/

CVU: Felújított szociális bérlakások – kötelezően előírt feladat

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Bérlakás-felújítási és pályáztatási programot indít Szeged városa, amivel kapcsolatban közleményt juttatott el portálunkhoz a Civil Városi Unió.

Botka László, Szeged polgármestere sajtótájékoztatón adta hírül, hogy az IKV Zrt. 76 önkormányzati tulajdonú bérlakást újított fel, és további 50 esetében terveznek ilyen munkát. Ez jó dolog, ám nem értjük, hogy a hír miért ért meg egy sajtótájékoztatót.

Csupán az Alkotmányban, illetve az önkormányzati törvényben foglalt kötelező feladatát („A helyi közügyek, valamint a helyben biztosítható közfeladatok körében ellátandó helyi önkormányzati feladatok különösen – 9. lakás- és helyiséggazdálkodás megvalósítása.”) hajtja végre az önkormányzat, illetve cége, mely feladatát egyébként hosszú évek óta hanyagolja.

Botka – híresen erős szociális érzékenységétől indíttatva – a 126 lakást rászorulók részére biztosítaná, pályázat útján.

Akkor vizsgáljuk meg a tényeket!

A most említett lakások a szegedi bérlakásállomány mintegy 0,5 %-át teszik ki. A lakások bérleti díját az utóbbi években drasztikus mértékben emelték, olyannyira, hogy lassan meghaladják a piaci albérleti díjakat. Csakhogy a szabad piacon a bérbeadókat felújítási kötelezettségek is terhelik. Ebből vajon az évek során mit teljesített az IKV? Arról, hogy a maradék 99,5 %-kal mi lesz, elvégzi-e végre a város a tulajdonosi kötelezettségét, azaz a bérlemények rendeltetésszerű állapotának biztosítását, nem beszélt Botka.

Miként arról sem, hogy a rászorulók 3000,-Ft ellenében pályázhatnak, mely pályázati díjat az IKV akkor is megtartja, ha a pályázó nem nyert. Hiszen a rászorulókról van szó! (Legutóbb több mint 150 pályázóból tízegynéhány nyertes volt.)

Jó lenne, ha a szegedi rászorulók legalább annyi figyelmet kapnának Botka részéről, mint azok a migránsok, akiket a polgármester és segítői, mint például a MigSzol fokozottan rászoruló személyeknek tartanak, és minden eszközzel támogatni szeretnének. (Esetleg felújított lakásokkal is?) De arról sem beszélt a polgármester, hogy Szegeden – szintén a szociális érzékenység jegyében – évi többmilliós ingatlanadót kénytelenek fizetni az idősek elhelyezéséről gondoskodó cégek, nyugdíjasotthonok, viszont a Napfényfürdőt kivetette az ingatlanadó hatálya alól, akkor, amikor már tudott volt, hogy magánkézbe kerül.

„Az IKV Zrt. előző vezetője nem állított helyre lakásokat, és nem is pályáztatott meg – ezzel magyarázta a polgármester, hogy miként is van több száz önkormányzati bérlakás Szegeden. Példaként elmondta, 2011-ben 4, majd a következő két évben 10, illetve 11 lakást pályáztattak meg” – olvashatjuk a sajtótájékoztató anyagában. Botka megfeledkezik egy apró tényről, miszerint ő már 14 éve polgármester. De megkérdezhetnénk azt is: vajon mire ment el a lakáskarbantartásra és felújításra szánt, évi 100 milliós nagyságrendű lakásalap költségvetési előirányzata?

Botka László szavai szerint az IKV Zrt. a bérlakások fenntartását és felújítását az önkormányzati tulajdonú üzletek bérbeadásának nyereségéből kívánja fedezni. A nyitott szemmel járó szegedi nemcsak a bérlakásokat láthatja üresen, hanem azt a sok helyiséget is, amelyeknek ablakába kiragasztott papírlapon kérik az éppen arra járó lakost, hogy adjon javaslatot, mire lehetne hasznosítani az előtte lévő üres „üzletet”. Ezekből sajnos bőven van. Az üzleti célú ingatlanállomány egyharmadát kitevő több mint 260 üres helyiség nagyjából negyedrészénél történt új szerződéskötés, ez azonban nem jelenti azt, hogy az ingatlanok negyedrészét értékesítették is, hiszen számos esetben csak bérlőváltás volt. Érdemes lenne átgondolni, hogy a plakátkampány helyett talán megoldást hozna a piaci viszonyokhoz igazodó bérleti díjak alkalmazása, a karbantartási, felújítási költségek finanszírozása, beszámítása a bérleti díjba? Vagy esetleg egészen más bérbeadói magatartás, mint amilyet a Pagoda étterem kálváriája kapcsán láthattunk.

Civil Városi Unió

Előző sztori

Kvótareferendum- Kövér: történelmi döntés az október 2-ai népszavazás

Következő sztori

Sport- és gasztronómianapot tartottak Kisteleken

Legutóbbi hasonló cikkek