Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Közélet

Szentistványi szeretett volna tiszta vizet önteni a pohárba az ivóvíztisztító projekt ügyében + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

varosuzemeltetesi_bizottsag003kf

Elsősorban az ivóvízprojekt és a zöld felületi mutatók kérdése került az érdeklődés középpontjába a Városüzemeltetési Bizottság ülésén. Az önkormányzat szerint nem lehetséges az, hogy a mostani előírásokat követve növeljék a zöld területeket, mert túl magas elvárásokat fogalmaz meg a szabályzat.

A Városüzemeltetési Bizottság is megtartotta szokásos közgyűlés előtti ülését. A 13. pontból csupán kettő esetében hangzott el pár mondatnál (vagy a semminél) több – nagyobb részt Szentistványi István független képviselőnek köszönhetően. A civil szervezetekkel is aktív kapcsolatot ápoló városatya elsősorban a zöld területek és a lapunk által is többször bemutatott Szeged-Algyő ivóvízminőség-javító beruházás ügyében kérdezett.

Szentistványi továbbra is elégedetlen azzal, hogy a Szegedi Építési Szabályzat az 50 százalékos zöld felületi mutatókkal kapcsolatos elvárást csökkenti a legtöbb esetben 25 százalékosra, néhány résznél pedig 10 és 40 százalék közöttire, Újszeged és Tarján 28 tömbjét érinti a változtatás. “Hogy lehetséges ennyire durva különbség, ha a SZÉSZ folyamatos karbantartás alatt állt, s korábban több ehhez a területekhez kapcsolódó projekt miatt már voltak előkészített anyagok?” – kérdezte. Nem értette, hogy miért kell drasztikusan visszavágni a kiinduló értékeket, ha a zöld területek növelése a cél. Kritizálta azt is, hogy a kiragadott példa a kapcsolódó anyagban pont a Tarján 11-es tömb, ahol a legkisebb a csökkentés, azaz 50 százalékról 40-re veszik vissza a mutatót, mert a valóság szerint az arány 44 százalék, a cél pedig ennek 49-re növelése, miközben ez nem ez igaz a területek többségére, sőt ugyanebben a városrészben csökkentik ötödére egy másik kijelölt részen az elvárt zöld felület arányát.

Ménesi Imre MSZP-s bizottsági elnök előbb még megjegyezte “már második alkalommal kötekszik emiatt a képviselő úr”, de utána már a kérdésekre is érkezett reakció.

varosuzemeltetesi_bizottsag004kf

“Nem átértelmezzük számokat, hanem összehangoljuk őket” – magyarázta Szabóné Fehér Éva városi főépítész. Szerinte az 1999-es építési szabályzat nem részletes felmérések alapján készült, túlzott értékek találhatóak benne, s csak most derült ki, hogy különbség van a számok és a valóság között. Növelni akarják a zöld felületet, de az még a fejlesztések után sem érné el az előírt szintet. Az illetékes iroda vezetője még annyit tett hozzá, hogy Tarjánban, de részben Odesszában is előfordul, hogy a zöld területekre parkolóhelyként tekintenek a lakosok, ezeket pótolni kell a fejlesztésekkel párhuzamosan, de ezt a pályázat megengedi. A részletes tanulmányterv, a felmérés eredményeivel megtekinthető, de ez nem érhető el az interneten, csak a Fejlesztési irodába bejelentkezve személyesen.

Az MSZP-s bizottsági elnök a sajtóhoz fordulva kicsit megemelt hanggal azt mondta, hogy a zöldfelületek növelése a cél, de ezt csak a pályázattal, s ilyen módosítással lehet elérni, amire Szentistványi azzal replikázott, hogy ez rendben van, de nem mindegy, hogy mennyivel növekszik. Végül a napirendi pontot kettéválasztották, az Odesszára és Tarjánra vonatkozó résznél a független képviselő nemmel, a többinél tartózkodással voksolt, a maradék 8 tag elfogadta mindkettőt.

A pályázatok közgyűlési döntést igénylő kérdéseivel kapcsolatos pontnál, Szentistványi István rákérdezett a Szeged-Algyő ivóvízminőség-javító beruházás részleteire, mert úgy tapasztalta, hogy a sajtó, azaz a SZEGEDma.hu foglalkozik a kérdéssel, mégis hallgat tavasz óta a városvezetés. Kíváncsi volt rá, hogy megtörtént-e a szerződéskötés a legutóbbi ehhez kapcsolódó tenderen, miként áll a tíz darab UV-szűrő beszerzése az öt vízműtelephez. Ménesi Imre megpróbálta áttolni a válaszadást a következő bizottsági ülésre, de Solymos László (MSZP-s) alpolgármester inkább a reagálás mellett döntött.

“Azért nem szerepel a pályázati anyagok között, mert ez jelenleg nem ide tartozik, mert a pályázat finanszírozási, elszámolási részét a társulás lezárta tavaly év végén az uniós határidőre” – fogalmazott Solymos László. Az alpolgármester elismerte, hogy vannak befejezetlen beruházások, még folynak a tárgyalások. “Vannak ebben az ügyben magukat sértettnek mondó felek, de egy nem lezárt közbeszerzési eljárásról jelentek meg információk” – mondta.

Ezenkívül új megállóhelyet vesznek fel a 76-os autóbuszhoz a Cserepes sornál, illetve átmenetileg módosítani kell október 7. és november 6. között a megállóhelyeket, ami a 20, 24 jelzésű buszokat és a 8, 10 számú trolibuszjáratokat érinti.

Tovább olvasom

Hírzóna

Új kórházparancsnokokat neveztek ki

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Harminchárman álltak szolgálatba.

Tovább olvasom

Közélet

1947: kevert harcművészeti bemutató a pártgyűlésen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Várkonyi Balázs írása.

Tovább olvasom

Közélet

Kigyulladt egy busz a Fő fasoron – fotók!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Péntek délután lángra kapott a Volánbusz egyik helyi járatos autóbusza a Fő fasoron az újszegedi víztorony közelében.

Tovább olvasom

Aktuál