megvette a Népszabadságot. Szerintük ezeket az információkat cáfolni, vagy megerősíteni szükséges. A DK a Népszabadság melletti tüntetéseken is részt kíván venni - mondta a politikus. Gréczy Zsolt szerint ha a kormányoldal azt gondolja, hogy el lehet hallgattatni a demokratákat, akkor téved.

LMP: a Fidesznek kell bizonyítania, hogy nincs köze a Népszabadság bezárásához

A Fidesznek kell bizonyítania, hogy nincs köze a Népszabadság bezárásához, ellenkező esetben úgy vesszük, hogy "levadászták a lapot és brutálisan kivégezték" - mondta

Szél Bernadett

, az LMP társelnöke a párt 36. kongresszusának szünetében tartott sajtótájékoztatón, Budapesten. A politikus hangsúlyozta: elfogadhatatlan, ami történt, kulturált országokban és demokráciákban "nem szoktak így bánni lapokkal és olvasókkal, állampolgárokkal". Mint mondta, joggal merül fel a Fidesz szerepe a lap bezárásában, ugyanis korábban már szó volt arról, hogy a Fidesz érdekkörébe vonják a napilapot. Hozzátette:

Orbán Viktor

miniszterelnök is többször tanúbizonyságát adta annak, hogy "irritálja a sajtószabadság". Kiemelte: teljes mértékben elfogadhatatlan, ami történt, és úgy látja, a Népszabadság bezárása túlmutat a történéseken, "a tét az, hogy a magyar sajtó szabad tud-e maradni és a kormány elszámoltatható lesz-e". Az LMP társelnöke megjegyezte: nyilvánvaló, hogy nem csődről van szó, mert ugyan a napilapoknál megszokott, hogy veszteségesek, de az online kiadást meg szokták tartani. Ugyanakkor kiemelte, hogy a bezárás "konspiratív hangulatú" volt, a szerkesztőséget azzal zárták be pénteken, hogy vasárnap máshol folytatják. Közölte azt is, az LMP kongresszusa egyhangúlag kiállt azért, hogy a magyar sajtó sokszínűsége megmaradjon, elutasítják a keleti rezsimek sajátosságaihoz hasonlatos médiastruktúrát és szolidaritást vállalnak a Népszabadság munkatársaival. Kiemelte: a munkavállalói érdekképviseletet a törvény alapján egy nagyobb átszervezés előtt értesíteni kellett volna, ez azonban nem történt meg. Kérdésre válaszolva a politikus elmondta: a Parlament előtti tüntetésen maga is részt fog venni. Hozzátette: bízik abban, hogy a sok tüntetés erősíti egymást, "és világossá teszi a kormánynak, hogy nem lehet így elbánni egy napilappal". A sajtótájékoztatón bemutatták Ungár Pétert is, akit a kongresszus kilenceik elnökségi tagnak választott. Ungár Péter elmondta: a kongresszus politikai nyilatkozatot fogadott el a Kanada-EU szabadkereskedelmi egyezménnyel kapcsolatban, ebben felszólították a kormányt és a Fideszt, hogy ne adják fel Magyarország szuverenitását az egyezmény kedvéért. Mint mondta, a szabadkereskedelmi egyezmény ellentétes a magyar nemzeti, gazdasági érdekekkel, ugyanakkor a kormány úgy döntött, támogatja anélkül, hogy az Országgyűlés elé vinné ratifikálásra. Az egyezmény ideiglenes hatályba léptetése azt jelenti, a kanadai, multinacionális cégek perelni tudják a magyar államot, ha profitérdekeik sérülnek - mondta. Hozzátette: a Fidesznek a nemzeti szuverenitás "egy politikai termék", semmilyen valós tartalma nincs, és csak akkor használják, ha politikai érdekükben áll, de nagyvállalatokkal szemben nem érvényesítik.

A kormány gazdasági döntésként tekint a Népszabadság kiadásának felfüggesztésére

A kormány kizárólag gazdasági döntésként tekint arra, hogy a Mediaworks kiadó szombattól felfüggesztette a Népszabadság nyomtatott és internetes formában történő megjelentetését.

Tuzson Bence

kormányzati kommunikációért felelős államtitkára szombaton, az MTI-nek nyilatkozva elmondta, a Népszabadság önmagában 5 milliárd forintos veszteséget halmozott fel az utóbbi években és "semmiképpen sem szeretnék a sajtószabadságot megsérteni még azzal sem, hogy beleszólnánk egy kiadó döntésébe". Kiemelte, a sajtószabadság igazi megsértését az jelentené, ha a kormány beavatkozna egy médiatulajdonos döntésébe. "A magunk részéről az MSZP tiltakozását megértjük, hiszen a lap évtizedeken keresztül az MSZP tulajdonában volt, de nem régiben eladták" - tette hozzá Tuzson Bence, arra reagálva, hogy a szocialisták tüntetést szerveznek szombat estére a Népszabadság szerkesztősége elé. A Mediaworks kiadó napközben jelentette be, hogy szombattól felfüggeszti a Népszabadság nyomtatott és internetes formában történő kiadását a lap új koncepciójának kialakításáig, illetve megvalósításáig azért, hogy "valamennyi érintett ezen kiemelt feladatra tudjon koncentrálni".

Gianni Pittella: a Népszabadság bezárása a magyar sajtószabadságot veszélyezteti

A Népszabadság bezárása a magyar sajtószabadságot veszélyezteti, kiadását újra biztosítani kell - hangsúlyozta Gianni Pittella, az Európai Parlament szociáldemokrata képviselőcsoportjának (SD) vezetője az MTI brüsszeli irodájához eljuttatott nyilatkozatában szombaton. "A sajtószabadság veszélyben van Magyarországon, mert a legbefolyásosabb és független napilap, a Népszabadság kiadását egyik napról a másikra, minden előzetes bejelentés nélkül, pénzügyi okokra hivatkozva felfüggesztették" - fogalmazott Pittella. "Antidemokratikus rendszerekben gyakori, hogy bezárnak olyan ellenséges újságokat, amelyek - például korrupciós ügyek feltárásával - aláássák a kormány hatalmát. Éppen ez történt a Népszabadsággal" - állt a közleményben. "Felszólítjuk a magyar hatóságokat, tegyenek meg minden lehetséges intézkedést annak biztosítására, hogy a napilap újra működhessen és minden újságírója újra munkába állhasson" - fogalmazott az Európai Parlament szociáldemokrata képviselőcsoportjának vezetője. "Egy valódi demokratikus kormánynak ezt kell tennie. Ez az, amit Európa elvár Orbán Viktortól és a magyar kormánytól" - tette hozzá Gianni Pittella.

Martin Schulz

, az Európai Parlament elnöke előbb német, majd magyar nyelvű Twitter üzenetében arra figyelmeztetett, hogy a Népszabadság hirtelen bezárása "aggasztó precedenst" teremt. "Szolidaritásomat fejezem ki a Kossuth téren tüntető magyarok mellett" - fogalmazott Schulz. A Népszabadság tulajdonosa, a Mediaworks kiadó szombattól felfüggesztette a napilap nyomtatott és internetes formában történő kiadását arra hivatkozva, hogy a lap új koncepciójának kialakításáig, illetve megvalósításáig "valamennyi érintett ezen kiemelt feladatra tudjon koncentrálni".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.