Jól esett a bringás reggeli a cudar időben + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

biciklis_reggeli010kf

Teával, almával, Túró Rudival várták az önkéntesek a szegedi bicikliseket a Dóm téren. Sokan hóban is bátran kerékpároznak, ha megfelelő műszaki állapotú drótszamaruk.

Hűvös reggelre ébredtek a szegediek, ennek ellenére rengeteg kerékpáros járt az utcákon az Autómentes Napon. A megszokott módon, a Belvárosi híd közelében kialakult hatalmas dugón keresztül lehetett eljutni a Dóm térre, a Bringás reggelire.

“Magyarország egyik legforgalmasabb kerékpárútja a Stefánia és Oskola utca közötti rész, többen járnak erre, mint a budapesti nagy körutakon” – nyilatkozta lapunknak Terjék Balázs, a Magyar Kerékpárosklub szegedi szervezetének programvezetője. Egy tavaszi – tehát nem csúcsszezonban végrehajtott számlálás szerint mintegy 700 kerékpáros hajt fel a hídra, s közel 900 megy a Stefánia felé,azaz durván annyi biciklis jár, mint autós összességében az adott szakaszokon, miközben lehetetlen szabályosan balra felkanyarodni a hídon. Ezért több módosítást javasolna a klub, például az Oskola utcát is lehetne kétsávossá alakítani, igaz, ezzel az autósok járnának rosszul, mert kevesebb parkolóhely lenne.

A bringásokat az önkéntesek almával, Túró Rudival, meleg teával, s ingyenes szervizzel várták. A szervezők szerint elsősorban a guminyomással, a kopott külső gumibal és az olajozatlan lánccal vannak problémák, s szinte alig van kerékpár, ami mindenben megfelel a KRESZ-nek, néha még a lámpa is hiányzik, pedig akár fillérekért, 200-300 forint, lehet vásárolni.

“A munkahelyre eljutáshoz, a városba bemenetelhez is mindig kerékpárt használok. Télen,hóban, fagyban, esőben is biciklizek, ezért ha szükséges melegen öltözködök, s figyelek a gumik állapotára” – árulta el István, aki szintén megállt egy teára. Jó gazdaként általában maga szereli a biciklit, csak súlyosabb bajok esetén viszi szervizbe.

A Bringás reggeli programja befejeződött, de a szervezők várnak mindenkit a vasárnapi Critical Mass felvonulásra.

no images were found

Előző sztori

Floorball: döntetlennel nyitotta bajnokságot az SZFE Veszprémben

Következő sztori

A nyers tej is okozhat vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást