Közélet

Az afrikai migrációs hullám megfékezését sürgették az uniós állam- és kormányfők a brüszeli EU-csúcson

Az afrikai migrációs hullám megfékezését sürgették az uniós állam- és kormányfők a brüszeli EU-csúcson

2016. október 21., péntek
Az afrikai migrációs hullám megfékezését sürgették az uniós állam- és kormányfők a brüszeli EU-csúcson

Fokozni kell az erőfeszítéseket a migrációs hullám, és különösen az Afrikából érkező bevándorlóáradat megfékezése, illetve a jogosulatlan menedékkérők visszaküldése érdekében - hangsúlyozták az európai uniós állam- és kormányfők brüsszeli csúcstalálkozójának első, csütörtöki napján az ebben a témában elfogadott zárónyilatkozatban.

Mint a dokumentumban írták, a csúcsvezetők fontosnak tartják a Földközi-tengeren keresztül Olaszország felé irányuló migrációs hullám megfékezéséhez a migrációs származási és tranzitországokkal kötött partnerségi megállapodásokat, illetve a kiváltó okok helyben történő kezelését, például a belső menekültek támogatásával. A helyzet tartós stabilizálása érdekében elengedhetetlen az Európai Unió és Törökország közötti migrációs egyezmény teljes körű végrehajtása és az úgynevezett nyugat-balkáni migrációs útvonalon fekvő országok további támogatása. Az uniós állam- és kormányfők kívánatosnak tartják a Törökországból a görög szigetekre érkező menedékkérők visszatoloncolásának felgyorsítását is - olvasható a zárónyilatkozatban. A dokumentumban arra is felszólították a tagállamokat, hogy fokozzák erőfeszítéseiket a menedékkérők Európai Unión belüli áthelyezésének felgyorsítása érdekében. Magyarország és Szlovákia ehhez a ponthoz különvéleményt fogalmazott meg. Az aláírók emellett kiemelték az uniós külső határok védelmének szükségességét, és ehhez fontos lépésnek nevezték azt, hogy október elején megkezdhette működését a közös uniós határ- és parti őrség.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.