Közélet

Egyetemisták mozdították ki az országot addigi helyzetéből 1956-ban

Egyetemisták mozdították ki az országot addigi helyzetéből 1956-ban

2016. október 22., szombat
Egyetemisták mozdították ki az országot addigi helyzetéből 1956-ban

Egyetemisták, írók, értelmiségiek, később pedig a munkások által éltre hívott mozgalmak mozdították ki az országot 1956-ban addigi helyzetéből, amelyből végül forradalom lett - mondta Tőkéczki László történész az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában.

A kiindulópont

Sztálin

halála volt, de ez csak Lengyelországban és Magyarországon okozott komoly folyamatokat. Az itthoni történésekben szerepe volt annak is, hogy a hatalom egyszer engedélyezte, aztán betiltotta, majd megint engedélyezte a felvonulásokat, zavarban volt a hatalom. A diákok végül úgy döntöttek, mindegy, hogy engedik vagy sem, de megtartják az október 23-ai felvonulást - emlékeztetett. Hangsúlyozta: a társadalom többségében békés átmenetet akart, de gyorsan fegyveres erőszak lett a válasz, és az október 25-ei Kossuth téri vérfürdő forráspontra juttatta az eseményeket. Végül aztán nem Magyarországon dőlt el a végkimenetel, hanem egy táviratváltással Moszkva és Washington között, amelyben az Egyesült Államok közölte, nincs szövetségesi státusza Magyarországgal - közölte

Tőkéczki László

.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.