Szórakozás

Aktualitások a Somogyiból

Aktualitások a Somogyiból

2016. október 14., péntek
Aktualitások a Somogyiból
somogyi_konyvtar01kf

Válogatás a Somogyi-könyvtár jövő heti programjából.

Hét hónap önkéntesség – Nyemcsok Éva Eső beszámolója

Tucatnyi misszióban segítette a háborús övezetekből Európába menekülőket

Nyemcsok Éva Eső

. Tapasztalatait, személyes történeteit fotós-videós beszámoló keretében osztja meg az érdeklődőkkel. A program a Somogyi-könyvtár Hangoskönyvtárában , október 17-én, hétfőn 16.30 órakor kezdődik.

Nyemcsok Éva Eső

júniustól februárig, hét hónapon át gyűjtötte és vitte az adományokat Szegedtől Röszkén át Leszboszig. Járt Tovarnikban, Sidben, Belgrádban, Zákányban, Hegyeshalmon, nemzetközi önkéntescsapatokkal épített sátortábort, dolgozott orvosok mellett, ételt osztott – mikor mire volt éppen szükség.

Tömörkény, a könyvtáros – bemutató a Somogyiban

Tömörkény István

író, hírlapíró, könyvtáros születésének 150. évfordulóján korabeli dokumentumok bemutatásával egybekötött megemlékezést tartanak a Somogyi-könyvtár harmadik emeletén. A program október 17-én, hétfőn 17 órakor kezdődik.

Tömörkény

a gyógyszerészi oklevél megszerzése után rövid ideig patikusként dolgozott. 1886-ban a Szegedi Híradó, később a Szegedi Napló, majd az Országos Hírlap munkatársa lett. A Somogyi-könyvtárnak 1899-től könyvtárnoka, 1904-től haláláig igazgatója volt. A Tömörkény, a könyvtáros című program az író könyvtárosi tevékenységéhez kapcsolódó relikviákat mutatja be. A rendezvény az író születésének 150. évfordulójához kapcsolódó programsorozat része. A rendezvénysorozat partnerei: a Magyar Írószövetség Csongrád megyei Írócsoportja, a Szegedi Írók Társasága, a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár, valamint a Szegedi Akadémiai Bizottság Művészeti Szakbizottsága Szépírói Munkacsoportja. A program támogatói: a Nemzeti Kulturális Alap, Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Szegedért Alapítvány.

Szeged a Pannon Tükörben – folyóirat-bemutató

A Pannon Tükör kulturális folyóirat Szegednek szentelt lapszámát mutatják be a Somogyi-könyvtár Hangoskönyvtárában október 19-én, szerdán 16.30 órai kezdettel. A zalaegerszegi székhelyű Pannon Tükör idei ötödik száma tematikus blokkban villantja föl a Tisza-parti megyeszékhely kulturális életének néhány mozzanatát. A lapszámot

Kaj Ádám

főszerkesztő,

Szemes Péter

és

Bene Zoltán

szerkesztők ajánlják az olvasók figyelmébe.

Forgóajtó – tanár és tanítvány – kiállításmegnyitó

Ale Ildikó

festőművész, művészetpedagógus, valamint tanítványai:

Borda Sára

,

Csatlós Kitti

,

Kosztándi Orsolya

közös kiállítása nyílik a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóiratolvasó-termében. A tárlatot október 19-én, szerdán 17 órakor

Ale Ildikó

nyitja meg. Közreműködik

Kosztándi István

hegedűművész. A megnyitó után minden alkotó vetített képes bemutatót tart művészeti tanulmányairól, eredményeiről, alkotó tevékenységéről. „A három kiállítótárs egykor kisiskolásként kopogtatott be szüleivel a művészeti iskola és a műtermem ajtaján. Az első pillanattól kezdve mindhárman különleges erővel, érdeklődéssel és kitartással adták át magukat a megoldandó képi feladatoknak. A művészetek sokszínűségét kínáltam számukra, hogy teljességként tapasztalhassák és élhessék meg azt munkáikban. Közös kiállításunkkal az együtt töltött örömteli tanulmányi éveket idézzük fel és a jelen eredményeire irányítjuk a figyelmet. Útra keltek!” – ajánlja tanítványai alkotásait az érdeklődők figyelmébe

Ale Ildikó

. A kiállítás november 2-ig tekinthető meg.

