Dömötör: a magyar a szabadság népe

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulója azt üzeni, hogy a magyar a szabadság népe, amely az árral szemben is kiáll az igazáért – mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Dömötör Csaba a tíz évvel ezelőtt történteket felidézve minden közéleti szereplőt arra kért, hogy békében és méltósággal ünnepeljék vasárnap a forradalom évfordulóját, és legalább erre az egy napra tegyék félre a belpolitikai szempontokat. 1956 nem pártügy, hanem nemzeti ügy, és tartozunk annyival a szabadságharc hőseinek, hogy “ezen a napon bebizonyítjuk”: Magyarország egységes, ha a legfontosabb értékeinkről van szó – hangsúlyozta.

Kifejtette: az 56-os hősök helytállása “minket is kötelez”, és arra emlékeztet, hogy a szabadságért minden nemzedéknek meg kell küzdeni, így volt ez hatvan éve és így van most is. Az évfordulót úgy szeretnék ünnepelni, ahogyan az “méltó a hősök és az áldozatok emlékéhez: tisztelettel, büszkeséggel és szeretettel” – fogalmazott.

Az államtitkár azt mondta: tíz évvel ezelőtt nem sikerült méltóképpen ünnepelni, “az akkori baloldali kormány tönkretette a békés ünnepséget”, és az erőszakkal nemcsak az akkor bántalmazottakat, hanem 1956 emlékét is súlyosan megsértette.

Dömötör Csaba szerint most lehetőség nyílik jóvátenni azt, ami 2006-ben történt, és méltó módon mondani köszönetet azoknak, akik az életüket adták a szabadságért. Ezért várnak mindenkit a vasárnap délutáni ünnepségre a Kossuth térre – tette hozzá. Az Országháznál Orbán Viktor miniszterelnök és Andrzej Duda lengyel államfő mond beszédet.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára a magyar és a lengyel nép szoros barátságát hangsúlyozta, mint mondta, ezért döntött úgy a kormány, hogy Lengyelországot hívja díszvendégként a megemlékezésre.

Úgy fogalmazott, a magyar népnek sosem volt és ma sincs sok olyan szövetségese, amellyel őszinte, igaz barátság is összeköti, ezért nagyra tartják azokat a népeket, amelyek őszinte barátai a magyar nemzetnek. Ilyen a lengyel nép, amellyel történelmileg rendkívül szoros barátság és szövetség köt össze “minket, és soha nem volt érdemi konfliktus közöttünk” – mutatott rá.

A külügyi államtitkár felidézte: 1956 is sorsközösségbe kovácsolta a magyar és a lengyel népet, amikor áldozatot vállalva álltak ki egymásért. A lengyelektől “nagy segítséget kaptunk” a szabadságharc leverése után is – tette hozzá. Magyar Levente közölte: ez a barátság ma is töretlen, és minden korábbinál szorosabb politikai szövetséggé vált.

Előző sztori

Pályaválasztás előtt sokáig terveznek a diákok + FOTÓK

Következő sztori

Hivatalos: Elfogták a Teréz körúti robbantót (FRISSÍTVE)