Közélet

A szerb hatóságok tíz hét alatt majdnem 10 ezer illegális határátlépést akadályoztak meg

A szerb hatóságok tíz hét alatt majdnem 10 ezer illegális határátlépést akadályoztak meg

2016. szeptember 30., péntek
A szerb hatóságok tíz hét alatt majdnem 10 ezer illegális határátlépést akadályoztak meg

A szerb katonaság és rendőrség közös járőralakulatai tíz hét alatt 9300 illegális határátlépést akadályoztak meg - jelentette be Jovan Krivokapic, a szerb védelmi minisztérium szóvivője pénteken Belgrádban.

A közös járőrözés során július 22. óta 53 embercsempészt fogtak el, közülük 39 szerb állampolgár volt - mondta a szóvivő. Megfogalmazása szerint a legnagyobb gondot az embercsempészet jelenti. Mint mondta: egyre több fiatalkorút kapcsolnak be a csempészetbe, mert őket nem lehet elítélni. Példaként említette, hogy a közelmúltban fogtak el egy tizenhat éves fiút, aki egy embercsempész banda feje volt. A migránsoktól a csempészek fejenként 800-1300 eurót kérnek, egy szállítmányba pedig 15-16 ember zsúfolnak be. A szóvivő szerint a gyors és nagy haszon miatt egyre több bűnöző választja a migránsok csempészetét korábbi tevékenysége helyett. Az úgynevezett balkáni migránsútvonal márciusi hivatalos lezárása óta egyre több illegális bevándorló veszi igénybe embercsempészek segítségét. A legtöbb migráns Macedónia és Bulgária felől érkezik Szerbiába.

Az EU eddig 40 millió euróval segítette Szerbiát a migránsválság megoldásában

Negyven millió euróval segítette az Európai Unió Szerbiát a migránsválság kezelésében az utóbbi egy évben, a következő néhány hónapban további jelentős támogatás várható - közölte az EU belgrádi küldöttsége pénteken.

Michael Davenport

, az EU belgrádi küldöttségvezetője a közleményében megállapította, hogy Szerbia jelentős szerepet tölt be a migránsválság felelősségteljes és humánus kezelésében. A Szerbiának adott pénzügyi segítségből az EU 10,7 millió eurót a befogadóközpontok felépítésére, felújítására és felszerelésére, további mintegy 2,5 milliót az építmények fenntartására, több mint 9,4 milliót az ott dolgozók, többek között a koordinátorok és a tolmácsok béreire, 7,5 milliót határvédelemre, 3,8 milliót élelmiszerre, 1,2 millió eurót pedig egészségügyi ellátásra szánt. Mindezek mellett - olvasható a közleményben - 2001 óta Szerbia több mint 80 millió eurót kapott a határvédelem megerősítésére, elsősorban a határátkelők korszerűsítésére.

Aleksandar Vulin

szerb szociális ügyi miniszter szerdán adott hangot álláspontjának, miszerint Szerbiának több uniós pénzügyi támogatásra van szüksége ahhoz, hogy kezelni tudja a migránsválságot. "Az EU nagyobb támogatására számítunk, ugyanazokkal a gondokkal küzdünk, mint az uniós országok, de közel sem kapunk ugyanannyi segítséget és pénzt, mint mások" - fogalmazott a tárcavezető. Kijelentését a politikus pénteken is megismételte, hozzátéve, hogy Szerbiának közvetlen költségvetési támogatásra van szüksége az Európai Uniótól. Közlése szerint a nyugat-balkáni ország eddig mindössze 22 millió eurót kapott Brüsszeltől, ami nem elegendő, példaként pedig Görögországot hozta fel, mert - mint mondta - Athén már több mint 500 millió eurót kapott a migránsok elszállásolására és ellátására.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.