Közélet

Sok volt az eső, már hatodjára kaszálják Szeged zöldfelületeit

Sok volt az eső, már hatodjára kaszálják Szeged zöldfelületeit

2016. augusztus 15., hétfő
Sok volt az eső, már hatodjára kaszálják Szeged zöldfelületeit
gaz002kf

A meleg időt rendszeresen megszakító hidegfront és az azt kísérő csapadék kellő utánpótlást biztosít a fű növekedéséhez, amitől már csak a lucerna és kakaslábfű-féle gyomfajok nőnek gyorsabban. Emiatt Szegeden már most többször kaszáltak a környezetgazdák, mint egy átlagos esztendőben.

Már a hatodik kört járják Szeged-szerte a környezetgazdálkodási cég nagygépei, hogy lekaszálják a füvet és a gyomnövényeket, a parlagfüves területeket már korábban, még a szezon előtt mentesítették. „Augusztus 11-én kezdődik a nagygépekkel a hatodik kör, vagyis összességében elmondható, hogy a város kezelésünkben és közterületi programunkban szereplő zöldfelületeinek nagy részét már hatodik alkalommal kaszáljuk. Az elmúlt években a teljes időszakra tehát októberig 4-5 kör elég volt” – tudtuk meg

Makrai Lászlótól

, a Szegedi Környezetgazdálkodási nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójától. Megjegyezte, a munkálatok függnek a terület fenntartási besorolásától is, vagyis azon közterületfenntartási programtól, amit a szegedi közgyűlés minden évre megállapít a cég felé teljesítendőnek. Ez alapján az úgynevezett A kategóriás dísztereket, így például a Széchenyi teret már 8 alkalommal vágták, a külterületi vagy útmenti sávokat pedig kevesebbszer. „A társaságunk kezelésében lévő másodrendű árvízvédelmi körtöltés Felső Tisza-part és Csongrádi sugárút közötti szakaszának rézsűje kétszer volt eddig kaszálva, míg a töltésének koronáját már négyszer nyírtuk” – fűzte hozzá. Az ügyvezető elmondta, nemcsak a nagygépek járják a városnak a társaság kezelésében lévő zöldfelületeit, a dolgozók kétkezi munkájára is szükség van, számos helyen csak kézzel lehet kiirtani a gyomokat. A díszburkolat fugáiban is kikeltek és gyorsan hajtanak a gyomnövények, leginkább a porcsinrózsa, így ezeket is már többször kellett gyomlálni, mint egy csapadékszegényebb esztendőben. A korábbi zöldfelületi fejlesztési területeken, ahol a tervező nem írta elő az agrofóliás talajborítást, illetve a talajpótlással fertőzött talaj került be, gondot okoz a magról jól szaporodó, mélyen gyökerező, szaporítógyökeres apró szulák futó gyomnövény, mely irtása csak kézzel lehetséges. „Kérjünk a lakosságot, hogy az ingatlanjához kapcsolódó közterületi zöldfelület kezelését a vonatkozó jogszabályok szerint lássa el, a füvet nyírja le, hiszen a várost együttes munkával tehetjük csak szebbé” – fogalmazott Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. vezetője.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.