Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv

Gazdaság

Emmi: három éve folyamatosan csökken a szegénység mértéke

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Magyarországon az elemzések szerint 2013-ban trendforduló történt, három éve folyamatosan csökken a szegénység mértéke – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága hétfőn az MTI-vel.

A szegénység elleni küzdelem világnapján kiadott közleményben az áll: a magyar reformok nyomán tapasztalható javulás esélyt teremt arra, hogy 2020-ig jelentősen csökkenjen a szegénységben és társadalmi kirekesztettségben élők száma. Azt írták, hogy a kormány intézkedéseinek köszönhetően 2012 óta közel 600 ezer ember tudott kitörni a szegénységből.

Közölték, az Eurostat adatai szerint a szegénységnek és a társadalmi kirekesztődés kockázatának kitettek aránya 2013-ra 31,8 százalékra mérséklődött, 2014-re pedig további 3,6 százalékponttal, 28,2 százalékra csökkent. A leginkább kiszolgáltatottságban élők száma a 2014-es évben 166 ezer fővel csökkent. Ebben nagy szerepe volt olyan kormányzati intézkedéseknek, mint a devizahitelesek mentése, a közfoglalkoztatás és a rezsicsökkentés.

A 2011-ben elfogadott Magyar Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia végrehajtásának köszönhetően az elmúlt években a legtöbb vonatkozásban javultak a hátrányos helyzetű és roma közösségek életfeltételei is. A magyarországi romák körében a szegénység vagy társadalmi kirekesztettség kockázatának kitettek aránya mintegy 6 százalékponttal, jövedelmi szegénységük közel 5 százalékponttal csökkent, a legjelentősebb javulás esetükben a munkaszegénység csökkenésében jelentkezett – közölték, megjegyezve, utóbbi mutató e körben a 2013-as 45,3-ról 2014-ben 26,7 százalékra változott.

Ezeket az eredményeket úgy sikerült elérni, hogy az előző esztendőben az államadósság nem nőtt. A kormány átalakította a rászorulók támogatási rendszerét is. Az új rendszer igazságosabb és átláthatóbb lesz, emellett véget vet a segélyekkel való visszaéléseknek. A társadalmi felzárkózást segíti az is, hogy a kormány a három éves kortól kötelező óvodáztatás bevezetésével egyidejűleg, 2015. szeptember 1-jétől lényegesen kiterjesztette az ingyenesen étkező gyermekek körét. A kormány külön figyelmet szentel a rászoruló gyermekek megsegítésére. Ők ingyenes tankönyvet kapnak és részt vehetnek a gyermekétkeztetési programban – hangsúlyozzák.

Az államtitkárság közleménye kiemeli: a gyermekszegénység visszaszorítására, megelőzésére és a szegény családban élő gyermekek, a tartós rászorultságban élők számának csökkentésére fókuszál az integrált térségi gyermekprogramokat támogató, 15 milliárd forint összértékű kiemelt pályázat, amelyre az ország 31 leghátrányosabb helyzetű járásának gyermekjóléti központja és az azokat fenntartó önkormányzatok pályázhatnak.

A Biztos Kezdet Gyerekházak a kormány felzárkózáspolitikájának egyik központi elemét jelentik, a hátrányos helyzetű gyermekek ezeken a helyeken a lehető leghamarabb megkapják azokat a szolgáltatásokat, amelyek a fejlődésüket segítik. Az elmúlt években megtörtént a Biztos Kezdet Gyerekházak rendszerbe illesztése, a jelenlegi 112 gyerekház működtetéséhez a központi költségvetés járul hozzá, egy most induló pályázat segítségével további ötven jöhet létre – teszik hozzá.

A közlemény kitér arra is: több mint 5 milliárd forintból folytatódik a Tanoda program, amely képzett szakemberek segítségével hátrányos helyzetű gyerekeknek nyújt iskolaidő utáni többletfoglalkozást. A 2011-ben elfogadott társadalmi felzárkózási stratégiában az oktatás területén kiemelt szerepe van az iskolai lemorzsolódással szembeni harcnak. Ennek egyik kiváló eszköze a Tanoda program, amely a képességek kibontakoztatását, a tehetséggondozást, az iskolai eredményesség növelését segíti elő.

Hírzóna

Nő a magyar alapanyagok aránya a közétkeztetésben

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az élelmiszertermelőket is segítendő.

Tovább olvasom

Hírzóna

Idén 10 éves a Magyarok Kenyere program

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

Idén is gyűjtik a gazdáktól a búzaadományt.

Tovább olvasom

Gazdaság

Nem zárható ki, hogy szigorúbb lépések kellenek majd

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

A környező országokban ismét egyre többen betegednek meg.

Tovább olvasom

Aktuál