Közélet

„Okosodik” Szeged – készpénzmentes szolgáltatásokat vezetnek be

„Okosodik” Szeged – készpénzmentes szolgáltatásokat vezetnek be

2016. szeptember 15., csütörtök
„Okosodik” Szeged – készpénzmentes szolgáltatásokat vezetnek be
smart_city_sajttaj002kf

Jó hír azoknak, akiket bosszant, hogy gyerekük menzáját csak hosszas sorban állás árán fizethetik be minden hónapban, vagy épp nincs náluk készpénz, de vonaljegyet, bérletet vennének, netán inkább e-bankon keresztül fizetnék a távhőszámlát és nem csekkekkel rohangálnának a postára, Szeged ugyanis „okosodik”. A Smart City koncepción belül több szolgáltatást is készpénzmentessé tesznek, erről a jövő pénteki közgyűlésen szavazhatnak a képviselők.

A parkolási rendszert, a tömegközlekedést, a közétkeztetést és a távhőszolgáltatást érinti az a „készpénzmentes város” koncepció, amely keretében jelentős fejlesztéseket hajtanak végre Szegeden. Ezek többsége 2017 május elsején lép életbe a tervek szerint – jelentette be

Botka László

. A szocialista városvezető sajtótájékoztatóján elmondta, 1996-ben, vagyis húsz éve vezették be a parkolójegyes rendszert, ami fölött már rég eljárt az idő, mára Szeged az egyetlen olyan város, ahol papír alapú jegyet kell váltani a parkoláshoz. A Szegedi Közlekedési Kft.-vel kidolgoztak egy új rendszert, összesen 116 darab, napelemes parkolóautomatát telepítenek a parkoló zónákba, méghozzá úgy, hogy 75 méternél többet senkinek sem kell gyalogolnia ahhoz, hogy jegyet váltson. Az automata ráadásul a PayPass-os kártyákat is elfogadja, ami még gyorsabbá teszi a fizetést, és olcsóbbá is az sms-es rendszerhez képest, ugyanis ha mobilon rendelünk parkolójegyet, akkor úgynevezett kényelmi díjat is felszámol a rendszer. Botka azt közölte, hogy nagyjából 200 millió forintba fog kerül a fejlesztés. Megjegyezte, évekkel ezelőtt is gondolkodott már ilyen modernizációban Szeged városa, ám akkor még nem voltak a maihoz hasonló modern automaták, ráadásul amellett, hogy jóval drágább lett volna a rendszer kiépítése, fel is kellett volna dúrni az egész belvárost, mert akkor még optikai kábel kötötte volna össze az automatákat a központtal.

smart_city_sajttaj003kf

A tömegközlekedés területén is fejlesztéseket eszközölnek, azt tapasztalják, hogy változnak az utazási szokások, egyre többen váltanak vonaljegyet, ám a jegyvásárlók miatt késések is kialakulhatnak a vonalakon. A PESA villamosokra két terminált fognak telepíteni, a többi járműre, így a buszokra is pedig egyet. Ezen automatáknál is lehet bankkártyával fizetni, természetesen PayPass-ossal is. A városvezető azt is közölte, hogy a járművezetőnél vásárolt jegyárnál kevesebbet kell majd fizetni a termináloknál, a tervezet szerint 400 forint helyett 370 forintot. „A digitális átállás már a nyáron elkezdődött az SZKT-nál, ennek a folyamatnak lesz az utolsó állomása a járműveken a terminálok felszerelése és beüzemelése” jövő év május elsején – tájékoztatott

Majó-Petri Zoltán

, a Szegedi Közlekedési Kft. ügyvezetője. Ahogy

megírtuk

, a parkolóellenőrök immár nem párosával járják a várost, hiszen már nem VHS-kamerára rögzítenek, és a büntetést sem kézzel írják meg. Úgy fogalmazott, ezekkel a fejlesztésekkel nemcsak utolérik, hanem le is fogják hagyni a többi város fizetős parkolórendszerét, Majó-Petri Zoltán tudomása szerint ugyanis hazánkban még egyetlen belvárosban sem lehet bankkártyával parkolójegyet váltani, minden automata készpénzes. A hódmezővásárhelyi iskolákban már 2014 szeptembere óta nem kell sorban állni az ebédpénz befizetésekor, Szegeden a mostani tanévkezdéstől kísérleti jelleggel a Béke Utcai Általános Iskolában vezették be a rendszert, amit az önkormányzat két cége, az NGSZ és a RITEK dolgozott ki. Botka ezzel kapcsolatban elmondta, jövő év január elsejétől minden általános iskolában lehetősége lesz arra a szülőknek, hogy online vagy mobiltelefonon keresztül rendelje meg, illetve fizesse ki a gyermekének a menzáját. Hozzátette, ezzel spórolhatnak is a szülők, ha a gyerek ugyanis például megbetegszik, egyszerűen le is lehet mondani az ebédet. Kérdésünkre elmondta, azt is tervezik, hogy a készpénzmentes fizetési módot kiterjesszék az óvodákra és a bölcsődékre is.

smart_city_sajttaj004kf

Októbertől digitális számlát kapnak a távhőszolgáltatást igénybe vevő szegediek – tudatta a polgármester. Az újonnan alapított SZETÁV Kft. 2017 januárjától pedig azt is lehetővé teszi, hogy online fizessenek az ügyfelek, vagyis nem kell minden hónapban a csekkes befizetéssel bajlódnia a lakosoknak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.