Elfeledett háborúk – könyvbemutató

Nándorfehérvár 1440. évi ostroma, a skót függetlenségi háború, a lengyel-litván állam és a német lovagrend harcai is megelevenednek az Elfeledett háborúk – Középkori csaták és várostromok című könyv lapjain. A kötetet a Somogyi-könyvtár Hangoskönyvtárában mutatja be

Isaszegi János

tábornok, c. egyetemi tanár, ny. vezérőrnagy és

Diószegi Szabó Pál

történész, a kötet egyes fejezeteinek szerzője. A program október 20-án, csütörtökön 16.30 órakor kezdődik. „A Zrínyi Kiadó idén megjelent kötete abból az igényből született, hogy rávilágítson egyetemes és hazai történelmünknek számos eseményére, amelyeket elhomályosított az emlékezet” – olvasható a könyv ajánlójában.

„Menj ki én lelkem a testből” – Balázs Lajos könyvbemutatója

Az elmúlás és temetkezés szokásvilága a székely-magyaroknál alcímmel jelent meg

Balázs Lajos

néprajzkutató „Menj ki én lelkem a testből” című kötete, amelyet a szerző közreműködésével mutatnak be a Somogyi-könyvtárban. A program október 20-án, csütörtökön 17 órakor kezdődik a bibliotéka első emeleti folyóiratolvasó-termében. „Négy évtizedet felölelő kutatómunka eredményeként jelentek meg 1994–99 között

Balázs Lajos

néprajzkutatónak, egyetemi docensnek a székely nagyközség, Csíkszentdomokos átmeneti, sorsfordító szokásait – a születést, a lakodalmat és a halált – bemutató szokásmonográfiái, amelyek a magyar néprajztudomány mindeddig egyedülálló, meghatározó munkái.” „A Menj ki én lelkem a testből… furcsa megfogalmazású felszólító mondatból lett cím a távozni induló lélek, a maradó test élet-halál kapujában állásának pillanatát ragadja meg. A haldokló ember megkerítési rítusának indító mondata, amit a kerítő asszony mond a távozó nevében, amikor még nem halott, de már nem is élő. Annak a pillanatnak a közeledtét jelzi, amelytől számítva a haldokló körüli törődés egyszeriben halottat eltávolító igyekezetté változik” – írja a kötetről az erdély.ma internetes oldal.

Két költő – egy novellista a Hangoskönyvtárban

Faragó Eszter

novelláit, valamint

Kovács Ágnes

és

Jagos István Róbert

verseit ismerhetik meg az érdeklődők a Somogyi-könyvtár Hangoskönyvtárában. A Két költő – egy novellista című program október 24-én, hétfőn 16.30 órakor kezdődik. Házigazda:

Radnai István

költő. Közreműködnek:

Arany-Tóth Katalin

és

Spitzer Jenő

felolvasók, valamint

Szegedi Dávid

11 éves csellista. A program a Szegedi Közéleti Kávéház szervezésében valósul meg.

A „Nagy Vadász” – 135 éve született Kittenberger Kálmán

Kittenberger Kálmán

Afrika-kutató, zoológus, tanár, vadász és természettudományi író születésének 135. évfordulóján kamarakiállítás nyílt a Somogyi-könyvtár második emeleti kölcsönzőjében. A 135 éve született

Kittenberger Kálmán

, a „Nagy Vadász” című tárlat az Afrika-kutató úti élményeit leíró, fotókkal illusztrált könyvek, korabeli képes folyóiratok segítségével ad áttekintést az utazó kalandos életéről.

Kittenberger Kálmánnak

kiemelkedő szerepe volt a magyar és külföldi múzeumok természettudományi gyűjteményeinek gyarapításában. A budapesti állatkert egzotikus vadállományának létrehozása ugyancsak az ő nevéhez fűződik. A kiállítás november 9-ig tekinthető meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.