Közélet

Dömötör: a magyar a szabadság népe

Dömötör: a magyar a szabadság népe

2016. október 20., csütörtök
Dömötör: a magyar a szabadság népe

Az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulója azt üzeni, hogy a magyar a szabadság népe, amely az árral szemben is kiáll az igazáért - mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Dömötör Csaba

a tíz évvel ezelőtt történteket felidézve minden közéleti szereplőt arra kért, hogy békében és méltósággal ünnepeljék vasárnap a forradalom évfordulóját, és legalább erre az egy napra tegyék félre a belpolitikai szempontokat. 1956 nem pártügy, hanem nemzeti ügy, és tartozunk annyival a szabadságharc hőseinek, hogy "ezen a napon bebizonyítjuk": Magyarország egységes, ha a legfontosabb értékeinkről van szó - hangsúlyozta. Kifejtette: az 56-os hősök helytállása "minket is kötelez", és arra emlékeztet, hogy a szabadságért minden nemzedéknek meg kell küzdeni, így volt ez hatvan éve és így van most is. Az évfordulót úgy szeretnék ünnepelni, ahogyan az "méltó a hősök és az áldozatok emlékéhez: tisztelettel, büszkeséggel és szeretettel" - fogalmazott. Az államtitkár azt mondta: tíz évvel ezelőtt nem sikerült méltóképpen ünnepelni, "az akkori baloldali kormány tönkretette a békés ünnepséget", és az erőszakkal nemcsak az akkor bántalmazottakat, hanem 1956 emlékét is súlyosan megsértette.

Dömötör Csaba

szerint most lehetőség nyílik jóvátenni azt, ami 2006-ben történt, és méltó módon mondani köszönetet azoknak, akik az életüket adták a szabadságért. Ezért várnak mindenkit a vasárnap délutáni ünnepségre a Kossuth térre - tette hozzá. Az Országháznál

Orbán Viktor

miniszterelnök és

Andrzej Duda

lengyel államfő mond beszédet.

Magyar Levente

, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára a magyar és a lengyel nép szoros barátságát hangsúlyozta, mint mondta, ezért döntött úgy a kormány, hogy Lengyelországot hívja díszvendégként a megemlékezésre. Úgy fogalmazott, a magyar népnek sosem volt és ma sincs sok olyan szövetségese, amellyel őszinte, igaz barátság is összeköti, ezért nagyra tartják azokat a népeket, amelyek őszinte barátai a magyar nemzetnek. Ilyen a lengyel nép, amellyel történelmileg rendkívül szoros barátság és szövetség köt össze "minket, és soha nem volt érdemi konfliktus közöttünk" - mutatott rá. A külügyi államtitkár felidézte: 1956 is sorsközösségbe kovácsolta a magyar és a lengyel népet, amikor áldozatot vállalva álltak ki egymásért. A lengyelektől "nagy segítséget kaptunk" a szabadságharc leverése után is - tette hozzá.

Magyar Levente

közölte: ez a barátság ma is töretlen, és minden korábbinál szorosabb politikai szövetséggé vált.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.