Kultúra

Hieronymus Bosch és filmzene a Somogyi-könyvtárban

Hieronymus Bosch és filmzene a Somogyi-könyvtárban

2016. szeptember 7., szerda
Hieronymus Bosch és filmzene a Somogyi-könyvtárban
somogyi_konyvtar01kf

Szabó András képeiből, illetve a filmzene történetéről nyílik kiállítás a Somogyi-könyvtárban, az Agóra Gyermekkuckóban pedig BabaKuckó várja az érdeklődőket.

Hieronymus Bosch 500 – Szabó András képei a Somogyiban

Szeptember 8. (csütörtök), 17 óra – 1. emelet, folyóirat-olvasóterem

Hieronymus Bosch

(születési nevén: Jeroen Anthoniszoon van Aken) németalföldi festő halálának 500. évfordulójáról

Szabó András

festő- és grafikusművész munkáiból összeállított kiállítással emlékezik meg a Somogyi-könyvtár. A Hieronymus Bosch 500 című kiállítás művészettörténeti előadással és tárlatvezetéssel egybekötött megnyitója szeptember 8-án, csütörtökön 17 órakor kezdődik a könyvtár első emeleti folyóirat-olvasótermében. A Bosch ihletésében készült műveket az alkotó, Szabó András ajánlja az érdeklődők figyelmébe. „Van Aken mester ötszáz év távlatából is ránk köszön. A bűnös embert szimbolizáló fantasztikus figurái ott nyüzsögnek a képeken, talányos kompozíciókba megfestve, a moralizáló egyetemes tanítást hirdetve. Pompás műveit kutatva készültek a kamaratárlat inspirációs replikái.” (Szabó András) A tárlat október 3-ig tekinthető meg.

A filmzene – kiállítás a Somogyiban

Szeptember 8-tól október 5-ig – 1. emelet, folyóirat-olvasóterem

A filmzene történetéről nyílik kamarakiállítás a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasótermében. A filmtörténeti albumokból, folyóiratokból és digitális dokumentumokból (CD, DVD) összeállított kamaratárlat szeptember 8-től október 5-ig látható. Az érdeklődők megismerhetik a filmeket kísérő zene fejlődését a némafilmek jeleneteihez ajánlott kottákat tartalmazó „dallamkönyvektől”, a lemezre rögzített filmzenén át,

John Williams, Ennio Morricone

és

Philip Glass

munkásságáig. „A filmzene egyidős magával a filmmel. Első megjelenési formája a kísérőzene volt, amely a vetítés során élőben szólalt meg. Eleinte improvizáltak az előadók, majd bevált kliséket alkalmaztak. A hangosfilmmel együtt már az önálló filmzene is megjelent: a filmzeneszerzés különleges területe a művészeteknek. A filmzene születését nemcsak az alkotó teremtő kreativitása határozza meg, hanem egy másik művészeti ág, a vizualitásra építő filmművészet igényei is” – olvashatjuk a kiállítás ajánlójában.

BabaKuckó az Agórában – a szülésre készülve

Szeptember 9. (péntek), 10 óra – Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckó (Szeged, Kálvária sgt. 23.)

Új kezdeményezésként, BabaKuckó nyílik a Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckójában (Kálvária sgt. 23.). Az „újszülött” klub programjai szakemberek közreműködésével segítik a kismamákat gyermekük nevelésében, alkalmat teremtve az egymás közötti tapasztalatcserére is. A tematikus előadásokon pszichológus, mozgásfejlesztő szakember, védőnő, dúla adják át ismereteiket. Az első program szeptember 9-én, pénteken 10 órakor kezdődik. Hogyan készüljünk a szülésünkre? címmel

Puroszné Nagy Magdolna

perinatális szaktanácsadó, szülésfelkészítő, dúla tart előadást az érdeklődőknek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.